29.6.22
TOEN
RECHT
Govert Wortelensap, vaderlandse boer: "Natuurlijk heb ik het volste recht om met mijn tractor op de snelweg te rijden, stront op andermans erf te gooien, onrecht mij aangedaan te vergelijken met Jodenvervolging, gemeente- en provinciehuizen te barricaderen, koeien op het Binnenhof los te laten, want het woord pooier komt niet voor niets uit het Jiddisch en is een verbastering van het woord boer.
KOELING
OKSELFRIS
Gerardus Wrakelaar
28.6.22
BOER
JAPAN
PEKELWAGEN
27.6.22
TRAM
TAXI
De meest verschrikkelijke taxi waarin ik me ooit heb laten vervoeren, reed in de stad Groningen. Van origine was het een Russische auto en heette hij GAZ M21, maar na assemblage in België heette hij Scaldia ‘Volga’. Het moet meer dan vijftig jaar geleden zijn, dat ik in de tien jaar ouder ogende wagen stapte en er meteen spijt van kreeg, want om de de verkoop in onze contreien te bevorderen was er een viercylinder Perkinsdieselmotor ingebouwd en die zorgde voor vibratie van alles wat vibreren kon. Ik heb er slechts tien minuten in gezeten, maar het voelde alsof ik uren in een groot milkshakeapparaat had doorgebracht en kreeg medelijden met de chauffeur die in de ‘Volga’ zijn brood moest verdienen. Er schijnen thans automobieliefhebbers in Nederland te zijn, die Russische voertuigen uit de jaren zestig verzamelen en ze nog klassiekers durven noemen ook, maar ik herinner me alleen de haast waarmee in de jaren negentig Litouwse vrienden hun benzineslurpende ‘Volga’s’ verkochten, om daarna tweedehands Westeuropese voitures aan te schaffen.
DETOX
STUURSTAND
Het probleem van een rijtuig achter een autorails, waardoor in het eindstation moest worden omgelopen, hetgeen tijdrovend was, kende men natuurlijk. Bij stoomlocomotieven was het niet anders, bovendien moesten die, als het locomotieven met een losse tender waren, ook nog op een draaischijf worden gekeerd of met de tender voor de terugreis aanvaarden, vandaar dat men bijvoorbeeld op de lijnen naar de voorsteden van Parijs tenderlocomotieven gebruikte en uiteindelijk het probleem oploste door een stuurstandrijtuig aan het eind van de trein mee te laten lopen, op de heenreis stonden machinist en stoker samen op de locomotief, op de terugreis bleef de stoker op de locomotief en de machinist ging naar de cabine in het stuurstandrijtuig. Dit systeem vond later ook elders in Frankrijk ingang, want de afgebeelde rijtuigen met de naam "boite tonnerre" vond je voornamelijk in het oosten van Frankrijk, ze kwamen oorspronkelijk uit Duitsland en heetten daar Donnerbüchsen.
Indianapolis
26.6.22
ZADEL
Vandaag met oudste zoon en trein naar het Haags Openbaar Museum. En niet te vergeten de rollator. Moeizaam en vermoeiend. Dubbeldekkers van de spoorwegen zijn volstrekt ongeschikt voor mensen met een rollator, tenzij ze iemand bij zich hebben die dat voertuig naar boven of beneden sjouwt. De tweede rit op de vierde zondag zou oorspronkelijk naar het statenkwartier gaan, maar omdat daar de raillus verdwijnt, behoort die rit inmiddels tot de onmogelijkheden en werd het Voorburg, waar de rails naar het station gelukkig blijven liggen. Op het terrein van het museum o.a. dit zadel gefotografeerd waarop de bestuurder van de 810 in lang vervolgen tijden enigszins comfortabel plaats kon nemen.
25.6.22
Familie
OLDS
KOMIEK
Een komiek die president wordt. Zelenski. Maar kan het ook omgekeerd. Een politicus die voor amusement zorgt? Nu zou je kunnen zeggen dat veel politici ongewild voor amusement zorgen, maar dat bedoel ik niet, ik bedoel iemand die willens en weten een grappig optreden verzorgt. Dan heb ik het over de Britse politicus Ed Balls, ooit Minister van Onderwijs in het kabinet van Gordon Brown, maar hier in de weer met Jerry Lee Lewis' "Great Balls of Fire".
PESTEN 2
Om zich toch op een of andere manier te kunnen handhaven besloot hij een vijftal van zijn geringere treiteraars voor zijn verjaardag op woensdagmiddag uit te nodigen. Zijn moeder had taartjes gekocht en er was ranja. Om twee uur zat hij op de stoep voor zijn huis te wachten op de visite. Om half drie zat hij er nog. Er kwam niemand. Het pesten ging door. In de buurt deed hij met alle spelletjes mee. Rovertje, tikkertje met verlos. Alleen op school, waar hij hoe langer hoe meer tegen opzag, was hij de gebeten hond. Het werd ook niet beter, toen de onderwijzer hem een vier voor tekenen op zijn rapport gaf, alleen omdat hij op een na te tekenen driehoek met daaronder een vierkant in het vierkant een halve cirkel had gezet met daarboven in grote letters Villa Blaflust, omdat het geheel op een hondenhok leek. Hij deed thuis niets liever dan tekenen. Zijn moeder ging zonder hem iets te zeggen naar de onderwijzer om verhaal te halen. Op zijn volgende rapport had hij voor tekenen een zeven. Karel, een van zijn grootste plaaggeesten, vroeg hem wat hij gister met zijn moeder en zusje in de stad had gedaan. "We waren met mijn zusje naar de poppendokter." Dat zorgde opnieuw voor veel jolijt. Kees was naar de poppendokter, hahaha.
