30.9.14

O Canada

Debbie Houle, Sarah Pocklington en Sherryl Sewepagahan vormen het trio Ansani en zij zingen het Canadese volkslied op een heel bijzondere manier.



Kort 2

Nel Vlotternaald was, nog voordat het communisme in Oost-Eurpa verdween, getrouwd met Ramisco Anginal Choprovin, die ze had ontmoet tijdens een internationale jongerenbijeenkomst in Moskou. Ramisco kwam uit Oost-Albanië en was van oorsprong een Bukweiti, zijn moedertaal was dan ook het Bukweitisch dat vandaag de dag nog slechts door 283 mensen wordt gesproken, voornamelijk rond het dorp Peshkopi. Sinds anderhalve maand wonen Ramisco en Nel in Cetata in Roemenië waar zij een kattenpension begonnen zijn, dat regelmatig verwaarloosde diertjes exporteert naar Nederland, die hier dan liefdevol  opgevangen (lees: verkocht) worden. De verhuizing van Oost-Abanië naar West-Roemenië leverde evenwel problemen op, want toen Ramisco op zijn Bukweitisch Nel riep: "Fonta, fonta, Nel" (Vlug, vlug, Nel) sloeg hun Roemeense buurman met een gietijzeren deurklopper, die hij toevallig in zijn linkerhand had, een angorakat de schedel in, omdat fonta in het Roemeens gietijzer betekent en nel in. Ramisco en Nel denken binnenkort te remigreren.

Renault 15

Na het uitstapje met de treinen, terug naar de auto's: eind jaren twintig ging de Renaultradiateur eindelijk van achter naar voor de motor en er komen achtcylinders, waarvan bovenstaande Reinastella uit 1934 een voorbeeld is, de acht-in-lijn-motor heeft een inhoud van net iets meer dan zeven liter. Uit hetzelfde jaar dateert onderstaande Primastella met een zescylinderlijnmotor met een inhoud van meer dan drie liter.

29.9.14

Huizen 8











Was Frankrijk het land waar je in  de jaren twintig het best een kleine sportwagen kon kopen, dat veranderde definitief met de introductie van het M type M.G. "Midget" in 1929, waarvan nevenstaande J2  uit 1932, met een viercylindermotor met een inhoud van 746cc, een opvolger is. Er zijn tussen 1932 en '34 2083  exemplaren van de J2 gebouwd.



Opdracht

Gebruik de volgende woorden in deze volgorde in één zin:
zondag, monstertruck, krokodillentranen

Renault 14

 Panoramique, met een 800pk-motor goed voor een maximum snelheid van 130 km/u.

Renault liet het niet bij de bouw van smalspoorlocomotieven, sterker de fabriek werd een grote speler op de Franse rails, of het nu om een kleine serie van tien X4200's (de zogenaamde Panoramique) ging, die  vanaf 1959 in het zuiden van Frankrijk reden of grote series, zoals de ABJ's, die tussen 1935 en '39 werden gebouwd. De ABJ 3 (X 3500) had een 300pk-motor en een maximale snelheid van 100 km/u. De X3800, met de  vanwege de asymmetrisch geplaatste  cabine op het dak Picasso genoemd, werd niet alleen tussen 1950 en 1961 door Renault gebouwd, maar ook door De Dietrich, de Ateliers de Construction du Nord de la France (ANF) en de Societé Alsacienne de Construction Mécanique (SACM), al kwamen 110 uit de Renaultfabriek. De maximale snelheid was 120 km/u.

 ABJ 3.  Voor de Tweede Wereldoorlog deed dit type in het noorden en oosten van Frankrijk dienst.

Van de X3800 is een behoorlijk aantal bewaard gebleven dat dienst doet op historische lijntjes.

