31.5.10

NFLS 2

Toch nog maar eens verder gezocht naar die locomotief uit NS-serie 1700 in het noorden van Friesland, want in het onvolprezen boek "Vervlogen Stoom" (De Nederlandse Spoorwegen in de periode 1921 - 1940)* van Hans van Poll en Bert Steinkamp was er op 25 juli 1939 geen 1700 in het depot Leeuwarden, die moet dus later daar zijn beland. Toevallig verschijnt er dit jaar een door Phildie gebouwd model op grote schaal - schaal 0 - van de locomotief.
*Uitgeverij Uquilair ISBN 90-71513-34-3

30.5.10

Hawaii

Op een regenachtige zondagmiddag eind mei 2010 leek me dit wel opbeurende muziek: slack key, ukelele, Ledward Kaapana (foto) en Israel Kamakawiwo'ole (of Bruddah Iz), kortom Hawaii.

NFLS


Anders dan in de Verenigde Staten en Frankrijk komt het bezingen van de trein er in ons land maar bekaaid af. Uit het hoofd ken ik maar twee liedjes die over railvervoer gaan: "Het Boemeltje van Purmerend" en dat gaat niet eens over een trein, maar over een tram en "Het Dokkumer Lokaeltsje", dat gaat over een lokale trein in het noordwesten van Friesland.
Gisterochtend kreeg ik van Martin Smit twee foto's genomen van locomotieven in laatst genoemd spoorweggebied, het terrein van de "Noord Friesche Locaal Spoorwegmaatschappij" (NFLS), opgericht 31 mei 1899, die tussen 1901 en 1913 stadigaan vanuit Leeuwardende zijn lijnen uitbreidde, eerst naar Stiens en Ferwerd, later ook naar Metslawier en Tzummarum, Midlum/Herbajum, Harlingen en Anjum.
Maar beide foto's riepen vragen op. Ik zag een locomotief, eentje uit de serie 1700 met een losse tender gebouwd voor de Staatsspoorwegen door Beyer, Peacock & Co. Ltd., Manchester tussen 1899 en 1905. In mijn boeken met gegevens over de NFLS staan alleen maar tenderlocomotieven van de maatschappij afgebeeld, oorspronkelijk NFLS 1 t/m 10, vervolgens HSM 1051 - 1060 en later NS 7101 - 7110, gebouwd door Hohenzollern" A.G. für Lokomotivbau, Düsseldorf-Grafenberg in 1901 en 1902. Wat deed die 1700 daar en wat betekende dat bord met "LABO Expresse" voorop? Was het een foto uit de oorlog, toen misschien door benzineschaarste de Leeuwarder Auto Bus Onderneming treinen liet rijden in het noordwestfriese? Dat kleine locomotiefje herkende ik, dat was eentje uit de serie 7701 - 7744, oorspronkelijk HSM 1005 - 1048 en door drie verschillende fabrieken gebouwd tussen 1905 en 1914.
Ten einde raad, want ik wilde toch wel iets meer weten, me gewend tot webmaster Oege Kleijne van Railromantiek.nl., die me razendsnel per email van de juiste informatie voorzag, zo weet ik nu dat de foto van de 1700 niet uit de oorlog dateert, maar vermoedelijk uit 1947 toen de provincie Friesland vanwege de opdooi na de strenge vorst (ik herinner me dat je in Leeuwarden op straat kon schaatsen) het rijden met autobussen verbood en de trein uitkomst bood. De foto is volgens Oege waarschijnlijk in Tzummarum gemaakt, de andere foto in Stiens.
In 2011/12 verschijnt een boek over de NFLS, de NTM en de bussen in Noord-Friesland!



29.5.10

Ongeval

Wat vanmorgen op het station Naarden-Bussum gebeurde: een vrouw die tussen perron en trein valt, is geen geisoleerd incident. Op 17 maart 2003 overkwam mijn vrouw omstreeks 6 uur 30 bij het instappen hetzelfde. Gelukkig was er een medereiziger, die de vertegenwoordigheid van geest had onmiddellijk in te grijpen en haar ophees, voordat de trein ging rijden.

