31.5.22
Rangeren
PIEFKE
Gister kon u John Philip Sousa's mars "The Thunderer" beluisteren, vandaag heb ik een Duitse mars in de aanbieding, een mars van Gottfried Piefke (foto): "Düppeler Schanzensturmmarsch". U moet de YouTubebeelden, die u ziet, meteen vergeten, want Frederik de Grote was al jaren dood toen Piefke (1815-1884) aan het hoofd van een Janistsarenkapel in Dybbøl (Sleeswijk) voor muzikaal divertissement zorgde op 18 april 1864 bij een Pruisische slag tegen de Denen. De Pruisen wonnen.
Liedjes die niet meer gezongen worden
Ouwe taaie, jippie, jippie jéé, Waar de blanke top der duinen afgezet met prikkeldraad en op elke honderd meter weer zo'n vuile rotmof staat, juich ik aan vlakke strand, hij komt nooit in Engeland, Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe, we zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe, In de miene, miene, miene maneschijn bombarderen wij Berlijn, Neger danste troelala, trroelala. troelala, 't Is de plicht van iedere jongen, Joepie , Joepie is gekomen, heeft mijn meisje weggehaald, maar ik zal er niet om treuren, gauw 'n ander weer gehaald, enz. enz.
30.5.22
Amsterdam
Dat Engelstaligen ons verre familielid orang-oetan aanspreken met uhrènguhtèn, het zij zo. Onderling zijn Britten en Amerikanen het zelfs niet eens hoe je Houston en Los Angeles zegt: Britten zeggen Hoestun en Los Enzjeliez, Amerikanen Joestun en Los Enzjelus. Wij moeten het trouwens doen met Emstuhdèm, terwijl wij het wel uit ons hart laten om het over Leverpoel te hebben. Continu moeten wij raden wat zij bedoelen wanneer Engelstaligen bezig zijn plaatsen op de wereldkaart aan te wijzen, ongevraagd voegen ze een s toe aan Lyon, Marseille en Brussel, alsof die steden in meervoud bestaan.
Drs. Barend-Otto ter Vloot, Steenwijkerwold
Bing & Bob
TEXAS 5
Op zondag ga ik naar de kerk. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want ik ben geen kerkganger en Big Red moest me overtuigen. Ik zou hogerop zitten, naast het koor en ja, ik mocht mijn bandrecorder mee nemen om de zang op te nemen van Big Reds koor. Achteraf was ik dolblij dat ik ter kerkgang gegaan was, want het meisjeskoor was subliem. Het zong niet niet de gebruikelijke gezangen en psalmen, maar liedjes uit de chicanocultuur, zoals "De Colores", bekend uit de tijd det er stakingen waren vanwege de slechte werkomstandigheden van seizoenwerkers in de groente- en druiventeelt in Californië, stakingen geleid door César Chávez (1927-1993).
29.5.22
Packard
Packard was voor de Tweede Wereldoorlog een roemrucht Amerikaans merk, dat zeer in trek was bij rijke Amerikanen die Duesenberg te vulgair en te extravagant vonden en Cadillac meer voor de nouveaux riches. Packard had sinds 1901 een fraaie slagzin: "Ask the man who owns one" en was met noviteiten regelmatig Cadillac de baas, zo verscheen in 1915 al een V12, die Cadillacs V8 in de schaduw stelde. Op de foto een Packard Super Eight convertible sedan uit 1939.
AK-47
Dat Second Amendment dat Amerikanen het recht geeft wapens te hebben en te dragen dateert uit 1791 kende vast en zeker geen zogenaamde assault weapens. De "founding fathers" kenden geen AK-47, zou het daarom niet verstandig zijn alleen wapens uit 1791 toe te staan?
TEXAS 4
Ik word beschermd. Het gebeurde al eerder al eerder toen ik met Big Red en Flaco naar de opening van een basketbalveld aan de South Side dat zij muzikaal openden, was. Ik vraag me af wat er zou gebeuren wanneer Big Red niet zo zeggen dat ik uit Amsterdam kom, zou ik iets van vijandschap merken? Ik maak kennis met een warme vriendelijkheid, word voorgesteld aan kinderen en kleinkinderen. Geef handen. Dat is heel anders bij de "anderen". Daar ben ik bij een barbecue en geef ook iedereen een hand. Dat is fout, want vrouwen geef je geen hand. Ik vraag me af waarom niet. Bijna alle verkeersborden hebben kogelgaten, ze hebben als schietschijf gediend voor voorbijrijden automobilisten. Staat weliswaar niet in het Second Amendment, maar schieten op verkeersborden hoort klaarblijkelijk bij de lokale cultuur.