Schaal

De schaal waarop de meeste van mijn miniatuurauto's (zoals deze Bugatti) is gebouwd is 1 op 43, men noemt dat ook schaal 0, al wordt die term eigenlijk alleen maar door modelspoorliefhebbers benut. De meeste treinen die in een speelgoedwinkel worden verkocht zijn de helft kleiner: h0 (of H0), dus 1 op 87, alleen de Britten hanteren een afwijkende maat 1 op 76, ook wel 0o-gauge genoemd. De locomotief hieronder is op die schaal gebouwd. Het is een typisch Britse goederentreinlocomotief van de Great Western, ondanks het feit dat iemand in een grijs verleden de loc van Nederlandse Staatspoorwegenschilden heeft voorzien, maar de bufferbalk nog altijd het Britse nummer 2517 draagt. Het Staatsspoorwegnummer 265 klopt ook niet, de 265 was een tenderloc, later kreeg die locomotief bij de Nederlandse Spoorwegen nummer 5005. De auto voor de locomotief is op dezelfde schaal, 1:76, het is een Aquila Italiana 1913 gebouwd uit een Engels kitje. Ter vergelijking heb ik er een ééneurostuk voor gelegd.


28.9.14

Qaumi Taranah

Heel eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren ooit een gewone versie van het volkslied van Pakistan gehoord te hebben, de gitarist Asif Samad (foto) bewerkte het op de volgende manier. Sinds augustus 1954 is Qaumi Taranah het officiële Pakistaanse volkslied.








Huizen 7

Oorspronkelijk had Alec Issigonis de koplampen van de Morris Minor laag naast de grille geplaatst. De Minor verscheen in october 1948 en was ontwikkeld uit een auto, die oorspronkelijk Mosquito zou gaan heten en een viercylinderboxer zou krijgen, maar de Minor kreeg uiteindelijk de 918cc-motor uit de voorganger van de Minor, de Morris 8E. De positionering van de koplampen, hoog in de voorschermen, dateert van twee jaar later, het verhaal  gaat dat dat gebeurde vanwege geplande export naar de Verenigde Staten, waar de laag geplaatste koplampen niet waren toegestaan. De gefotografeerde Morris MM heeft nog wel een chroom grille, dat betekent dat hij van voor maart 1951 dateert, toen het chroom vervangen werd door lak.

Renault 13


 In de vroege jaren twintig begon Renault met de constructie van spoorwegmaterieel, de JF uit 1922 had de kenmerkende "kolenkitneus" met de radiateur achter de motor. Het was een smalspoorlocomotief die een maximale snelheid had van net iets meer dan 10 km/u. Kort daarop, nog in hetzelfde jaar, verscheen ook het eerste passagiersvoertuig de KA, eveneens voor smalspoor, er waren twintig zitplaatsen , de maximale snelheid was 40 km/u.

27.9.14

PRO RAIL

PRO RAIL betekent natuurlijk ANTI WEG en bij die weg hoort ook het trottoir, dat heeft de firma, die stelselmatig in het nieuws is, wanneer er weer eens een wissel verkeerd staat of een blaadje op de rails ligt, bijster goed begrepen. Bovenstaand verkeersbord lijkt mij duidelijk, maar klaarblijkelijk gaat PRO RAIL ervan uit dat je daar geen fiets, maar wel een auto mag parkeren.
De firma Traffic Support, ook niet geheel fris in de schedel, misbruikt de weg voor voetgangers eveneens, voetgangers horen waarschijnlijk niet tot wat de firma onder Traffic verstaat.

Huizen 6

De neus van een Alvis Speed Twenty-five uit 1937.  De auto heeft een zescylindermotor met een inhoud van 3571cc, drie SU-carburateurs, een vierversnellingsbak en onafhankelijke voorwielvering. De topsnelheid ligt iets hoger dan 150 km/u. Alvis was vanaf het begin in 1920 bekend door het bouwen van wagens van hoge kwaliteit en daar is deze Speed Twenty-five een duidelijk voorbeeld van.

God save the queen

Bill Bailey neemt het Britse volkslied onder handen.

26.9.14

Renault 12

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Renault er een forse concurrent bij: Citroën. Het type NN, een 6CV met een viercylindermotor diende de schade te beperken. Van 29 maart tot 6 april 1926 werd met een NN een duurrecord gevestigd op de baan van Miramas: 16000 kilometer met een gemiddelde snelheid van 79 km/u.
Aan het andere eind van het spectrum was de 40CV, een grote zescylinder met een inhoud van meer dan negen liter, die maar wat graag door verschillende carrosseriefirma's werd aangekleed en o.a. ook de eer had het presidentiële voertuig te zijn, de wagen van de president werd trouwens niet gekocht maar per maand gehuurd.
 
