31.5.07

Russo-Baltique


















Twee keer een Russo-Baltique gemaakt in Riga kort voor de Eerste Wereldoorlog. Inmiddels is het merk nagenoeg vergeten, maar tijdens de eerste Monte Carlo- en San Sebastienrally's vergaarde het de nodige faam.
Veel carrosserieën werden destijds door gespecialiseerde bedrijven gebouwd op door autofabrieken aangeleverde chassis. Soms werd na enige jaren de personenwagencarrosserie verwijderd en vervangen door bijvoorbeeld een vrachtwagen- of brandweercarrosserie. Exact dat heb ik gedaan: ik heb van het linker model het rechtermodel gemaakt, schaal 1/43,5.

Blues

De video begint met "Born in Chicago" uitgevoerd door de Paul Butterfield Blues Band. Nick Gravenites schreef het behoorlijk autobiografische werkje. Gravenites had er geen idee van voordat hij naar de lagere school ging, dat er buiten het Grieks, dat in de ouderlijke woning in Chicago werd gesproken, een ander taal bestond.
Vervolgens vertellen Son House en Mike Bloomfield over hun affiniteit met de blues.

St.Augustine

Ik was er twee keer, in de oudste stad van de Verenigde Staten: St. Augustine in Florida. De stad werd gesticht door de Spaanse admiraal Pedro Menendez de Aviles in 1565, dat is dus drie jaar voor de 80-jarige oorlog uitbrak. Je moet er niet zijn in het toeristenseizoen, alhoewel het lijkt alsof het in Florida altijd toeristenseizoen is. Gelukkig ligt St. Augustine ver genoeg van Miami om het extreem druk te maken. Vooral 's avonds waan je je er ver buiten de Verenigde Staten: nauwe, verlaten straten met witte huizen en getraliede vensters. Dat is ook de beste tijd om met een fototoestel op pad te gaan.

Springwatch 4

Meer hulp.

golden eagle steenarend

blackbird male merel mannetje

blackbird female merel vrouwtje

Springwatch 3

Hulp bij het kijken naar het BBC2-programma "Springwatch" iedere avond 9.00 uur

buzzard buizerd
kestrel torenvalk
tawny owl bosuil
corncrake kwartelkoning
kingfisher ijsvogel

Staart

Het staat er duidelijk: geen fietsen,
maar toch doen en mijn staart tussen de spaken.




30.5.07

Absurd

Goed, ik heb al eens uitgelegd dat ik niet dol ben op video's waar de musici geen moment in beeld komen, maar er zijn uitzonderingen. Absurde uitzonderingen. En in absurditeiten zijn de Tsjechen meesters. In 1991 was er in Praag een grote tentoonstelling, een tentoonstelling, die maar één keer per eeuw plaats vindt. Bij de uitgang van het terrein hing een groot spandoek: Tot ziens in 2091. Ik kocht in Praag toen een woordenboek zonder woorden. Nu even onvindbaar, maar prachtig.

Loods


Altijd een fascinerend moment: loods verlaat schip, in dit geval een schip uit Kazachstan op weg naar Kiel, Duitsland, in de haven van Klaipeda, Litouwen, begin jaren negentig.

Oververhit

In Sneek hebben ze het wat hoog in het hoofd, of zoals ze het daar ongetwijfeld zeggen: "ut wat hooch inne hassus". Dat is niet heel erg. Behalve als "Stoom Stad Sneek" een loopje met de geschiedenis wil nemen. De "Friese Stoomtrein Maatschappij" is van plan met stoomlocomotieven (vermoedelijk van Duitse en/of Poolse origine) een dienst op Stavoren te openen. Zelfs de Nederlandse 3737 (bovenste foto) hoort er niet, maar waarschijnlijk zijn ze in Sneek gek genoeg om de Santa-Fe-locomotief (onderste foto), die nu in Kingman, Arizona staat te importeren en in te zetten.