28.5.22
INDIANAPOLIS
POLKA'S
Texas 3
Twee dagen later ben ik op weg van Houston naar San Antonio. In San Antonio zie ik op een straatnaambord South Mesquite. Ik stop want volgens mij ken ik daar iemand. Dat blijkt te kloppen. "Big Red" Ojeda, de bassist/bajo sextospeler uit Ry Cooders Chicken Skinband. Die moet ik dus maar eens gaan opzoeken en ik rij de straat in. Het is een hoekhuis, de voordeur staat open. Er is wel een vliegenhor. Ik roep "hello". Er huilt een kind en ik hoor de televisie. Er gebeurt niets. Ik roep luider. Er gebeurt nog steeds niets. Intussen sta ik er al vijf minuten. Eindelijk verschijnt een jonge vrouw. Ik vertel wie ik ben en dat ik op zoek ben naar de heer Ojeda. Ze verandert op slag en vertelt dat ze dacht dat ik een politieagent was. Ze gaat ogenblikkelijk haar vader bellen. Big Red arriveert een kwartier later. Hij repeteerde met een kerkkoor. De volgende dagen trek ik met hem op en kom er achter dat het tussen de chicano's en de anderen niet bepaald koek en ei is. Ik zie er duidelijk uit als een van de anderen en keer op keer moet Big Red zijn chicanovrienden duidelijk te maken dat ik niet bij de anderen hoor, maar uit Holland kom. Zoals in zijn favoriete café, waar hij luid aankondigt dat ik Wim ben en uit Amsterdam kom. Ik vind het vreemd, maar krijg langzamerhand door wat de bedoeling is. Ik hoor niet bij dat chicanohatende stelletje, ik hoor niet bij de anderen. In het café loop ik naar de jukebox. Aha, Flaco Jimenez, Los Alegres de Teran, Los Pinguinos del Norte. Iemand naast me vraagt: "You like that Mexican jazz?' "Oh yes" en ik ratel de namen af. Ik zeg niet Dzimmeneez, maar spreek de naam correct uit. Het kan niet meer stuk en ik moet het merendeel van de aangeboden drankjes afslaan.
27.5.22
SON
1905
COOL
SASCHA
Dat sommige auto's zo'n honderd jaar geleden er meer uitzagen als veredelde motorbakfietsen lag voor de hand, vooral als de fabriek naam gemaakt als motorfietsleverancier. Een overduidelijk voorbeeld is de Tsjechische firma Laurin-Klement, gefinancierd door de in de Verenigde Staten geboren graaf Alexander Kolowrat Krakowski, die ook de Oostenrijkse filmindustrie op poten zette. Alexander (Sascha) was zeer geïnteresseerd in de racerij, hier boven zien we hem in actie op een vroege Laurin-Klement (let op de onderste buisvan het frame, fietsen van nu met een lage instap hebben een dergelijke vorm). Het pad van de luxueuze motorbakfiets werd echter al gauw verlaten en in 1907 verscheen zelfs een auto met acht-in-lijnmotor. De Laurin-Klements waren in veel wedstrijden in Midden- en Oosteuropa te vinden en vaak was de graaf mee van de partij, op de foto hieronder echter in een naar hem genoemde Sascha.
ZWOERDJE
26.5.22
TEXAS
Ergens in mijn hoofd zit het woord Uvalde, ik moet er zo'n veertig jaar geleden geweest zijn. Ben ik er - vlak bij San Antonio - doorheen gereden, of was ik er op een zondagmiddag om naar zo'n typische Texaanse hoempaband te luisteren, of was ik er met Augie Meyers om op een rolschaatsbaan naar Flaco Jimenez en zijn conjunto te luisteren.Ik weet het niet meer. Ik was twee keer in Texas. De eerste keer kwam ik met een auto uit Louisiana naar Houston. Onderweg zag ik een bord waarop Nederland stond. Merkwaardig: Nederland, Texas. Ik reed het plaatsje in. Het eerste dat ik zag was een meubelwinkel "Rienstra Furnitures". Friezen dus. In het gemeentehuis vroeg ik om inlichtingen en zij belden een jonge man die me meer kon vertellen. Dat deed hij in een wat wonderlijke molen. Hij vertelde dat de countryzanger Tex Ritter in Nederland, Texas geboren was. Maar dat kon me geen donder schelen. Waarom heette Nederland Nederland? Het bleek dat iemand rond 1890 naar de buurt van Bolsward was gereisd met foto's van een heel ander Amerikaans gebied, waar minder tornado's voorkwamen, om immigranten te ronselen. Er meldden zich een groep en men vertrok naar Texas en kwam van een koude kermis thuis. Een aantal keerde naar het "heitelân" terug. Degenen die bleven - waaronder Rienstra - trotseerden de tornado's. Zij veramerikaansten, want rond 1945 was het met Fries en Nederlands gedaan. Ik reed door naar Houston, waar ik een afspaak had met Delbert McClinton.