De Parijse firma Kellner bouwde deze scaphandriercarrosserie op de 40CV.
Maar de 40CV werd ook gebruikt om records te breken, eerst op 11 mei 1925 met een in feite gewone 40CV met vier zitplaatsen, zij het dat de spatborden verwijderd waren, een zesuursrit werd afgesloten met een gemiddelde van 157,56 km/u. Op 3 juni werden met dezelfde wagen op Montlhéry 17 wereldrecords gebroken o.a. dat voor de 24 uur. Het gemiddelde was 141,14 km/u., maar het had hoger kunnen zijn wanneer er geen ventilaterblad was gebroken. In september d.a.v. deed Bentley een poging dit record te breken en slaagde met een gemiddelde van 152,9 km/u. Renault liet dat niet op zich zitten  en kwam met onderstaande éénpersoonsbolide op basis van de 40CV met een voorruitje dat in het midden slechts 12 centimeter mat. Het record werd gebroken: er worden 4167 kilometers afgelegd (de afstand Parijs-Bagdad) met een gemiddelde van 173 km/u. Het model heb ik (inmiddels zo'n vijfendertig jaar geleden) uit een kitje gebouwd, waarom ik de auto groen heb geschilderd weet ik niet meer, op een zwart/witfoto uit die tijd is de motorkap blank metaal en alleen de koets is gekleurd, hetgeen betekent dat de auto met de blauwe motorkap die nu als de recordauto wordt bewaard ook geen originele schildering  toont.

Wainwright

Wat bezielde me gister om Blind Lemon Jefferson en Sigmund Freud gister, bijna in één adem, op dit blog te zetten? Het antwoord luidt kort. De nieuwe CD van Loudon Wainwright III "Haven't I Got The Blues (Yet)"! Waarop de achterkant deze foto staat.
 
Wainwrights CD's (en vroeger zijn elpees) koop ik sinds ik hem de eerste keer hoorde ongehoord en ongezien, want hij is een singer/songwriter die zijn gelijke niet kent: observerend, teder, grappig, soms sarcastisch, ironisch en bovendien een buitengewoon aardige man die ik een paar keer mocht interviewen en waar het interview zich ontwikkelde tot een echt gesprek. De productie van zijn nieuwe CD is in handen van David Mansfield en die heeft samen met Wainwright ervoor gezorgd dat vrijwel ieder liedje anders klinkt, de begeleiding is fenominaal van stevige rock 'n roll in het openingsnummer "Brand New Dance" via old timey in "Harlan County" tot niks-aan-de hand-muziek in "I'll be killing you this Christmas" in prachtig contrast met een tekst als: "I'll be wasting  you this Xmas, And the NRA they lobby so it's so, I love our great nation, The real world is my play station, I'll blow you away you away beneath the mistletoe". Staat er een favoriet op de CD? Nou nee, alle liedjes zijn even raak, of het nu gaat om het ouder worden in "Brand New Dance" ("Got a new smell it's called The Old Man, A new taste sensation I'd say it was bland, But that senior discount that's my kind of treat, Cause when I get on the bus you got to gimme a seat"), een parkeerplaats in "Spaced" of om het met dochter Martha gezongen "Ik knew your mother" (Kate McGarrigle): "Folks choose their parents some Buddhists say, So maybe you picked us and we were your way, In the biblical sense I knew your mom, Und it vasn't all sturm und it vasn't all drang, (And there was some calm)". Gelukkig staat er YouTube een video. Een video van "Man & Dog": "And a man has a plastic bag, On his person at all times, When a dog dumps on the sidewalk, Walkin' away is a crime, Livin' in the city, Workin' like a dog". Dat beeld ken ik. En nu gaat u die CD razendsnel bestellen (hoop ik).

25.9.14

Renault 11

Een Renault 12/16 uit 1910. Het model werd gemaakt  door Corgi in 1965. De echte auto werd in 1909 geïntroduceerd en had een viercylinder 2,4 liter motor, een drieversnellingsbak en werd op de achterwielen aangedreven door een cardanas. Hieronder staat een 20CV uit 1914 met een bijna qua inhoud twee keer zo grote motor.