Stijl


Geheel in stijl een maand geleden, twee leden van de Gateway Antique Auto Club voor hun T-Ford in Norwalk, Connecticut.

WK3

Kom naar het OnsOranjePark!

1 juni 2010 | Varkenoord, Rotterdam

(van de website Supportersclub Oranje)

zo'n locatie verzin je niet!

28.5.10

WK2

Oranzig

Gelezen op de webite van De Gooi en Eemlander:
"Tal van oranjefans breken zich het hoofd over de vraag hoe ze tijdens het WK origineel voor de dag kunnen komen. In Hilversums eetcafé De Bock, aan het begin van de Lage Naarderweg, doen ze een poging: de medewerkers gaan tijdens de eerste wedstrijd van Oranje met gebodypaint bovenlijf achter de bar staan. Het oranje laagje verf waar het bedienend personeel door kunstenaar Dinand Schipper in wordt gehuld, zal de feestvreugde bij vooral de mannelijke bezoekers in De Bock ongetwijfeld verhogen. De twee 'slachtoffers' zijn namelijk gastvrouw Marjolein Cornelisse en haar collega Gitta. In eerste instantie komt alleen het bovenlichaam in aanmerking voor een op de naakte huid geschilderd oranje shirt. Wanneer de selectie van trainer Bert van Marwijk echter zichzelf overtreft en tot de finale weet door te dringen, dan zal dat ook in eetcafé De Bock vergaande consequenties hebben: in dat geval zijn beide dames van plan om zich door Dinand Schipper van top tot teen in slechts een geverfd voelbaltenue te laten hijsen."

De onderlingen

Mijn in 1962 overleden vader was een overtuigd sociaal-democraat. Er zijn momenten dat ik denk dat dat soort mensen volledig uitgestorven is, want de tijd, die hij stak in de verbetering van het lot van degenen die het minder goed getroffen hadden, was fenomenaal. Het laatste jaar dat hij leefde was hij voor de P.v.d.A. gemeenteraadslid in Den Haag, maar daarvoor lag een lange periode van inzet en dan bedoel ik naast het voorzitterschap van een partij-afdeling en lidmaatschap van het federatiebestuur: het luisteren naar mensen die hem konden bellen en die een afspraak met hem konden maken. Vijftig en meer jaar geleden had je nog die P.v.d.A.-ers, maar klaarblijkelijk kun je vandaag de dag op het fluweel plaatsnemen zonder dat je je iets aantrekt van het voetvolk. Ik geef drie voorbeelden: ik stuurde de problemen van de bijna blinde Jacob Sijtsma (NS-kaartautomaten met touchscreen ongeschikt voor blinden en OV-chipkaart niet te gebruiken) naar de openbaarvervoersman in de Tweede Kamerfractie van de P.v.d.A., maar ik kreeg geen antwoord, hij heeft het klaarblijkelijk te druk met internetten in de trein, ik stuurde een email naar de voorzitster van de P.v.d.A.-raadsfractie in het goyse dorp met geiwe, Bussum, maar kreeg geen antwoord en toen ik bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen op Aleid Wolfsen had gestemd, die meteen daarop naar het burgemeesterschap van Utrecht solliciteerde, waarop ik in een brief mijn bevreemding over die stap uitsprak, kreeg ik geen antwoord. Dat maakt het stemmen op de P.v.d.A. voor mij zo moeilijk, ik heb in Job Cohen alle vertrouwen, maar zijn onderlingen deugen niet voor hun vak.

27.5.10

Fiets

De heer Ozenfant, ik meldde het eerder, is een groot liefhebber van reizen en het vervoermiddel - auto, bus, tram, trein - maakt hem niet uit. Maar hij heeft, zoals meer allochtonen, een afkeer van de fiets. De eerste keer dat hij in een mand achterop de tandem meereed, sprong hij vastgemaakt met slechts één ketting bij het inrijden van onze straat uit de mand en hing hij in een uiterst beklagenswaardige positie naast het achterwiel, sindsdien zit hij met twee kettingen vast, maar iedere keer wanneer hij in de mand wordt gehesen, protesteert hij hevig: klaarblijkelijk vindt de heer Ozenfant de fiets een vervoermiddel, dat niet bij zijn status pas. Het zou wellicht goed zijn als het Fietsberaad ook cairnterriers in hun analyse van de studie "Anders Onderweg" van het Sociaal Cultureel Planbureau naar het mobiliteitsgedrag van allochtonen zou betrekken.


