Het had zo mooi kunnen zijn als ik u voor het eind van de Italiaanse rondgang mee had kunnen nemen naar Sicilië. Maar zo heel veel verschil is er niet met de tarantella's van Puglia, dus die vielen samen met de tarantella's van Calabrië af en ik begon op YouTube een speurtocht naar andere klanken van het eiland dat als een voetbal voor de laars ligt. Helaas: geblèr, alsof het recentelijk gearriveerde immigranten uit de Amsterdamse Jordaan zijn met een uiterst onplezierige muzikale begeleiding, daar houd ik niet zo van en ik ga u dus deze pseudofolklore besparen. Daarentegen:
30.6.15
Palermo
Twee druppels 2
Opdat u niet het idee krijgt dat in het eerste decennium van de vorige eeuw alle auto's met 'kolenlitneuzen' rondreden, hier een drietal voitures die een behoorlijke gelijkenis vertonen, maar dan met de radiateur (zonder mantel) voorop het voertuig. Hierboven een Panhard et Levassor uit 1899 met de door deze fabriek geïnitieerde radiateur. Panhard was Frankrijks oudste autofabriek, die medio jaren vijftig het loodje legde, toen Citroën het merk de nek omdraaide. Toch worden er nog altijd Panhards gemaakt, maar dat zijn geen personenwagens doch militaire voertuigen. De auto hieronder is een Luc Court uit de gelijknamige fabriek in Lyon uit 1901, de auto had een vijfversnellingsbak. Luc Court verdween als peronenwagenfabrikant in 1936, nadat de producie
in de jaren twintig al sterk was teruggelopen. Daaronder staat een
Fiat, eveneeens uit 1901. Ook hier zit de radiateur voor de motorkap,
waaronder in dit geval een verticale tweecylindermotor schuilging met
een inhoud van 1200cc.
29.6.15
Twee druppels
U kent 't verhaal, oude mannen, maar ook vrouwen, die klagen dat de auto's van vandaag als twee druppels water op elkaar lijken en hoe anders dat vroeger was, toen je van honderden meters ver een Opel van een Renault kon onderscheiden, je hoefde destijds helemaal niet naar het teken op de grille te kijken, zelfs Marietje van drie wist wat een Riley was en wat een Morris. Fraaie legendes, die kunnnen worden doorgeprikt, want hier zijn een drietal auto's uit het begin van de vorige eeuw: een Opel, een Renault en een De Dion-Bouton, alle drie met de radiateur achter de motor, waardoor ze, een wat in de wandeling een kolenkitneus genoemd werd, kregen. Ik had het nog wat verwarrender kunnen maken door een Darracq toe te voegen, want Opel dat sinds 1901 Renault in Duitsland vertegenwoordigde, sloot kort daarop een overeenkomst met Darracq waardoor Opel Darracqs in licentie voor Duitsland, Oostenrijk en Hongarije kon fabriceren. De bovenste foto toont zo'n Opel-Darracq.
Monte Sant'Angelo
Ik heb dat altijd een leuk verhaal gevonden, dat de tarantella rond 1500 ontstaan zou zijn uit angst voor de beet van de bijna gelijknamige spin. Zo lust ik er wel meer: de skotse trije werd voor het eerst gedanst in 1378 in Eastermar door een verdwaalde Schotse matroos die niet tot vier kon tellen en de tango komt oorspronkelijk uit de Cotswolds, waar een Victoriaanse dansmeester de th niet kon zeggen als hij een dans wilde laten beginnen. Enfin, verzin uw eigen onzin. In ieder geval wordt de tarantella gedanst, hier in Monte Sant'Angelo in Puglia. En er wordt gezongen!
Geneeskunde
gezien in het goyse dorp met geiwe
hier meer fantastische mogelijkheden:
Willem-Pijper-Kliniek voor venerische ziekten
(uw behandelend geneesheer Franz Schubert)
(uw behandelend geneesheer Franz Schubert)
Beethovenkliniek voor prenatalezorg
Kliniek voor Paradontologie: Josquin des Prez
Johannes-Brahmskliniek voor gastro-enterologie
enz. enz.