Sigmund Freud

Hij is moeilijk te verstaan in de eerste plaats door zijn accent, maar ook doordat hij slecht sprak vanwege de niet te opereren kanker in zijn kaak, die het spreken buitengewoon moeilijk en pijnlijk maakte. Sigmund Freud, voor de nazi's gevlucht uit Wenen, gaf op 7 december 1938 gaf deze verklaring voor de BBC-microfoon.

Blind Lemon Jefferson

Hij werd geboren in 1897 als jongste en zevende kind van Alec Jefferson en Classie Banks in Couchman en maakte tussen 1925 en 1929 meer dan tachtig plaatopnames: Blind Lemon Jefferson, één van de meest befaamde blueszangers uit Texas. Er  zat voor een blind geborene in het begin van de vorige eeuw weinig anders op dan heil in de muziek te zoeken, andere mogelijkheden om geld te verdienen waren er nauwelijks.  Lemon was in 1917 in Dallas, waar hij soms samen met Huddie "Leadbelly" Ledbetter, wanneer deze niet in de gevangenis zat, o.a. optrad in bordelen. Lemon verdiende voldoende geld om er een auto met chauffeur op na te houden. In de lente van 1925 maakte hij zijn eerste proefopname op de tapijtafdeling van een meubelzaak in Dallas, voordat hij later dat jaar of begin 1926 opnamen maakte voor het Paramountlabel in Chicago. Daarna werkte hij in maart 1927 voor OKeh, voor wie hij o.a. "Match Box Blues" opnam. Lemon stierf in 1929, in een sneeuwstorm in Chicago op weg naar het station.

Deutschlandlied

De melodie is van een Oostenrijker (Joseph Haydn), die het nota bene  had opgedragen aan zijn keizer Franz II, maar de tekst is wel degelijk van een Duitser August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. Sinds 1922 is het het volkslied van Duitsland, dertig jaar later werd besloten dat alleen het derde couplet zou worden gezongen, omdat het eerste couplet door de nazi's was misbruikt. Aan zijn achternaam te zien moet Paata Demurishvili van Georgische komaf zijn, dit is zijn versie van het Deutschlandlied.

Huizen 5

De Britten had, net als de Amerikanen en Fransen, meteen na de Tweede Wereldoorlog geen gloednieuwe automobielen klaar, de fabrieken waren tijdens de oorlog ingeschakeld geweest bij de oorlogsproductie. Wolseley kwam pas in 1949 met twee nieuwe auto's de Four-Fifty en de Six-Eighty, die heel veel onderdelen  deelden met respectievelijk de Morris Oxford en de Morris Six. De afgebeelde Wolseley 12 (12/48), een viercylinder, dateert uit 1948, het laatste jaar dat dit vooroorlogse model in productie was, net als de Wolseley Ten, 14/60 en 18/85. Wolseley, overgenomen door Sir William Morris in 1927, had sinds 1933 het kenmerkende verlichte naamplaatje in de grille.

24.9.14

&PééOOH

Ik kijk al maanden niet meer naar de Nederlandse tv. Ik weet dat zender drie zich niet tot mij richt want die is volgens de zendercoördinatrice Suzanne Kunzeler speciaal, zo lees ik net, voor jongeren van 20 tot 34 jaar en tot die leeftijdscategorie behoor ik niet.  "Zoenen en klaarkomen" schijnt het motto van &PééOH 3. Even over die leeftijdscategorie, hier wordt, terwijl bij de slager onderscheid wordt gemaakt tussen het Iberisch varken gevoed met gepofte kastanjes en het Parmazwijn, dat alleen met beukennootjes is grootgebracht, iedere Nederlander tussen de twintig en vierendertig op één grote hoop geveegd. Kunzeler, die op haar twaalfde al een beetje mocht neuken, terwijl haar overgrootvader voorlas uit het vooral in Ierland in vertaling populaire boekje van Bernardus Antonius Maria Zaaijer S.J.  "Kun je nog neuken, neuk dan mee" (uit de serie "Kun je nog", waarin o.a. de deeltjes "Vingeren, Pijpen, Beffen", alle verschenen bij Uitgeverij Vohsmaier te Grubbenvorst, in huize Kunzeler  een belangrijke plaats op de boekenplank innamen), bepaalt wat er op &PééOOH gezien gaat worden, we kunnen haar rol binnen op &PééOOH 3 enigszins vergelijken met Mozes, die met de stenen tafelen van de berg afdaalde, Kunzeler komt van de Gulperberg met de  serie "Kun je nog"  hoog boven haar hoofd geheven.

