30.4.21
HOTCHKISS
UNA
27
Motorwagen 27, ingetuigd als lijn 2 (Kanaal, Atjehstraat, Hollandsch Spoor), op de Prinsessewal, een lang verlaten tracé van de HTM. De 27 stond 's nachts gestald in de remise Frans Halsstraat, nu het onvolprezen Haags Openbaar Vervoer Museum. De 27 kwam op 23 mei 1905 in dienst en ging in october 1929 aan de kant om te worden omgebouwd en kreeg daarna nummer 41.
29.4.21
RUPS
Waarom een motorfiets rupsbanden zou moeten hebben is mij een raadsel. De laatste ster aan het firmament is bovenstaande Hamyak ATV. Eerder werden in Frankrijk pogingen gedaan door Mercier en Lehaitre. De Mercier had een 350cc JAPmotor, de Lehaitre een ééncylinder 500cc Chaisemotor. De enige succesvolle motorfiets met rupsbanden was het NSU-Kettenkrad met een Opel viercylinder 1500cc-motor, dat o.a ingezet werd bij de verovering van Kreta.
Mercier
Lehaitre
Kettenkrad
ORANJE
Het Oranjecomité te Spekholzerheide na een geslaagde Koningsdag, waarbij Elfriede Schtumpfschnabel-Zar und Zimmermann (nicht van Eurocommissaris Franz Zar und Zimmermann) zowel winnares van het zaklopen als koekhappen werd en daarmee de Maximalewisselbokaal een jaarlang de hare mag noemen.
274
Dit is motorwagen 274, redelijk ver van huis, want thans in het Openluchtmuseum in Arnhem, waar hij zijn rondjes rijdt. De 274 werd gebouwd door de Hannoversche Waggonfabrik AG (HAWA) in Hannover en kwam bij de HTM in dienst op 11 maart 1921 en zou tot 7 april 1963 daar blijven rijden, zij het met een onderbreking in en na de oorlog toen hij gezamenlijk met een root deel van de serie 250 - 279 naar Duitsland werd afgevoerd, waar hij slechts twee dagen in februari 1945 in Düsseldorf dienst deed, om na de oorlog in januari 1947 terug te keren en in België bij La Brugeoise te worden hersteld. De motorwagen is ingetuigd op lijn 5 richting Appelstraat, het andere Haagse eindpunt van deze lijn was Prinsessegracht.
HAWA maakte in de jaren twintig behalve trams en spoorwagons ook dit merkwaardige, electrische (!) tandemautootje.
28.4.21
Als een vogel...
STROOMLIJN
12
Weteringkade staat er op de in 1924 verstuurde prentbriefkaart. Ik heb z'n dertien jaar in Den Haag gewoond, ik zie op de kaart een oudere bebouwing, maar de naam Weteringkade zegt me niets. Met behulp van wat kaarten kom ik er achter waarom ik niets herken. Ik ken de buurt alleen maar met het Schenkviaduct en dat dateert van 1941. Er is veel te zien op de foto, behalve de tram, een motorwagen uit de serie 21 tot en met 150. Vermoedelijk rijdt de tram op lijn 12, dat was ook nog in mijn tijd de enige tramverbinding tussen Hollands- en Staatsspoor. Uiterst links op de foto is een met twee paarden bespannen verhuiswagen te zien, vermoedelijk is die door de fotograaf ingemonteerd, want het opschrift op de zijkant van de wagen is Duits, ik lees "Lagerhaus" en "Geschäft".
27.4.21
NEDERLANDSE RONDFONK
"Natuurlijk, Meta. Donkere luchten vanmorgen in 't Zeeuwse zeker, Meta?"
"Jazeker, jazeker, somber weertje hier, hoor!"
"Meta, wat is jouw keus van de dag, wat is jouw favoriete muziek, waar luister jij het allerliefst naar?
"Naar de Sabeldans!"
"Naar de Sabeldans?"
"Naar de Sabeldans van Adam Karremans."
"De Veleta en alleen maar gekleed in kolbak en blanke sabel."
"En dan volgt nu de Sabeldans, lieve luisteraars."
26.4.21
MAZURKA
28
Veel van de gebouwen op deze prentbriefkaart (n.b. met een Nederlandse postzegel op weg naar Frankrijk afgestempeld in Antwerpen) zijn verdwenen, alleen de winkel in het midden herken ik, in mijn Haagse jaren getooid met een tweetal kersen, ik dacht als Ringersreclame. De motorwagen is de 28, een motorwagen gebouwd door Werkspoor in Amsterdam uit de grootste serie die de HTM ooit bestelde (21 - 150). De 28 kwam op 23 mei 1905 in dienst, verliet, in verband met ombouw door Beijnes in Haarlem, de rails in augustus 1929 en reed als "ombouwer" onder nummer 26 tot februari 1956, waarna hij in maart 1957 werd gesloopt.