28.6.15
Milaan
27.6.15
Hitteke
Ze kan Hitteke Zomp of Fluitje Klomp geheten hebben, ik kan het me niet herinneren, het doet er ook niet toe. Het begon al helemaal verkeerd. Ik zocht een vriendin van haar om de dansvloer op te gaan op de jaarlijkse schoolfuif, maar die bleek verdwenen. Omdat ik bang was een wat onhandige indruk te maken, vroeg ik Hitteke maar, en dat had ik niet moeten doen, want er volgden jaren van ellende. Hittekes ouders hadden het ietwat hoog in de bol en dat kon Hitteke ook niet ontzegd worden. Haar vader heette Pieter, maar omdat Peter beter klonk verdween de i uit zijn naam. Haar moeder voorzien van een dubbele achternaam was er door het eenvoudige Zomp van haar echtgenoot ernstig op achter uit gegaan. Ik meen dat ze Carolina heette en zo liet ze zich ook noemen, want Lien was uiteraard te simpel. Dit zijn echter feiten waar ik later achterkwam want eerst bracht ik Hitteke na de schoolfuif naar huis en haar woning bleek in de tegenovergestelde richting te liggen van waar ik uiteindelijk naar toe moest. Heen en terug was het gauw een uurtje fietsen en dat zorgde in mijn ouderlijke woning voor de nodige onrust, want ik had beloofd om half twee thuis te zijn. Dat werd half drie.
Napels
Grenoble
Deze prentbriefkaart werd op 18 december 1920 naar Caroline Waters, College for Women in Cleveland, Ohio verstuurd door Rachel Hubbard, die behalve Caroline een gelukkig nieuwjaar wenst het volgende te melden heeft: 'Greetings from "Sunny France" which is cold and foggy in winter. We are all having interesting times.'
Hieronder dezelfde Place Notre Dame in Grenoble nu, er rijdt nog steeds (of weer) een tram, de bebouwing is vrijwel identiek.
26.6.15
Woordenboek
Klotenklapperisme*, waarvan afgeleid klotenklapperist (regionaal ook klotenklappereur en klotenklappeneur m.n. in Zuidoost-Drenthe, lokaal b.v. in Raamsdonkveer ook klotenklapperast), oorspronkelijke betekenis onbekend, thans veelvuldig gebruikt voor dénationalisatiestreven onder soociaal-democraten. Aan den volke verkocht als middel om diverse zaken, zoals gas, electra, post en diverse andere nutsvoorzieningen door concurrentie goedkoper te maken, maar in feite bedoeld om uitgediende politici aan banen, bonussen en commissariaten te helpen. Veel geld wordt dankzij klotenklapperisten tevens geïnvesteerd in shirtreclame, voetbalstadions, festiviteitenhallen en VIP-boxen. Zie voorts onder personen-: Kok, W., Bos, W. en zakenregister: Essent, Nuon en Ziggo. (*voor de spellingswijziging: kloteklapperisme).
Sardinië 2
Natuurlijk zijn er op Sardinië meer groepen die de traditionele mannenzang in ere houden , zo is er in de plaats Bitti de Tenores de Bitti Mialinu Pira en in deze opname is te zien hoe de verdeling in het kwartet zangers is: oche, bassu, contra en mesu oche. De oche is degeen die de melodie zingt, de bassu zingt de grondtoon, de contra zingt een kwint boven de bas en de mesu oche een octaaf boven de contra
25.6.15
Genen
Gistermiddag, na een telefoontje met opmerkelijk nieuws over een gentransplantatie in Duitsland, gebeld met Professor Dr. Dr. Alois-Heinrich Hetzenbäcker van de universiteit van Oberhambach.
"Herr Professor Doktor Doktor Hetzenbäcker, U schijnt onlangs een opmerkelijke gentransplantatie te hebben verricht. Kun u mij kort uitleggen waarom het precies gaat?"
"Zoals u ongetwijfeld weet, rukt het gebruik van handy's meer en meer op...
"Neemt u mij absoluut niet kwalijk dat ik u een ogenblik onderbreek: een handy is een mobiele telefoon?"
"Neemt u mij absoluut niet kwalijk dat ik u een ogenblik onderbreek: een handy is een mobiele telefoon?"
"Ja, ja, en die telefoons zorgen met name bij het sms-en voor grote problemen, vooral bij de immer voortschrijdende obesitas, wanneer ook de vingers van de gebruikers dikker worden en zij regelmatig mistasten wanneer zij een bericht willen intoetsen en versturen. Dat betekent dus dat zij ernstig verminkte missives versturen. Door nu een gen - het gen dat verantwoordelijk is voor de lange middelvinger - van de aye aye, het vingerdier van Madagascar, af te zonderen en in te planten in de foetus van een kind van een ouderstel met obesitas, is het mij recentelijk gelukt een kind met een lange middelvinger geboren te laten worden, zodat Hannelore U.M. Himmelswillen, want zo heet de baby, op latere leeftijd niet geconfronteerd gaat worden met sms-problemen. Bovendien is zo'n vinger buitengewoon handig in het steeds drukker wordende verkeer: hij is immers duidelijk zichtbaar wanneer hij wordt opgestoken tegen medeweggebruikers."