Case

Nu ik het toch even over tractoren heb, is het aardig terug te keren naar het tijdperk dat niet de verbrandingsmotor maar de stoommachine een rol speelde bij het ploegen. Helaas zaterdag niet aanwezig in Huizen, maar hier trekt een Case 110PK een ploeg. Case bestaat nog steeds, nu als Case IH (international Harvester) en eigendom van Fiat, er worden combines, tractoren en materiaal voor bos- en landbouw gemaakt.

Star Spangled Banner

Amerikanen leggen bij het zingen van hun volkslied wat graag hun hand op het hart en natuurlijk zijn er Nederlanders die in gestrekte draf menen dat zulks ook hoort bij het aanheffen van het Wilhelmus, want de imitatiezucht zit in ons volk meegebakken, zo is het goedvaderlandse godverdomme vervangen door shit en krijg de kolere door fuck you. Twee versies van het Amerikaanse volkslied: de één een bewerking door Igor Stravinsky, de andere Jimi Hendrix' versie. U mag blijven zitten!

Huizen 4

Het aardige van het oudomobiel-(ik heb zoals u weet moeite met het woord oldtimer en wissel het graag in voor het Nederlandse oudomobiel) feest in Huizen is dat er ook oude vrachtwagens, motoren, bromfietsen en zelfs tractoren waren, zoals deze Super Landini. Zeldzaam want er zijn tussen 1934 en 1951 maar ongeveer 3200 van gefabriceerd in het kleine dorp Fabbrico in de Italiaanse provincie Reggio Emilia. Uitgerust met een tweetaktmotor met een inhoud van twaalf liter kan de machine draaien op zowel diesel- als plantaardige olie. Omdat ik de Super Landini zaterdag j.l. niet heb horen lopen, laat staan aan het werk heb gezien, ben ik op YouTube op zoek gegaan en vond deze fraaie opname van de start van de motor en de werkzaamheden voor een ploeg.


23.9.14

Marseillaise

Een onverwachte uitvoering van het Franse volkslied door het Quintette du Hot Club de France met Django Reinhardt (foto) en Stéphane Grappelli, helaas zonder beeld van beiden, gelukkig bestaat er dit  korte filmpje van hen.

Bolleboos

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de dikke van Dale is bolleboos als Nederlands mooiste woord gekozen. Het is een leenwoord dat via het jiddisj uit het hebreeuws in het nederlands is beland en woorden die via via in onze taal zijn  opgenomen krijgen vaak een andere betekenis dan die in de oorspronkelijke taal. In "Het Joodsch in Nederland" van Voorzanger en Polak uit 1915 vind ik bolleboos zie balboos. Het aan bolleboos voorafgaande woord is het in onbruik geraakte bollebof dat de baas, Commissaris van Politie, Directeur van 'n gevangenis, kostbaas of kastelein betekende. Bij balboos staat zie ba'al habaït, geïmmatriculeerd lid der gemeente; gezinshoofd; iemand , die den eersten rang bekleedt. Onder ba'al habaït staat heer des huizes, hoofd van het gezin. Er bestond honderd jaar geleden ook een vrouwelijke vorm van balboos: balbooste. Een eeuw geleden betekende bolleboos dus iets anders dan wij er nu onder verstaan. Ik haal er daarom "Jerosche" Jiddische spreekwoorden en zegswijze uit het Nederlandse taalgebied uit 1970 van Beem bij. Bolleboos krijgt geen eigen lemma, maar we vinden het onder chotspe: "Wie meer chotspe, wie meer bemasel Hoe brutaler, hoe meer geluksvogel. Bal (ba'al) in verschillende samenstellingen (...) o.a. in balbojes-balboos. Hebreeuws  ba'al habajiet = heer des huizes, lid van de gemeente, die inkoopgeld betaald heeft, tot de beter gesitueerden behoort. In de vorm bolleboos overgegaan in de Nederlandse volkstaal". In Beem "Resten van een taal", Woordenboekje van het Nederlandse Jiddisch (3e ongewijzigde druk uit 1992), vinden we bolleboos, iemand die bijzonder flink of begaafd is, in het nld. overgegaan z. balboos. Zo kent iedereen anno 2014 het woord bolleboos: iemand die bijzonder flink of begaafd is.