HUDSON 2
25.5.22
HUDSON
Maurice
24.5.22
Madrigaal
Making the flowers jealouth.
Fa la la
My bonnie lass she looketh like a jewel
And soundeth like a mule.
My bonnie lass she walketh like a doe
And talketh like a crow.
Fa la la
My bonnie lass liketh to dance a lot
She's a Guinevere and I'm Sir Lancelot
Fa la la
My bonnie lass I need not flatter;
What she doth not have doth not matter.
Oo la la
My bonnie lass would be nice
Yea, even at twice the price.
Fa la la.
Wasbord-muziek
Zo nu en dan vind ik een in het grijze verleden aangeschaft boekje terug. Ieder jaar verscheen ''Wie Wat Waar" en in het Jaarboek 1958 staat onder Jaaroverzicht Binnenland "September 1956 2 Jazz-jeugd in Utrecht in opstand door wasbord-muziek (rock 'n roll)."
80 JAAR 2
23.5.22
80 JAAR
Saoutchik
Gemberisten 3
Op 15 mei 1945 overleed alfaman Sybesma en na een kort overleg werd besloten hem niet in de tuin te begraven, maar dat Sipke Dongersma naar het gemeentehuis op het Moleneind Z.Z. zou gaan om van het overlijden kond te doen. Dongersma had per slot van rekening het meest nette pak en kon nog altijd een behoorlijk mondje Nederlands. Bovendien was hij een kleine maand eerder ook naar het dorp gestapt samen met bommenrichter Aram Bagdasarian, een Amerikaan die nadat zijn B17 eind 1943 door Duits flak was geraakt per parachute vlak achter de behuizing van de Friese gemberisten was neergedaald. Na enig aandringen had hij zijn vliegersoverall uitgetrokken en onder de vloer gestopt samen met zijn personalia. Door ook alleen maar te oeën en te aaën en geen Engels te spreken was hij voor eventuele huiszoekingen van Duitsers onherkenbaar. Op 15 april, een dag na de bevrijding van Drachten, had hij zijn vliegersoverall weer aangetrokken en was vergezeld door Sipke Dongersma naar de Canadese bevrijders gestapt en een maand later was hij thuis in in Californië waar zijn neef Ross Bagdasarian het verhaal over zijn wonderlijke onderduikervaring uiteindelijk zou verwerken in een lied.
22.5.22
Hanomag
Gemberisten 2
Reeds voor de Tweede Wereldoorlog verdween door onderlinge twisten het gemberisme in Wales, een deel van de aanhang wilde het gezag van Ted Gingernut, als alfaman niet langer erkennen en er ontstonden diverse fracties die elkaar bestreden. In 1937, bij het overlijden was Ted Gingernut was het in feite afgelopen, op een klein groepje rond William Lobsterpot na. Met de Friese gemberisten, rond Ignatius Sybesma leek het aanvankelijk goed te gaan, echter het uiteindelijke doel, kinderen zonder taal en daardoor een nieuw begin van de beschaving, werd niet gehaald, er kwamen geen kinderen doordat alfaman Sybesma onvruchtbaar bleek.