26.5.10

Wobbe

"Feiteluks su de onderwysraad foor prenataal onderwys mutte weze."

Cadillac























Twee Cadillacs, de eerste uit 1911, de tweede uit 1914. Maar drie jaar verschil en toch op het eerste gezicht twee heel andere auto's, al zal er onder de motorkap in beide gevallen een viercylinder zitten. De oudste auto kwam in 1906 op de markt en bleef tot 1914 in productie, totaal waren er toen 75000 gebouwd. De Cadillac uit 1914 heeft electrische verlichting, een noviteit, die vanaf 1912 leverbaar was.

25.5.10

Trams 3


Jammer genoeg hing er gister in de 816 een routebord van lijn 12 in plaats van dat van lijn 11.

WK

Trams 2


De 816 nog op Haags grondgebied richting Staatsspoor.

Trams

Gistermiddag met beide zoons op de fiets naar het oude Haarlemmermeerstation, waar vandaan nu een museumlijn loopt naar Bovenkerk. Het is tien voor vijf, tijd voor de laatste rit van de dag en het is een Haagse tram. Dat mag niet gemist worden. Ingetuigd als lijn 11 naar Scheveningen staat de 816 gereed. Ik moet in mijn Haagse tijd heel wat keren gebruikt gemaakt hebben van een tram uit de serie 801 - 830. Want toen ik in 1953 in Den Haag kwam wonen, had de wijk Morgenstond wonderlijk genoeg geen directe verbinding met Hollands Spoor noch met Staatsspoor. Hollands Spoor was te bereiken met bus R (later vernummerd tot 27) met een overstap op lijn 11 op de Parallelweg. En voor lijn 11 waren de 800-en in 1927, toen de op vrije baan gelegen lijn werd geëlectrificeerd, speciaal gebouwd. Bij Hollands Spoor reden ze met hun bijwagen tot onder de kap, koppelden de bijwagen los en pikten de door de voorganger achtergelaten bijwagen aan, wisselden en vertrokken naar Scheveningen. Op 30 oktober 1965 reden ze voor het laatst op lijn 11, de volgende dag namen PCC-cars de dienst over. Die moesten driehoeken, want het waren eenrichtingwagens, het leuke gerangeer met de 800-en was voorgoed afgelopen. Voor de richting Staatsspoor pakte je bus E (later vernummerd tot 20) en stapte je aan het begin van de Vreeswijkstraat over op lijn 15, die zijn eindpunt had op de Zuiderparklaan en in het boek "De Haagse Tram" van A. van Kamp* vind ik een foto van de 816 op lijn 15 op de Bosbrug onderweg van Staatsspoor naar het Zuiderpark. De kans is dus groot dat ik veel eerder dan gister al eens met de 816 onderweg geweest ben. Op weg naar Bovenkerk, zijn er er omdat het het enkelspoor is, nogal wat wisselplaatsen, waardoor de trams elkaar kunnen passeren en een beslissing is gauw genomen wanneer we uit tegengestelde richting een PCC-car, mijn favoriete tram, zien naderen. We stappen over en rijden met de 1024 terug naar het Haarlemmermeerstation.
*ISBN 90-72721-01-2

24.5.10

Bamboe, het houdt niet op

Geen idee wie het eerst was om van bamboe een soort brassbandinstrumentarium te maken: gebeurde dat op de Philippijnen of in Indonesië? Dit is een orkest uit Sangir Talaud, een eilandengroep ten noorden van Sulawesi, opgenomen in een kerk in Bekasi Barat, ten oosten van Djakarta. De melodie komt uit Ierland, maar de zanger zingt niet:
"Oh Danny boy, the pipes, the pipes are calling
From glen to glen, and down the mountain side
The summer's gone, and all the flowers are dying
'Tis you, 'tis you must go and I must bide.
But come ye back when summer's in the meadow
Or when the valley's hushed and white with snow
'Tis I'll be here in sunshine or in shadow
Oh Danny boy, oh Danny boy, I love you so."