"Herr Profesor Doktor Doktor Hetzenbäcker hartelijk dank voor dit gesprek."
Sardinië
Sardinië, of zoals het in het Italiaans heet Sardegna, kent net als Genua mannenzang in een kring, al is de kring aanzienlijk kleiner. Zingen in een kring, zodat de zangers elkaar kunnen zien, is trouwens een heel oude gewoonte want op Griekse amfora's staan afbeeldingen. Ik laat u twee opnames van de Tenore Santa Lulla Si Orune - Orune is een gemeente op Sardinië - horen, de eerste in folkloristische dracht op een podium is een dans, de tweede is een opname zonder franje van een potpourri ergens in een achtertuin, met één zanger minder.
24.6.15
Hermandad
"Goedemiddag, heer Van de Kamp, hoe spel ik uw naam?"
"Met de V van verrekkeling, A van achterlijk, de N van neuroot, de D van droplul, de E van egoïst, de K van klootzak, de A van achterlijk, de M van malloot en de P van politie. Hebt u dat?"
"Jazeker, dank u wel! U gaat 0p 4 en 5 juli a.s. actie voeren?"
"Natuurlijk onze persoonlijke belangen gaan boven alles, dat motto hebben wij sinds 1940 hoog in ons vaan."
"Hoe bedoelt u dat?"
"Nou, gedurende de gehele oorlog hebben wij om onze eigen belangen niet te schaden, op een enkeling na, goed met de bezetter samengewerkt."
"Ik moet dus wat er op 4 juli in Utrecht staat te gebeuren, zien als een traditionele voortzetting van wat destijds is begonnen?"
"Wis en waarachig, we laten ons door niets en niemand van ons eigenbelang beroven."
"Juist en hoe gaat u dat op 4 juli aanpakken?"
" Om de beginnen gaan wij een uur voordat er gestart wordt, over het circuit fietsen, en omdat wij ons altijd per auto verplaatsen en dus ongetraind zijn zal dat tergend langzaam gebeuren, wij maken er een, zoals dat, geloof ik in wielertermen heet, een echte surplacedemonstratie van, laat zoiets maar aan ons over."
" U hebt er echt zin in, geloof ik?"
"Nou en of we er zin in hebben. We gaan een dag later ook de reclamekaravaan aanpakken, we halen in Rotterdam alles uit de kast om die volledig in het honderd te laten lopen, we zijn van plan om een aantal wagens te laten demonteren om te kijken - of bijvoorbeeld - het juiste wattage remlichten is gemonteerd. Zo nu en dan zal even worden gepauzeerd om een aardig lied in te zetten, zoals: "De politie is mijn beste kameraad, de politie weet op alle dingen raad, als je naar de overkant moet, of je weet de weg niet meer, de de politie brengt je over en hij regelt het verkeer, de politie is mijn beste kameraad".
"Meneer van de Kamp dank u voor dit gesprek!"
Tralala
Wanneer je de tekst van een lied niet meer weet dan zing je tralala, ja
toch? In Genua bestaat een zangvorm, waarvan de naam is afgeleid van
tralala: trallalero, omdat een deel van het in een kring staande - vaak
negen man tellende - koor tralala zingt, op een paar na: een falsetstem
zingt de tekst van het lied en een ander imiteert met de mond een
gitaar. Eerst 'I Drappi' door Gruppo Canterini Valbisagno', gevold door 'A Scignôa Do Sciallô' door 'Giovanni Canterini di Sant'Olcese al Trallalero e Solidarietà'.
23.6.15
Waarom?
-->
Ik wil dat jullie attentie betalen aan dit
kruisogende monster, want wees eerlijk, het is een monster, niet alleen omdat het kruisogend is,
maar bovenal omdat het een kat is. Ik zou graag graag degene ontmoeten die verantwoordelijk
is voor de creatie van dit soort monstrositeiten en ik zou ook graag willen
weten wat de toegevoegde waarde is van dergelijke obteuze villeinen. Waarom o,
waarom schijten zij alwegen in andermans tuinen, houden zij ‘s nachts hele
straten, mij inbegrepen, wakker, razend van minnedrift? Vermijn is het en niets
anders.