Circus Polka

De Circus Polka (gecomponeerd voor een jonge olifant) onstond uit samenwerking tussen componist Stravinsy en choreograaf Balanchine. In 1942 vroeg de directie van het Amerikaanse circus Barnum & Bailey Balanchine om een ballet voor olifanten en liet aan hem de keuze van een componist. De premiere vond plaats in Madison Square Garden in New York. In de video ballerina Maria Antico en Trumbo in de choreografie van Mike Salomon.

Springwatch 2

Lastig al die Engelse vogelnamen? Hier is hulp!

swallow boerenzwaluw
wren winterkoninkje
jay vlaamsegaai
chough alpenkraai
barn owl kerkuil

29.5.07

Filmpje


Mooi tekenfilmpje van de Italiaan Bruno Bozetto opgestuurd via Hoofddorp uit Parijs.

Onderzoek


Teletubbies gaan onderzoeken of Polen necrofiel zijn.

Ching dong

Over wereldmuziek gesproken: ching dong was Japanse straatmuziek, die geen andere bedoeling
had dan om kopers te trekken, een koopman huurde eeen aantal muzikanten in, liet ze een paar nummertjes spelen en begon daarna zijn verkooppraatje. Maar dat is allemaal verleden tijd, de groep "Cicala Mvta" heeft inmiddels het genre nieuw leven ingeblazen en er zijn meer groepen actief, deze opname werd gemaakt in Osaka en wat spelen de dames? Brasil.

Springwatch


De komende weken is er een schitterend alternatief om te ontsnappen aan de Nederlandse televisie-ellende: Bill Oddie en kompanen presenteren vanuit Devon en Islay "Springwatch", het mooiste natuurprogramma dat ik ken. Ook overdag kan met behulp van webcams gekeken worden in o.a. het nest van een winterkoninkje, een bosuil en een boerenzwaluw. Ga naar Springwatch, in het venster verschijnt onder de regel "live animal webcam": "watch the best action from 60 hidden cameras", click daarop en click in het volgende venster op "watch the webcam".
Door op verschillende webcams te clicken kunt u naar en in diverse nesten kijken.

28.5.07

Taraf de Haidouks

De eerste keer zag ik ze in "De Melkweg", wanneer precies weet ik niet meer, maar het moet kort nadat hun eerste CD op de markt kwam in 1991 geweest zijn. TARAF DE HAIDOUKS. Ik was totaal overrompeld. Wat een muzikaal feest. Het duurde even voordat ik me realiseerde, dat ik een eerdere CD van ze had, opgenomen in 1986 en in 1988 uitgebracht op het Franse label Ocora, maar onder een andere naam: "Les Lautari de Clejani". Clejani is het dorp, waar de groep vandaan komt in Walachije (Ţara Românească).
"Pe deasupra casei mele" en "Taraful haiducilor".

Plymouth 1948


De grootste oudeautoverkloters, zoals die van de Traction Avant, wonen in de Verenigde Staten. De bovenste foto toont de trotse eigenaar van een Plymouth 1948, spatborden aan de koets gelast en vervolgens afgeteerd met een ondefinieerbare kleur grijs, de rest in een kleur gespoten waarvan ze bij Plymouth in 1948 nog nooit gehoord hadden, foute en scheef geplaatste achterlichten, verkeerde wielen en ongetwijfeld een veel recenter motor in het vooronder.
Gelukkig zijn er ook Amerikanen, die wel oog hebben voor originaliteit, op de onderste foto een Plymouth 1948, die gister meereed in een "parade" in de buurt van New Haven. De auto was eens in het bezit van de grootvader van de huidige eigenaar.

Traction Avant?



Hier, vrienden, was een gevaarlijke gek aan het werk, hij spoot zijn, wat hij een Traction Avant 1948 noemt, niet alleen metallic rood, zette er verkeerde wielen onder, verchroomde wat niet verchroomd hoort te zijn, fantaseerde een dashbord bij elkaar, maar hij zette er ook een andere motor in, die de achterwielen aandrijft (let op de pook op de vloer). Avant?

242TA

Honderdtwintig 242TA-locomotieven, geconstrueerd door drie bedrijven, werden door de PLM (Paris-Lyon-Méditerranée) in 1927 t/m 1929 in dienst genomen, om personentreinen te trekken aan de Côte d'Azur en in 1932 ook in de banlieu van de Franse hoofdstad.