Speciaal voor Groningers


Reclame 3


Ze moet er in 1954 ook bij geweest zijn in de Tour de France, in een exact op dezelfde manier uitgedoste Traction Avant 15/6, met haar echtgenoot aan het stuur. De Franse accordeoniste Yvette Horner. Ze trad daamee in de voetsporen van haar vooroorlogse collega Freddo Cardoni. Haar eerste Tour de France was in 1951, toen in een Ford Vedette, waarbij zij ernstig door zonnebrand geteisterd werd, zodat ze het volgende jaar dik ingesmeerd werd met een antizonnebrandcreme, waardoor ze uiteindelijk iedere etappe eindigde met een gezicht vol insecten. In 1953 zat Yvette in een glazen koepel op het dak van een Mercury, in 1954 en 1955 werd haar voertuig een Traction Avant 15/6, speciaal voor het doel geprepareerd met een groot open dak en anders dan de foto weergeeft, zat ze meestal in een leren stoel en in noodgevallen werd een pop van haar uit de kofferbak gehaald, terwijl haar muziek uit de luidsprekers schalde. Dat kon wanneer er met flinke vaart door dorpjes op de route gescheurd werd om het peloton voor te blijven, maar toen het publiek die stunt doorkreeg werd er met stenen naar de auto gegooid. Dit voorjaar had de Franse Traction Club "La Traction Universelle" een volledig identieke 15/6 op de tentoonstelling "Rétromobile" neergezet, de inmiddels 87 jaar oude Yvette kwam kijken zette de volgende boodschap op de motorkap van de Traction Avant: "Faire le Tour de France avec une 15 Citroën, c'est la Traction Universelle, et c'est un véritable bonheur. Merci. Je t'aime, Yvette Horner".

23.5.10

Meer bamboe

Muziek van de Bataks van Sumatra op een festival in Edinburgh, het voornaamste instrument is een bamboefluit, maar ook hier spelen langzamerhand westerse muziekinstrumenten een belangrijke rol.

Reclame 2


In 1954 had ik ook deze volledig aangepaste Peugeot 203 kunnen zien, klaarblijkelijk een zogenaamde neutrale wagen met achterop een fiets en twee wielen. De auto ontworpen langs de lijnen van de Lincoln Zephyr, waar de Nederlander John Tjaarda nog de hand in had gehad, werd op de Parijse Salon in 1948 gelanceerd, nadat er het jaar daarvoor op de Salon al foto's waren uitgedeeld. In 1954 was behalve de gewone vierdeurs berline, een stationcar, een cabriolet en een coupé, een zogenaamde zogenaamde berline découvrable leverbaar. De laatste had anders dan bovenstaande Tour de Franceversie vier normale deuren.

22.5.10

Nog altijd bamboe

Nog altijd bamboemuziek, maar dan in Afrika, of preciezer in Ghana.

Reclame

Terwijl de Giro nog bezig is en Floyd Landis eindelijk toegeeft doping te hebben gebruikt, probeer ik met me herinneren hoe het komt dat ik niets van de Tour de France in 1954 zag die toch in Amsterdam startte. Plotseling weet ik weer, ik ging de middag van de achtste juli 's middags naar "Nathan der Weise" van Lessing uitgevoerd door het Wiener Burgtheater, ik vermoed in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, maar helemaal zeker ben ik niet. Lessing modeleerde Nathan op Moses Mendelsohn (grootvader van de componist), een Duitsjoods filosoof. Het zou nog jaren duren voordat ik de Tour langs zag komen en het spektakel vooraf eigenlijk leuker vond: de renners waren op de Place de la Bastille in Parijs zo razendsnel voorbij dat van herkenning van wie dan ook in het peloton geen sprake kon zijn. De komende dagen zal ik een paar van de auto's uit de reclamecaravaan op dit blog zetten. Van deze tot leeuw verbouwde kart, reclamemakend voor Credit Lyonnais, reden er een paar jaar geleden een aantal mee. Klaarblijkelijk stond iemand van de INGbank ook te kijken.