Huizen 3

Aan het neusje moet de auto voor een beetje kenner te herkennen zijn, een Fiat, een Fiat 500 Topolio. Maar waar komt die merkwaardige carrosserie vandaan? Uit Neckarsulm, want het is een Fiat streepje NSU. NSU ooit begonnen als breimachinefabriek door Christian Schmidt in Riedlingen die in 1880 zijn fabriek verplaatste naar Neckarsulm en vanaf dat jaar zijn fabriek "Neckarsulmer Strickmaschinenfabrik" noemde en vanaf 1886 ook fietsen bouwde. De eerste auto's dateerden van 1906, maar eind jaren twintig onstonden financiële problemen en werd de nieuwe fabriek in Heilbronn verkocht aan Fiat. Je kon in 1939 dus een echte Italiaanse Fiat 500 kopen, een Franse Simca Cinq en een Duitse NSU/Fiat, terwijl het in feite om dezelfde auto ging. De motor was een zijklepper met een inhoud van 570cc, het gewicht van de auto was 545 kilo en de topsnelheid 85 km/u. Of afgebeelde "Spyder" uit 1939 sneller was, kan ik u niet vertellen.

22.9.14

Renault 10

Op hetzelfde chassis als dat van een Renaulttaxi (zie Renault 7) viel natuurlijk best een licht vrachtwagentje te zetten.

Een typische Renaultvrachtwagen uit de midtwintiger jaren, alhoewel ook in de Verenigde Staten het niet ongebruikelijk was bij vrachtwagens de motor voor de radiateur te installeren, o.a. Kelly en Mack zijn daar voorbeelden van.

Huizen 2

Zelfs zo'n kleine auto als de Standard "Little Nine" (zie blog van gister) had een dashbord met een behoorlijke hoeveelheid meters, die de stand van zaken in het vooronder in de gaten hielden, geen lampjes die opgloeiden als het leed al geschied was.
De naam  "Piccolo" duidt  op een niet al te grote auto, hier onder is het dashbord van een Praga "Piccolo" uit 1931 afgebeeld. Het was in dat jaar de kleinste auto van de Praagse fabriek, die ook een achtcylinder in lijn in de aanbieding had. Het dashbord van de Standard is typisch Engels, dat van de Praga lijkt op het eerste gezicht Frans.

21.9.14

Citroën 2

Binnenkort leverbaar de Citroën C5 Rhododendron een auto die antwoord geeft op de vragen van overmorgen

Bekeerling 5

Toen Keimpe het antwoord schuldig bleef, kreeg Klaas-Jan echt zin in een pesterijtje: "Enne hoe zit het met de mohammedaanse homomartelaren, die hebben toch niks met maagden of ze nu een boerka aanhebben of Afke heten." "Die komen  in de hel", zei Keimpe. "In de hel? Maar het zijn martelaren, ze hebben in jullie ogen een goede daad verricht!" "Ze komen in de hel!" "Dus als homo kun je maar beter geen goede daad verrichten." Keimpe vond dat het gesprek nu lang genoeg geduurd had, wreef over zijn pas verworven kale schedel en startte zijn scootertje.

Citroën

Zo'n vijfenveertig jaar gelden maakte Citroën niet alleen mooie auto's, ook de advertenties mochten er zijn, maar sinds het merk van de double chevrons veranderd is in het merk van  de double croissants zijn de auto's lelijk en de advertenties stompzinnig.

de auto die antwoord geeft op de vragen van nu
hoe bedoelt u?