Na vorming van de SNCF deden ze tot 1967 dienst in verschillende rayons. In 1946 werden twintig locomotieven zodanig aangepast dat ze ook treinen konden duwen, de machinst nam plaats in een wagon met stuurstand, de stoker bleef op de machine. De maximale snelheid van een 242TA was 95 km/u. De 242TA 6 is bewaard gebleven voor het Franse spoorwegmuseum in Mulhouse. De foto van de echte locomotief toont de machine met later geinstalleerde windleiplaten, het model laat de locomtief zien zoals hij in dienst kwam.

27.5.07

Voordelig

Uit "SPOOR", tijdschrift voor vaste klanten van NS:

Op de treinen naar Westerbork kreeg je geen korting van NS.

Linda Ronstadt 2

Er zijn natuurlijk lezers van dit blog die zich gister afvroegen: Linda Ronstadt, Linda Ronstadt, die naam doet een belletje rinkelen, maar...ik weet het echt niet meer. Haar bekendheid ontleent ze aan “Blue Bayou”, maar ze kwam ooit samen met twee vrienden Kenny Edwards en Bo Kimmel uit Tucson, Arizona naar Los Angeles. Het trio noemde zich “The Stone Poneys” en had in 1967 een hit in de Verenigde Staten met “Different Drum”, geschreven door het enige echt muzikale lid van “The Monkees”, Michael Nesmith.

Balderdash & Piffle

Hoera! “Balderdash and Piffle” is terug op de BBC. In dit programma over de Engelse taal wordt onder meer met behulp van de kijker getracht het onstaan van woorden en het eerste gebruik ervan te achterhalen. Uiteindelijk brengt presentatrice Victoria Coren de woorden naar een streng kijkend gezelschap van de Oxford Dictionary, die een oordeel velt.
Gisteravond ging het over eufemismen. “To go to the loo”, waar komt hetvandaan en wanneer verscheen het voor de eerste keer in druk, want van-horen-zeggen, daar doen ze in Oxford niet aan. Het komt uit de zeilsport, van leeward (lijkant), want het is buitengewoon dom om tegen de wind in te pissen, zei iemand, nee, nee, het komt van Lady Lou, een adelijke dame, die in 1867, omdat ze eeuwig roddelend, zeurend en zangerend, het bordje “Lady Lou” op haar kamerdeur door een aantal neefjes verhangen zag worden naar de wc-deur. Om bij hetzelfde onderwerp te blijven, stel dat de Nederlandse Publieke Omroep zo’n programma zou maken, maar dat gebeurt niet, tenzij een van de Hilversumse prietpraters wordt ingehuurd om een oorspronkelijk Brits programma als “Antique Roadshow” onder de titel “Tussen Kunst en Kitsch” om zeep te helpen, wanneer en door wie werd het woord scheithuis voor het eerst als scheldwoord gebruikt? Of, beter voorbeeld, wie had het het eerst over “:de aardappels afgieten” of “de geit verzetten” terwijl een gang naar het toilet bedoeld werd?
Er kwamen ook militaire eufemismen aan de orde, die werden behandeld door een voormalig minister van defensie, Michael Portillo, die opmerkte dat defensie in feite al een eufemisme is. “Friendly fire”en “pushing up the daisies” kwamen voorbij.
Tenslotte werd met behulp van de schrijver van “Z Cars”, een televieserie uit de jaren zestig, het eerste gebruik van het woord “domestic” als zelfstandig naamwoord achterhaald, “domestic “ in de zin van een uit de hand gelopen huiselijke ruzie. Er werd naarstig gezocht naar scripts en die werden uiteindelijk gevonden: “domestic” werd het eerst gebruikt in een Z-cars-script in 1962. Een ingezonden notitieboekje van een echte expolitieman, die om begrijpelijke redenen anoniem wilde blijven, want hij had het boekje moeten inleveren, uit 1957 werd niet geaccepteerd.