Una Barquhar
boogie-woogie Vll
22.6.15
boogie-woogie Vl
21.6.15
Katlijk
Deze natwaalf heb ik mijzelf achter de computer gezet om te beteren mijn Nederlands, want volgens sommingen blaf ik nog steeds met een Schots accent, maar ook omdat ik had gehoord dat er een plaats is die Katlijk heet. Dat is een heel vreugdevolle naam. Ik krijg visioenen van een graferf gevuld met kleine grafstenen, vol met namen als Poekie, Mauwy en Fiedelientje, waar ik dan lekker overheen ga lopen en als incarnatie van Boris Vian - niet ga spuwen - maar ga pissen op die graven. Katlijk bestaat echt en het ligt in Friesland, bij een plaats dat is genaamd Heerenveen. Zouden de heren uit het veen hun katten in Katlijk begraven? Ik vond daar niets over op de computer, wel dat er vroeger hebben geweest twee Katlijken: Groot Katlijk en Klein Katlijk, waarschijnlijk met grote en kleine grafstenen, maar ik heb daar geen zorgen over, meer belangrijk is dat een plaats met zo'n naam een grotere bekendheid krijgt en dat er meer Katlijken zullen zijn.
Una Barquhar.
boogie-woogie V
Net als Jimmy Yancey werd een ander boogie-woogiefenomeen Meade "Lux" Lewis (1905-1964) in Chicago geboren, maar elf jaar later. Lewis werd heel duidelijk beïnvloed door Yancey (ik moet me als sterk vergissen als op bovenstaande foto Yancey niet trots naar zijn 'leerling' kijkt) al had Lewis' vader duidelijk andere plannen en kreeg de jonge Meade vioollessen, maar na de dood van zijn vader verwisselde Meade de viool voor de piano. Hij was al jong bevriend met een andere fameuze boogie-woogiepianist Albert Ammons en maakte in 1927 de eerste plaatopname van zijn meeste bekende nummer "Honky Tonk Train Blues". Er zouden nog minstens drie opnamen volgen. Later, na het "From Spirituals to Swing Convert" in Carnegie Hall in 1938 vormde hij een trio met Ammons en Pete Johnson.
Kaart
Het zal bijna een eeuw geleden zijn dat Bertha (mijn tante Betty) deze prentbriefkaart stuurde aan haar broertje Nico (mijn vader) in de Speelmanstraat in Leeuwarden. Gister nam ik de kaart mee naar Amsterdam om te zien wat er aan het begin van de Overtoom veranderd is.
20.6.15
boogie-woogie lV
De grote golf van boogie-woogiepianisten komt later, bovendien is het redelijk verwarrend dat sommigen pas laat in hun carrière plaatopnamen zijn gaan maken, Jimmy Yancey (1894-1951) is daar een goed voorbeeld van. Hij groeide op in een muzikaal gezin in Chicago en was als tapdancer al heel jong onderweg in de Verenigde Staten. Hij leerde zichzelf pianospelen en was zo'n succes dat hij bijvoorbeeld andere boogie-woogiepianisten als Albert Ammons en Meade Lux Lewis inspireerde. Zijn eerste plaatopnamen dateren pas uit 1939, tot die tijd ontleende hij zijn faam aan zijn spel in clubs en op house parties.
19.6.15
Praag 17
Ježek werd in 1906 in
Praag geboren, studeerde aan het conservatorium in die stad, vertrok met
een beurs naar Parijs en keerde na tien maanden terug om zijn studie in
1929 af te ronden onder de schoonzoon van Dvořák, Josef Suk. Inmiddels
had Ježek in 1927 een pianoconcert geschreven, maar klaarblijkelijk ging zijn hart toch meer in de richting van het theater want hij sloot zich aan bij 'Osvobozené divadlo', een avant-garde groep waarvan hij de componist en orkestleider werd. Na de inval van de nazi's sloot het theater zijn deuren en Ježek vluchtte naar de Verenigde Staten, waar hij als pianoleraar en als dirigent van een koor van eveneens gevluchte Tsjechoslowaken aan de kost trachtte te komen. Hij overleed op 1 januari 1942. Zijn meest bekende compositie is waarschijnlijk 'Bugatti Step', die alles te maken heeft met Eliška Junková (Elisabeth Junek), een bekende Bugatticoureur eind jaren twintig, begin jaren dertig.
boogie-woogie lll
18.6.15
boogie-woogie ll
17.6.15
Praag 15
Het enige dat op tram 2210 misstaat is de
moderne pantograaf, want oorspronkelijk stond er natuurlijk een trolleystang op
deze in 1930 door Ringhoffer in Praag in de serie 2206-2230 gebouwde tram. Er
kwamen twee vervolgseries 2231-2259 en 2281-2300.De drie series hadden een maximumsnelheid van
35 km/u., banken in de lengterichting en de motorwagens konden ieder twee
bijwagens meenemen. De trolleystang werd in 1970 vervangen door een pantograaf.