Huizen

 Gister met de Panhard naar de haven van het Gooi: Huizen, waar behalve een rit met oude auto's nog een groot aantal andere activiteiten was georganiseerd, waaruit uit weer eens bleek dat het  niet overal in het Gooi, zoals in  Bussum, de dood in de pot is. Heel bijzonder zijn de ieder jaar getoonde klederdrachten, dit keer o.a. laat achttiende eeuwse klederdrachten uit de Zaanstreek, die zoals gewoonlijk met vakkundig commentaar werden begeleid.

Gelukkig hoefde ik de deelnemende auto's niet te jureren. Het lijkt me verdraaid lastig, want het komt  eigenlijk toch op neer appels met peren te vergelijken, want hoe vergelijk je een Rolls-Royce "Phantom" uit 1929 met een Glas "Isar" uit 1962, toch doe ik een poging. Mijn uitgangspunt is altijd originaliteit en wanneer ik dat voor ogen houd, dan won gister de Standard "Little Nine" uit 1933: vol gebruiksporen, maar hoogst waarschijnlijk in zijn eerste lak. De "Little Nine" was geïntroduceerd in 1932, had een zijklepmotor met een inhoud van 1005cc en kostte destijds rond de 150 Britse ponden. De bumpers waren een extra accessoire.
Wie de best auto kiest verplicht zich ook de slechtste auto te kiezen, eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de basis waarop onderstaande Amerikaanse viezigheid berust niet weet, maar dit is rijdende smeerpijperij, zoals je dat ook tegenkomt op Amerikaanse shows. Een vijftiental jaren geleden was ik naar een bijeenkomst in Vero Beach (Florida) aangekondigd als "old car rally", er waren zo'n dertig auto's, de enige originele auto was een Pontiac uit de jaren dertig, de rest was, soms onherkenbaar, verspijkerd.

20.9.14

Vrolijk


19.9.14

Renault 9

Oorspronkelijk was dit Renaultmodelletje in de Lesneyserie "Models of Yesteryear" metallic green, een wonderlijke keuze voor een auto uit 1911, want er kon  veel in 1911 maar een auto afleveren in glinsterendgroen zat er echt niet in. Het is een AX, die van 1908 tot 1914 in productie was, de motor was, net als die van de fameuze taxi, een tweecylinder met een inhoud van 1060cc.

Beschouwingen

Halbe Zijlstra (VVD): "Van mij  mogen de Nederlandse bejaarden bij hun begrafenis of crematie best Elton Johns "Candle in the Wind" ten gehore laten brengen of anders "Dank U" van The Shepherds, ook heel mooi."
Diederik Samsom (PvdA): "Alhoewel ik er geen voorstander van ben lijkt het mij geen bezwaar dat bejaarden tot hun dood in de zomer korte broeken, zogenaamde shorts, blijven dragen."
Bram van Ojik (GroenLinks): "Ik ben juist een voorstander van het dragen van korte broeken, ook in de winter, er is immers minder te wassen en dat is beter voor het milieu."
Alexander Pechtold (D66): "Voor hun overlijden dienen bejaarden een redelijke opleiding te hebben genoten."
Arie Slob (CU): "Vooral ouderen, maar zij niet alleen, dienen Jezus in hun hart te hebben".
Henk Krol (50+): "Ouden van dagen dienen hun pensioen op mijn bankrekening te storten."

18.9.14

Bekeerling 4

"Uit een ander kalifaatje tappen? Mohammedanen tapten niet, dat was juist zo bijzonder, niet uit een bierkraan en zeker niet uit een kalifaatje, waar had die Hollander het over?", dacht Keimpe en hij zei narrig: "Wij mohammedanen tappen niet!""Dan heb ik me vergist", zeiKlaas-Jan, want hij vond dat je woordgrappen niet moet uitleggen, maar nu ze toch min of meer in gesprek waren, wilde hij wel eens weten hoe het zat met die zeventig maagden die in de hemel op een mohammedaanse martelaar wachtten en hij vroeg: "Die maagden, die zeventig maagden, hoe zien die er uit, zijn ze naakt en als ze al wat aan hebben, dragen ze dan een boerka? Zijn het alleen mohammedaansen of zitten er ook bijvoorbeeld Friese meisjes tussen?" Keimpe had er nog nooit over nagedacht.