Silver Arrow
25.4.21
REMIGRATIE
75
Paardentram op het Buitenhof, rijtuig 75 kwam in 1881 in dienst en was in Brussel gebouwd voor de S.A. des Tramways de La Haye. De tram rijdt op de zogenaamde "Groene Lijn" (Zoutmannstraat - Laan van Nieuw-Oostindië). Het rijtuig had 14 zit- en 14 staanplaatsen.
24.4.21
VADER
Dit Cubaanse nummer "Lagrimas Negras" (Zwarte Tranen) ken ik bijna zo lang als ik leef: mijn vader had het op een achtenzeventigtoerenplaat, die nog steeds in mijn collectie zit. Mijn vader had een wonderlijke platenverzameling: jazz, klassiek maar ook volksmuziek uit o.a. Hongarije en Spanje. Omdat hij plotseling overleed, heb ik hem nooit kunnen vragen waar die interesse voor folklore - destijds lastig op achtenzeventigtoerenplaten te krijgen - vandaan kwam. Maar het bleek heel goed voor mijn muzikale opvoeding en ik herinner me nog heel goed, hoe verbaasd mijn vrienden waren toen ik een plaat van Charles Mingus op de draaitafel legde en vertelde dat dat een plaat van mijn vader was.
GORDINI
RENAULT
23.4.21
WIKOv
22.4.21
BOEKHORSTSTRAAT
Op 22 mei 1966 reed voor de laatste keer een tram door de Boekhorststraat. Lijn 10 verdween en net als de Weimarstraat raakte de Boekhorststraat in het vergeetboekje, daar is nog geen sprake van op de foto, een prentbriefkaart, die in 1908 werd verstuurd naar mejuffrouw W.W. Terpstra te Lions. De 118, een motorwagen afgeleverd op 26 mei 1906, werd in maart 1931 van de rails gehaald om te worden omgebouwd en kreeg als "ombouwer" nummer 96 en maakte zijn laatste rit op 27 februari 1957. Op de foto is de 118 onderweg naar Hollandsch Spoor.
TAALKUNDE
Vandaag nemen wij het actuele woord versoepeling onder de loep en halen we het uit elkaar. Ver, kan zowel geografisch - denk aan: Nieuw-Amsterdam ligt ver van Amsterdam - als chronologisch, - denk aan: in de verre toekomst - benut worden. Soep is behalve een voedingsmiddel ook een aanduiding voor iets dat in gebreke blijkt: de motor is in de soep gelopen. Versoep is een dialectische uitdrukking voor verzuip, dat letterlijk en figuurlijk verdrinken betekent maar eveneens over geld kan gaan: hij heeft zijn geld verzopen. Het laatste deel van het woord versoepeling ling ligt vrijwel in lijn met het woord link, dat op zijn beurt gekoppeld kan worden met het woord soep tot linke soep en dat is precies hetgene waar Rutte en De Jonge op afstevenen.
Arie Dondervlonder, taalkundige te Bemelen
21.4.21
GEORGIA SEA ISLANDS
6 wielen 2
Hispano-Suiza 6 Cylinder, 6 wielen
Model H6A
De auto werd gebouwd in Barcelona met een door Leon Rubay ontworpen carrosserie en door regisseur D.W. Griffith in Hollywood gekocht voor $35000.
1
MODEHUIS BEINTEMA, WOMMELS 20
20.4.21
5
Lijn 5 (Prinsessegracht - Regentesselaan) in de Prins Hendrikstraat met achterwagen 314, in dienst in december 1905, gesloopt in 1937, oorspronkelijk was de 314 een paardentramrijtuig, gebouwd door Beijnes. Lijn 5 had zijn eindpunt op de Prinsessegracht omdat bleek dat Staatsspoor technisch niet haalbaar was, aan de andere kant van de lijn werden de sporen steeds verlengd, uiteindelijk tot de Appelstraat tot dat op 8 december 1963 lijn 5 werd opgeheven.
19.4.21
Misverstanden
Fiat 500C Abarth: Mamserati.
Indonesische nationalistische jeugdleider: Borobudur von Schirach.
Zuidafrikaans-jiddisch liedje: "Wimoyweh".
MODEHUIS BEINTEMA, WOMMELS 19
Model Wladimir, in een hem zo goed passende slagersjas, die wij momenteel uiterst voordelig in de aanbieding hebben, eventueel leveren wij zonder prijsverhoging de jas ook met bloedspatten op beide mouwen: €120,36.
4
18.4.21
MODEHUIS BEINTEMA, WOMMELS 18
36
De 36 op de Stationsweg, een wagen uit de serie 21 - 150, die op 5 mei 1905 in dienst kwam, buiten dienst ging in augustus 1929 om te worden omgebouwd en daarna tot 14 mei 1958 onder nummer 29 dienst deed. Opvallend is dat ook hier weer de straat drukker schijnt te zijn gemaakt, door mensen in te monteren. De tram rijdt vermoedelijk op lijn 2., naar Hollands Spoor, het andere eindpunt van die lijn was de Atjehstraat, maar aangezien het koersbord onleesbaar is gemaakt, blijft dat raden.