De tram draagt lijnnummer 91: de toeristentram.
Dit is een oude prentbriefkaart met een tram
(met trolleystang) die juist van de Svatopluk Čechbrug afkomt. Met de
bouw van de door de architecten Koila en Soukup ontworpen brug werd in 1905
begonnen en hij is versierd met Art Nouveaubeelden.
Meer trams op Praags beroemdste plein: het
Wenceslausplein. Het beeld is dat van de heilige Wenceslaus (in
Praag 6 op dit blog staat een duidelijker foto van het beeld). De rails rond het
beeld ligt er inmiddels niet meer.
16.6.15
Praag 14
Officieel heet de kerk 'Kostel Matky Boží před Týnem', hetgeen zoveel betekent als de Kerk Moeder Gods voor Týn, de torens zijn tachtig meter hoog en versierd met kleine torentjes. De foto's maakte ik met en zonder telelens vanaf het Staroměstské náměstí, het Oudestadsplein. De toren links, ook versierd met torentjes, is die van het oude stadshuis.
15.6.15
Praag 13
Wanneer ik vanuit de voorkamer, van het
appartement dat ik gehuurd heb, kijk, zie ik schuin tegenover een station met
een tamelijk verwaarloosd uiterlijk. Ik zet een telelens op mijn camera om de
naam te kunnen lezen. Praha-Bubny. Her en der ligt roestige rommel, waarvan ik niet weet
waarvoor het dient. Ik heb niet het idee dat het een druk station is, de
overweg ligt even verderop in de straat en pas na een tijdje kan ik een
overstekende trein fotograferen, Het duurt nog veel langer, voordat ik er
achter kom waaraan Praha-Bubny
zijnn bekendheid ontleent. Het speelde in de oorlog een zelfde rol als
Amsterdam Muiderpoort, vanaf Bubny werden Joden op transport gezonden, na de oorlog werden Duitse inwoners naar Duitsland gerepatrieerd en sinds
vorige week weet ik dat het hele station op 1 juni van dit jaar een shoahmonument geworden
is. Op de website van het monument (Památník šoa Praha o.p.s.) staan de volgende woorden:
'A place that saw tens of thousands of Prague's Jewish citizens embark on their way to the unknown.A place that served as the imaginary boundary between being and non-being.
A place that saw the post-war transfer of Prague's Germans.
A place that has been and continues to be a part of city's life and whose memory carries an important legacy for the present.'
14.6.15
Praag 12
Het is natuurlijk niet zo vreemd dat de polka, in de negentiende eeuw, als handbagage, meegenomen naar de Verenigde Staten daar invloeden van elders heeft omdergaan, zo bestaat er in in Texas en Noord-Mexico een hele polkacultuur, daar vond exact het omgekeerde plaats: de Ladinomuziek werd beïnvloed door Tsjechische klanken. Wie verder zoekt vindt in Texas toch nog van origine Tsjechische blaasmuziek, zoals die gemaakt wordt door de Joe Patek Band, een revivalorkest, dat voortborduurt op de successen van de Patekband van zo'n tachtig jaar geleden. Patek kwam uit Shiner, een klein plaatsje in Texas met een roemruchte brouwerij, die bezongen wordt in de 'Shiner Beer Polka'. De melodie is Tsjechisch en Adolph Hofner (1916-2000) zingt hier de originele versie 'Kdyz Jsme Opustile Prahu' (Toen we uit Praag vertrokken), maar ook hier is sprake van een mengvorm: de muziek - western swing - heeft duidelijk invloeden ondergaan van countrymuziek. In Tsjechië zelf wordt natuurlijk ook niet stilgezeten en is violist en zanger Jiří Pavlica (foto) met zijn groep Hradišťan bezig folklore te mengen met meer klassieke muziek- en dansvormen, zoals in dit 'Karneval'.
Cactus
Het is een lelijke plant, maar hij moet meer dan tachtig jaar oud zijn, want hij was een van mijn moeders kamerplanten, lang voordat ik er was. Hij staat nu bij mij in de vensterbank en sinds een paar weken schudt hij de lelijkheid van zich af en bloeit hij weer.
Subscribe to:
Posts (Atom)