Renault 8

Racewagens hebben geen koplamp(en) tenzij er 's nachts mee gereden wordt en dat moet met deze Renault dus gebeurd zijn. Ik heb foto's van Grote-Prijs-van-Frankrijkwagen uit 1906, die heeft terecht geen koplamp, een race die gewonnen wordt door Szisz op Renault met een gemiddelde snelheid van 101 km/u. Het is zo warm op 26 en 27 juni dat het teer op de wegen rond Le Mans smelt en in de ogen van de coureurs spat. Na de wedstrijd moet Szisz met een verkoelende doek over zijn gezicht naar de tribunes worden gebracht. Bovenstaande auto (met koplamp) won de 24 Uur van New York in 1909, geen stratenrace maar een wedstrijd op een ovaal circuit met een lengte van 1905 meter. De winnende coureur Louis Raffalovich legde in 24 uur 1690 kilometer af.

17.9.14

Morgen

Het zou natuurlijk grappig zijn wanneer ik Una haar mening over de Schotse Yes-or-No-vote hier ging verkondigen, ze is namelijk van Schotse kom-af, ze is een terrier, die zijn eigenzinnig dus is ze hoogst waarschijnlijk voor Schotse onafhankelijkheid, maar ik ga het niet doen en in voorgaande regels ben ik alweer te ver gegaan. Mijn vrouw, met een Schotse achternaam, is voor en ik ben voorzichtigjes ook voor, maar ik betrap me op het feit dat ik een hekel heb aan de spreekwoordelijke Engelse arrogantie en dat mag natuurlijk geen reden zijn. Het is een wonderlijk referendum waaraan iedereen die in Schotland woont mee kan doen: Schot of geen Schot, dus een student uit Manchester die studeert aan het King's College in Aberdeen mag morgen de toekomst van Schotland mee bepalen, maar de negenenvijftig jaar oude Philip McAllister die sinds 1997 in Liverpool woont, maar geboren en getogen in Inverurie, mag dat  niet. Je moet er wonen - niet geweest zijn - om erover te kunnen oordelen. Schotland is links, Schotland stemt Labour, in het Lagerhuis zit maar één conservatief uit Schotland, dat is wel eens anders geweest maar alleen al  het noemen van de naam Thatcher gaf Schotten een vieze smaak in de mond en dat is sindsdien zo gebleven. Ik begrijp ook waarom Labourleider Ed Miliband graag het Verenigd Koninkrijk in stand houdt, de kans dat hij ooit als volgend premier gekozen zal worden neemt bij Schotse onafhankelijkheid fors af. Ik twijfelde tussen Yes en No, maar sinds een paar dagen niet meer en dat komt door het optreden van Westminster met allerlei laatste-minuut-beloftes als er morgen No uit de bus komt, dat lijkt mij te veel op een soort chantage. Ik stem met mijn vrouw en Una Yes (en het onnozele argument van sommige Nederlanders voor een Schotse No-vote dat nu de Catalanen, de Basken, de Friezen enz. enz. ook  onafhankelijkheid kunnen eisen slaat nergens op.

Stuur

Kun je een auto met een fietsstuur sturen? Natuurlijk, de Messerschmitt "Kabinenroller" met drie wielen, maar ook die met vier wielen, de TG 500 had nauwelijks meer dan een fietsstuur, maar ik moet terug naar 1897, naar de voorloper van Tatra, de Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriks Gesellschaft, om een echt fietsstuur op een auto  te zien. Die auto heette - heel wonderlijk want Nesselsdorf lag in de Oosterijks-Hongaarse monarchie - Präsident en of dat een wat plagende voorbode was voor de Tsjechische onafhankelijkheid, weet ik niet. Aan de auto werkten twee heren mee, die later in de autowereld beroemd werden:  Edmund Rumpler en Hans Ledwinka. In ieder geval reed de auto van Nesselsdorf naar Wenen om daar te worden tentoongesteld.