21.5.10

Nog meer bamboe

In heel Zuidoost-Azië komt het instrument voor, meestal onder de naam khaen (een naam die overigens heel verschillend gespeld kan worden), het is een echt mondorgel. Op Sabah heet het instrument sompoton, eerst de sompoton solo, vervolgens het orkest, de "Sompoton Seraneders" met een door een soundmix opgeleukte melodie.

Meer bamboe

Op het eerste gehoor, denk je een draaiorgel. Maar als je het beeld erbij ziet, dan ontdek je een bamboe-orkest. Een jeugdorkest van de Toraja uit Zuid-Sulawesi.

20.5.10

Verkiezingen


Balkenende ondergrondse zaaddonor?

Bamboe

Je kunt van bamboe, behalve de anklung, nog een heel ander instrumentarium opbouwen zoals hier in North Solomons Province van Papua New Guinea (foto) of zoals hier op Santa Isabeleiland van de Solomons eilanden (bij de laatste muziek valt de gelijkenis op met de Zuidafrikaanse kwelamuziek).

Post

Thomas Nationwide Transport. Pardon wat? TNT! O, zeg dat dan sukkel! Sinds het vaderlands gouvernement de PTT verkwanseld heeft aan een Australische onderneming is het ondanks alle bezweringen dat privatisering van openbare diensten (post, spoor, gas, electriciteit, water) alles beter en goedkoper zou worden alleen maar bergafwaarts gegaan. Postbodes zijn vervangen door uitzendkrachten omdat die goedkoper zijn (en op zaterdag nog wel eens poststukken uit derlui handen laten vallen, zodat een goedwillende buurman ze een eind verderop in de straat opraapt en ze me alsnog komt brengen) en postkantoren sluiten. Vandaag sluit het postkantoor in het goyse dorp met geiwe en vanmorgen bleken de postzegels van 44 cent uitverkocht.

19.5.10

"Di Gojim" 2

Na de voorstelling van gisteravond nog even wat nagepraat. Ook met de bijna blinde accordeonist Jaap Sytsma. Ik word boos als ik zijn verhaal hoor, want schreef ik onlangs op dit blog over de ontmenselijking van de spoorwegen, voor blinden is het reizen per trein inmiddels vrijwel onmogelijk. De vervanging van loketten, waar je een kaartje kon kopen, door automaten met touchscreen zijn een hel en wie dacht dat het probleem zou zijn opgelost door invoering van de OV-chipkaart komt van een koude kermis thuis. Jaap vertelde "Kun je niet zien of horen of je wel bent uitgelogd? Dan moet je maar zien hoe je je geld terugkrijgt. Er wordt met een hoop blabla een systeem ingevoerd dat voor mensen met een handicap, doof of blind, totaal niet te gebruiken is."


Meer viezigheid





"Di Gojim"

Gisteravond naar Capelle. Naar de laatste voorstelling van "Roots" (Wuttels in 't Liwadders) van "Di Gojim". Dat ik wuttels bruuk en 't resterende stukje fandaach in 't stadsfries skryf het soa syn oorsaak, want "Roots" speult in Liwadden, foornaamluk in en ron 't oranje bierhuus, 'n prominent café inne geskiedenis fanne stad. Mar dur komt feul meer foorby: soas de anarchist Alexander Cohen, mar oek myn pake en myn groatmoeke en dat greep my toch wel efkes by de strot. Want jim mutte wete, dat myn pake boer was onder Jelsum en myn joadse groatmoeke inne binnenstad fan Liwadden woande en myn fader en moeke kunde an mekaar kregen inne AJC. Dat was teugen 't sin fan myn groatmoeke, dyt dur alles an deen het om de ferbintenis tussen myn ouders te torpederen. Ut is later goedkomen, want andus waren myn suske en ik dur nyt weest fanself. Mar ajje dat gisterawend soa op 't toneel ferteld hore, dan doet dat toch wel wat met je. Dat Jaap Mulder feul later samen met Tseard Nauta oppe Afsluutdyk de auto anne kant sette, omdat se 'n uutsending ("Moondogs") fan my hore en daardeur anstoken wurre om klezmermuzyk te gaan speulen en dat soa "Di Gojim" ontstaan is, maakt 't ferhaal ron. Ik hew my gisterawend bysonder goed ferdivedeard.