26.5.07

Rangeerlocomotief

De eerste locomotieven waren niet ontworpen voor specifieke diensten, pas later ontstond de behoefte aan diversiteit en kwamen er sneltrein- en goederentreinlocomotieven. De volgende ontwikkeling was de rangeerlocomotief, die hoefde geen losse tender, want hij kon op het depot regelmatig water en kolen halen. Koechlin in Mulhouse bouwde tussen 1848 en 1862 35 rangeerlocomotieven voor de Nord, 80 voor de PLM en 4 voor de Midi. Dit is een model van een in 1850 gebouwde machine voor de PLM.

Linda Ronstadt

Je kunt van Linda Ronstadt veel zeggen, maar niet dat, de inmiddels zestigjarige zangeres in een bepaald hokje op te bergen valt: country, rock & roll, musical, pop, opera, kortom er is geen genre, behalve dan misschien Tuvaanse keelzang, waarmee ze zich niet bezig heeft gehouden. Ze heeft samengewerkt met The Eagles, Emmylou Harris, Nelson Riddle, Dolly Parton, Philip Glass, Aaron Neville en met mariachi-orkesten. Dat laatste is minder vreemd dan het lijkt want in 1987 verscheen al “Canciones de mi Padre”, waarmee ze aangaf de weg naar haar ouderlijk huis teruggevonden te hebben. Een vijftal stukken met mariachibegeleiding: Y Andale, La Charreada, Los Laurales, La Cigarra en Cancion Mixteca.


Ingezonden

Geachte Redakteur,
Hierdoor wil ik even reageeren op de brief van Ymkje Sinnema die niets van apen weet, nou weet ik ook niet veel van gerillaas, maar ik weet wel veel van sjimpansjees, wand ik woont
vier jaar in een groep sjimpansjees in de dierentuin. Ik ken u niet schrijven waar, wand anders
zal ik er worden uitgehaalt. Ik ben in 1951 geboren in Den Haag en hebt het heel erg naar mijn zin. Ik hebt minstens zeven keer per dag seks met mijn liefeling de lijder van de sjimpansjees die ik Cor noemt maar anders heet welke vrouw van 55 kent dat mij naar zeggen. Ik schrijft deze brief snachts, wand anders word het ontdekt en dat wilt ik niet hebben.
Met hoogachting
Wilma B. Lebber - Becquer

25.5.07

Mariachi


Nati Cano werd geboren in Ahuisculco in de de Mexicaanse staat Jalisco en studeerde viool en mariachimuziek in Guadalajara, in 1957 kwam hij naar de Verenigde Staten en sedert 1961 leidt hij de Mariachi Los Camperos de Nati Cano. De opname van "Toro Viejo" werd gemaakt in zijn restaurant "La Fonda" in Los Angeles. Het orkest maakte onder meer opnamen en tourde met Linda Ronstadt.

Trots


Francisco en Philomena Opdenpoel waren wat trots op hun eerstgeborene

George


That's how the misunderstanding started

Buddicom















Deze Buddicomlocomotief, genoemd naar de Engelse constructeur William Barbour Buddicom dateert uit 1844, het was er een van veertig gebouwd voor de Parijs - Rouaanmaatschappij, later overgenomen door de "Compagnie de l'Ouest", die op zijn beurt in 1876 deel ging uitmaken van de Franse staatsspoorwegen. De maximumsnelheid van de locomotief was 6okm/u. In 1900 had een van de Buddicoms meer dan 1,3 miljoen kilometers afgelegd. Links de echte locomotief in het spoorwegmuseum in Mulhouse, rechts zevenentachtig maal kleiner op mijn baan.

24.5.07

John Fahey

John Fahey (1939 - 2001), de herontdekker van Bukka White, stuurde vanuit Berkeley, Californië een brief aan "Booker T. Washington White (Old Blues Singer), c/o General Delivery, Aberdeen", familie van White stuurde de brief door en een maand later kreeg Fahey antwoord. Twee uur na ontvangst van Whites brief zaten Fahey en een andere bluesenthousiast, Ed Denson in de auto en waren op weg naar White. Fahey, een vaak onbegrepen man, was zelf een uitzonderlijk gitarist, lange tijd met een eigen platenlabel genoemd naar zijn geboorteplaats, Takoma. In de video een jonge Fahey met de "Sunflower River Blues".