21.5.22
Gemberisten
Na de Eerste Wereldoorlog ontstonden allerlei bewegingen, met de ene wilde men de paden op de lanen in, in een andere wilde men nader tot de Heer, in een derde ging men naaktlopen. In Truro (Cornwall) meende Ted Gingernut eveneens het licht te hebben gezien en hij verzamelde zo'n zestig volgelingen om zich, die niet alleen naakt gingen lopen, maar ook de taal afzworen onder het credo: terug naar af. Ted en zijn schare stootten slechts klanken uit, als iiiiieee en ooooeeee. Teds beweging, die zich van Truro naar een afgelegen plek in Dartmoor vestigde, werd al gauw "gingerism" genoemd en had zoveel succes dat ook in Achlum (Friesland) een soortgelijke groep ontstond onder aanvoering van Ignatius Sybesma. Men zwoor het Fries af en ging voortaan al oeënd en aaënd door het leven. Het probleem voor de groep, die zich "gemberisten" noemde, was een passende plek te vinden, die uiteindelijk gevonden werd in de buurt van Drachten.
20.5.22
GOSPEL
Zodra het politieke journaille zich bezig gaat houden met muziek dient te worden opgepast, want van muziek hoef je anders dan van politiek geen studie te maken en dus kun je onzin uitkramen. Waarom de gospelkwaliteiten van Dries Roelvink hoog moesten worden geprezen in OP1 is mij een raadsel en Pussy Riot geen noot mocht zingen eveneens. Gospelmuziek komt niet van Curaçao en ver voor Solomon Burke, Aretha Franklin en Whitney Houston bestond er al gospel. Oorspronkelijk leek gospel op de zang die slaafgemaakten van uit Afrika hadden meegenomen en met een christelijk sausje was oversprenkeld. Hoe het klonk kun je nu nog horen op de Georgia Sea Islands. Op een eiland is de kans groter dat oorspronkelijke muziek gehandhaafd blijft. Al voor 1900 ontstond een nieuwe vorm toen studenten aan een zwarte universiteit op tournee gingen en grammofoonplaten maakten om geld bijeen te brengen voor hun universiteit. De tournees en grammofoonplaten waren bedoeld voor witmannnen en -vrouwen en dus werd de muziek voor hun oren geschikt gemaakt. Het zou nog een hele tijd duren voordat een zwarte kerkdienst in de groeven kwam. Sommige melodietjes belanden in het jazzrepertoire. Vanaf midden jaren dertig zien we aantal heren, zoals bijvoorbeeld The Jubelaires, met succesvolle gospelkwartetten. Een kwintet was The Five Blind Boys of Alabama met een uitgebreider instrumentarium. Inmiddels is gospel een commercieel bedrijf en hebben stemmige, gesteven hemden de religie vervangen en gaat Giovanca Ostiana ons zondag o.a. met Dries Roelvink van gospel voorzien. Aan witte countrygospel en zwartegospel op pedalsteelguitar zal hoogst waarschijnlijk geen aandacht worden besteed.
19.5.22
ER OP UIT
Uit de gids "Landelijke heerlijkheden rond Fötelburg en Häherbach".
Übelschwandau heeft de toerist veel te bieden, zo is er op het plein midden in het dorp een magistrale fontein in de vorm van een vraagteken met het opschrift in zogenaamd frakturschrift “Wir haben es nicht gewusst”, met vlak er naast een gedenkteken voor de in de oorlogen van 1870-’71, 1914-’18 en 1939-‘45 gevallen soldaten afkomstig uit Übelschwandau. Ook een bezoek aan de centraal geplaatste kerk, de Sankt Adalarduskirche met zijn doopvont uit 176 v.C. en een nog oudere uit roodkoper opgetrokken preekstoel is zeer de moeite waard.. Aan de Von Bublitzkystrasse vindt U het geboortehuis van Orgas von Bublitzky, uitvinder van de schellenboom, zo typerend voor de Duitse marsmuziek, ook staan enige composities op zijn naam, waaronder “Frisch hinauf” en “Frisch hinunter”, marsen, die nog altijd gespeeld worden door het “Heeresmusikkorps Freistaat Bayern” als zogenaamde “heiße Super-Knüller zum Marschieren”.
Waar is het stuur?
"LEUK"
18.5.22
CADILLAC
Twee Cadillacs, de eerste uit 1911, de tweede uit 1914. Maar drie jaar verschil en toch op het eerste gezicht twee heel andere auto's, al zal er onder de motorkap in beide gevallen een viercylinder zitten. De oudste auto kwam in 1906 op de markt en bleef tot 1914 in productie, totaal waren er toen 75000 gebouwd. De Cadillac uit 1914 heeft electrische verlichting, een noviteit, die vanaf 1912 leverbaar was.
ER OP UIT
Waffeleisen
17.5.22
FRISKY