24.6.22
ZANG
Pesten
Het pesten, noem het treiteren, begon vrijwel meteen, nadat hij, na de kerstvakantie, naar de nieuwe school ging. "Hij ging met Geertruida Nops." Wat gaan met was, daar kwam hij al snel achter: hij had een verhouding met Geertruida. Dat was niet waar, want Geertruida was onaantrekkelijk. Ze had iets van een orang oetan en bovendien een heel grote strik midden op haar hoofd. Waarom zou hij uitgerekend met haar gaan? Maar het leek een uitgemaakte zaak, alle jongens uit de klas zeiden: "Kees gaat met Geertruida". Er ging geen dag voorbij of het werd, al was het meer heel even, aan hem meegedeeld. Het getreiter nam toe, Joost vertelde aan iedereen dat hij op de Snoeklaan was gesignaleerd, want daar woonde Geertruida. Klootzakken waren het. Henk, had heel vernuftig uitgezocht, wat neuken in het Engels was, nitchen, want als keuken kitchen was, dan moest neuken wel nitchen zjn en dus nitchte hij met Geertruida. Toen een jongen, die twee klassen lager zat dan hij, informeerde of hij lekker met Geertruida genitcht had, greep hij de jongen bij zijn strot en zou hem hebben vermoord, als een onderwijzer niet ingegrepen had. Hij kreeg geen straf, terwijl er voor vechten op het schoolplein straf bestond.
GELOOF
MG
Traktorretje
Verschenen: "De wonderlijke avonturen van traktorretje Kerrolain"
om voor te lezen voor kinderen van 2 tot 4 jaar, een spannend vervolg op "Apekool met Karrolain".
23.6.22
PLYMOUTH
STOOMORGEL
Nee, het geluid was niet versterkt maar wel heel hard en ik wist heel zeker dat ik het nog nooit gehoord had. Ik liep in 1978 in New Orleans en hoorde voor de eerste keer een calliope, een stoomorgel op zo'n rivierraderboot. Het principe van een calliope is simpel, wanneer je een aantal stoomfluiten verschillende toonhoogtes geeft kun je een melodie spelen en dat gebeurt hier op de "Delta Queen" met "Waiting for the Robert E. Lee."
HYMNE 5
22.6.22
HYMNE 4
Als ik bedronken in de kampong kwam.
Ik kon het in je zwarte oogen lezen,
Zoo'n dronken Orang-Blanda vond je lam.
Je gapte al wat blonk dan uit m'n zakken,
En van m'n jas en keep het goudgalon,
Maar 'k heb van jou toch nog veel meer gestolen,
Veel meer dan jij van mij ooit nemen kon."
Er speelt nog een andere titel door mijn hoofd "Terang Bulan" en ik vind de volgende woorden:
Buaya timbul, disangkalah mati.
Jangan percaya orang mulut lelaki,
Berani sumpah, dia takut mati."
SEVEN
De Austin "Seven" is een van de aardigste kleine auto's uit de vorige eeuw. Hij verscheen in 1922, had een motor met een cylinderinhoud van 747cc, vier wielremmen, de voorwielen remden op het rempedaal, de achterwielen op, laten we maar zeggen, de handrem. Pas in 1930 werd e.e.a. gekoppeld. Er is van alles op het chassis gezet van sportauto's, raceauto's tot, natuurlijk, bestelwagens.
21.6.22
KLUMPE
Paris-Vienne
De in vier etappes op 26, 27, 28 en 29 juni 1902 gereden automobielrace tussen Parijs en Wenen werd gewonnen door Marcel Renault, uiteraard op een Renault. Hij legde de 1300 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 62,5 km/u, rustpauzes inbegrepen. De auto van het Type K had een viercylindermotor met een inhoud van 3,8 liter en had voor Renault een typerend uiterlijk want de radiateurs - het zijn er twee - zitten elk aan iedere zijde van de motorkap - in later jaren wordt de, dan enkele, radiateur achter de motor geplaatst, maar behoudt de typische "kolenkitneus".
Meer dan zestig jaar geleden kocht ik een modelletje van de auto gemaakt door de Franse firma Safir (op de foto links), recenter een tweede, eveneens gefabriceerd door een Frans bedrijf, Norev (op de foto rechts). Beide modellen zouden schaal 1 op 43 moeten zijn, maar dat van Safir is duidelijk groter. Natuurlijk is het Norevautotootje fraaier, maar op beide modellen valt wel iets aan te merken: de Safir Renault heeft lampen, die de echte auto niet had en mist de claxon, bovendien mist hij het zeildoek waarmee de zijkanten van de cabine waren afgesloten, de Norev Renault heeft iets wat lijkt op een metalen afsluiting, glanzend rood gespoten. terwijl op de foto's van de echte auto duidelijk een doek te zien is.
HYMNE 3
En bûnzje troch ús ieren om!
Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d'ierde,
It Fryske lân fol eare en rom.
Dyn âlde eare, o Fryske grûn!
Klink dan en daverje fier yn it rûn
Dyn âlde eare, o Fryske grûn!"
HYMNE 2