18.5.10

Auto's 2

Helaas worden Amerikaanse autoshows vrijwel altijd ontsierd door de aanwezigheid van nevenstaande viezigheid, waarbij de eigenaar heeft gemeend het originele product te verbeteren in plaats van zichzelf in een of andere "bodyshop" met cellulose verf zachtrose te laten spuiten

Anklung

Toch een lichte aarzeling. Want waarom zou er in een zaak voor Indische afhaalmaaltijden een muziekinstrument staan? Dus ik vraag en waarachtig het is een anklung. Een merkwaardig bamboeinstrument: want in plaats van er op te slaan, te blazen of te strijken moet je het schudden en dan krijg je een fantastisch geluid en plotseling gaat mijn gesprek met de man achter de toonbank niet langer over rendang en nasi kuning maar over muziek en de manier waarop Nederland met de muziek uit de voormalige overzeese gebiedsdelen is omgegaan. Zo volslagen anders dan de Britten en de Fransen, het waren notabene de Amerikaanse broers Fahnestock die de muziek van Bali het eerst vastlegden. Nee, ons vaderland verdient bepaald geen prijs voor het wekken van belangstelling voor klanken op instrumenten uit "de gordel van smaragd". Dat Hari in Bandung "There is no place like home" speelt in plaats een Indonesische melodie moeten we maar voor lief nemen.

Auto's


Afgelopen zondag was er in Connecticut een autoshow en gister ontving ik een paar foto's: op bovenstaande foto v.r.n.l.: een Packard cabriolet uit 1941, een Dodge businessman's coupe uit 1925, een Plymouth politie-auto uit 1933, een tweetal naoorlogse auto's, een Plymouth coupe uit 1948 een Ford A uit 1930. Hieronder een Packard uit 1930 en daaronder naar ik veronderstel een in de Verenigde Staten gebouwde Rolls-Royce, een zogenaamde Springfield Rolls, genoemd naar de plaats in Massachusetts waar het filiaal van de fabriek gevestigd was en het eenvoudigst te onderscheiden van de de Engelse Rolls-Royces door de volledig afwijkende koplampen. De carrosserie is van Brewster.



Van Amerikanen en Amerikaans-Britse auto's naar een echte Engelse auto: een Morgandriewieler, die trouwens zo succesrijk was dat hij in Frankrijk als Darmont en als Sandford in licentie werd gemaakt.

17.5.10

Kabouter Plop

Misschien herinnert u het u niet meer, maar na de Lauswoltse onderhandelingen meldde Wouter Bos over de met Balkenende en Rouvoet voorspoedig verlopen onderhandelingen, dat de voorspoed te danken was aan het feit dat ze alle drie de tale Kanaäns spraken. Ik dacht een ogenblik dat het drietal het kabinet met behulp van een Ikeahandleiding in het Aramees of in het Hebreeuws had samengetimmerd, maar nee, Wouter bedoelde dat de heren alle drie van orthodox-christelijke huize stamden. Inmiddels weten we hoe het afgelopen is en anders dan in het Grootbritse waar men in staat is in een maand verkiezingen te organiseren, duurt zoiets in Nederland drieeneenhalve maand. Klaarblijkelijk dacht Balkenende: als ik de stembusgang uitstel totdat het land getooid is met oranje kabouterploppetten dan gaat het voetbal bij het volk voor de verkiezingen en maak ik kans op Balkenende V, een typisch orthodox-christelijke gedachtegang. Hij heeft ze achter de ellebogen of in de echte tale Kanaäns: הוא מפעיל בסוד

16.5.10

Mode

Na de golden retriever en de westie is een andere hond in opmars. De afgelopen dagen ontmoette de heer Ozenfant vier mopshonden. Omdat de heer Ozenfant nogal op uiterlijk is en een mopshond is niet moeders mooiste, laat hij bij iedere ontmoeting luidkeels zijn afgrijzen blijken. Inmiddels heb ik even uitgezocht hoe het komt dat de mopshond plotseling in populariteit stijgende is. Enkel en alleen omdat acteur George Clooney er ook eentje heeft!