Hurt & White

Zowel "Mississippi" John Hurt (John Smith Hurt 1892 - 1966) als Bukka White (Booker T. Washington White 1906 - 1977) werden herondekt door een liedje, dat ze jaren eerder op de grammofoonplaat hadden gezet. Hurts liedje, opgenomen in 1928 ging over Avalon, 'home town, always on my mind', een klein plaatsje in Mississippi, zette Tom Hoskins op het spoor. White zong over Aberdeen, 'my home, but the mens don't want me around', in dezelfde staat, hij werd teruggevonden door John Fahey en Ed Denson. Hurt en White begonnen een tweede carrière.

Land of the sick, home of the lynch

Employees van zakenbank Merill Lynch, die langer dan drie dagen ziek zijn moeten met hun bazen in gesprek, iedereen, die langer dan vier dagen absent is ontvangt geen salaris en wordt na negen dagen ontslagen.

23.5.07

Hond

Nee, ik wou het met jelui niet over die aap hebben, want ik heb zo’n aap nog nooit gezien, maar van dat lachen geloof ik voort en dadelijk, dat is met een hond krekt zo. Een hond blijkert ook niet als hij zijn tanden zien laat. Ik weet niet wat dat vrouwmens haar in de plas gehaald heeft en ik wil het niet weten ook. Beesten vertonen een ander houden en dragen als ons mensen, dat heb ik als klein meisje al van ons vader geleerd, maar ik ben dan ook gewassen op een dorp. Wij hadden bij ons op het heim een stabij, Bijke en die kon tijge lelijk worden op elkeneen die een uniform aan had. Jochem, onze postrender, betrouwde hem dan ook voor geen cent en daar had, al zeg ik hetzelf, Jochem groot gelijk aan. Ons buurman heeft ook een hond, geen stabij en ook geen waterhond, maar zo’n nieuwerwetske gijlaftige rondstruinder, diet nooit van het heim komt en zijn behoef dus altijden in de tuin doen moet. Het is een stumper, nou?

Vrouw Ymkje Sinnema - Meindertsma, Rotsterhaule

Modelspoor


Een reeks foto's van mijn modelbaan, gelegen in de Elzas, waar men anders dan in de rest van Frankrijk rechts rijdt en zelfs na de Eerste Wereldoorlog de Duitse seinen gehandhaafd bleven. Op de foto hiernaast is achter de waterkraan een seinpaal te zien. Het is een museumbaan, zodat allerlei materieel uit verschillende tijdperken doorelkaar rijdt.









Op de naaststaande foto links voor: een 220 van de Nord, daarachter een 031 tenderlocomotief van de Alsace-Lorraine en achter het lichtsein een stoompostrijtuig van de Nord. Daaronder: nogmaals de 031 tenderlocomotief van de A-L. Op de foto hieronder: de 220 van de Nord met daarachter een 130 van de Est. Daaronder en foto met op de voorgrond een Crampton 210 van de PLM, daarachter voor het seinhuis een 241P van de SNCF. Op de foto's links: een autorail Standard, die in een tunnel verdwijnt en daaronder: een PLM 040 naast het perron.


Programma's

De Nederlandse Publieke Omroep gisteravond:
Nieuwe, uitgelekte programmavoorstellen:
1. Dag André: Frits Barend vertelt in een serie van vier uitzendingen over de dood van zijn goede vriend André Hazes.
2. In de snijkamer: Patholoog-anatoom dr. Peter Iechemburg neemt Jan Douwe Kroeske in een zestal programma's mee naar zijn werkterrein.
3. Vergeten instrumenten: Menno Bentveld zoekt in een langlopende serie samen met chirurg dr. Ch. Ammer uit Utrecht en een metaaldetector naar in lichamen achtergelaten chirurgisch instrumentarium.
4. Wij graven op: Met Henny Huisman langs kerkhoven en begraafplaatsen die gesloten worden, waardoor de doden elders moeten worden herbegraven. Met wedstrijdelement: welke groep is in staat het snelst op te graven en te herbegraven. Jaarlijks terugkerende reeks zomerprogramma's.