15.5.10

Wobbe

"Toch hew ik Nederlaanse militère fakbonnen noait hore protestere teugen de butenechtelukke eskapedus van preens Bernard."

Trinidad

Son, beguine, merengue, calypso. Allemaal vormen van muziek afkomstig van verschillende Caraïbische eilanden en vervolgens niet alleen in dat gebied populair, maar ook elders op de wereld. Soms is precies na te gaan hoe die verspreiding gebeurde. Calypso ging tijdens de Tweede Wereldoorlog van Trinidad mee terug met daar gelegerde Amerikaanse marinemannen naar de Verenigde Staten en kon niet meer stuk na het succes van de Andrew Sisters met "Rum and Coca Cola". Na de oorlog werd calypso, in minder verwaterde vorm, ook populair in Engeland meereizend met de golf immigranten uit de Caraïben. Oorspronkelijk was calypso en vorm van gezongen nieuws c.q. commentaar op het nieuws en ieder jaar rond carnaval werd er door een aantal zangers met de meest fantastische namen gestreden om de grootste hit. Dit is een typisch voorbeeld: "Its love, love alone" van Lord Caresser over de abdicatie in 1936 van Edward VIII. Uit calypso ontwikkelde zich soca - soul calypso - en alhoewel het qua naam lijkt alsof het om een mengeling van Amerikaanse soulmuziek en calypso, is soca dat niet, het is muziek ontstaan uit een mix van calypso met Indiase muziek. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar Trinidad kent heel wat immigranten uit voormalig Brits-Indië, die overigens ook een eigen muziek hebben ontwikkeld: chutney music, een mixture van Indiase folklore, filmmuziek en soca en meestal gezongen in hindi of bhojpuri.

14.5.10

Montaillou

Toen een aantal maanden geleden het pedofiele priesterdom de voorpagina's haalde, dacht ik, dat is niet een nieuw fenomeen. Ik heb er ergens over gelezen, maar waar? Fictie kon ik uitsluiten, maar in welk boek over het grijze verleden had ik over de aanranding van kinderen door rooms-katholieke geestelijken gelezen? Een zoektocht door mijn bibliotheek begon en sinds gister weet ik het weer. In het boek van Emmanuel Le Roy Ladurie "Montaillou. Cathars and Catholics in a French village 1294 - 1324"*, dat ik zo'n dertig jaar geleden voor de eerste keer las. Verklaring van Arnaud de Verniolles: "I was then between ten and twelve years old. It was about twenty years ago. My father had sent me to learn grammar with Master Pons de Massabucu, a schoolteacher who later became a Dominican friar, I shared a bedroom with Master Pons and two other pupils, Pierre de l'Isle (of Montaigu), Bernard Balessa (of Pamiers), and Arnaud Auriol, the son of Pierre Auriol, the knight. Arnaud was from La Bastide-Serou; he already started to shave, and now he is a priest. My brother Bernard de Verniolles was also there, and other pupils whose names I have forgotten. In the bedroom shared by master and pupils, I slept for a good six weeks in the same bed as Arnaud Auriol....On the fourth or fifth night we spent together, when Arnaud thought I was fast asleep, he began to embrace me and put himself between my thighs....and to move about there as if I was a woman. And he went on sinning thus every night. I was still no more than a child, and I did not like it. But I was so ashamed I did not dare to tell anyone of this sin."
De schaamte van de slachtoffers zevenhonderd jaar geleden, verschilt niet van die van nu,
maar klaarblijkelijk is de kerk van Rome in al die tijd niet in staat geweest een en ander fundamenteel recht te zetten.

*Published in Penguin Books 1980

13.5.10

Reglement

12.5.10

Masochisme

Toonbeeld van Hilversums masochisme: als eerste Wilders vragen naar een reactie op een vliegramp.

T&T

Dit is even volslagen andere koek dan waarop ons militaire vaderland marcheert: de Trinidad and Tobago Defence Force Steel Orchestra met een buitengewoon vrolijkmakende potpourri.