30.6.23

Denken

 Ik zit nu al een paar uur na te denken wat  Greta Thunberg bij president Zelenski moest.

Lully

 


"C'est lui dont les dieux ont fait choix" uit Lully's "Le Roi Danse".

Odin

 


In 1847 reed  de eerste Deense trein. Van Kopenhagen naar Roskilde, getrokken door de in Engeland  gebouwde  locomotief "Odin". Daar is een werkende replica van gebouwd, die staat in het Deens spoorwegmuseum in Odense.


29.6.23

Je zal er maar wonen

Het Amsterdams studententuig verordonneert: ramen dicht, want wij gaan tot zeven uur 's ochtends brallen, want op gebral hebben wij recht, daar zijn wij student voor!

aan het Nederlands van het tuig valt nog wel het e.e.a. te repareren:  het is niet woonachtend maar woonachtig.

Carlos

 

Carlos  Santana met Playing for Change in "Oye Como Va".


Sahara

 

In de jaren twintig moest de wereld per auto worden veroverd en bij die wereld hoorde ook een  woestijn als de Sahara. Dus trok Citroën met een half track van Kégresse, Renault  met een zeswielige vrachtwagen en zelfs Bugatti met een speciaal uitgekleed exemplaar van het Type 40 met aan het stuur luitenant Loiseau woestijnwaarts. Tien jaar later was er een autobusdienst met nachtelijke pauzes.


28.6.23

Op je hoofd

 Zo'n ding dat je op je hoofd zet heet een keppeltje en geen keppel, sukkels!

Felicitaties

  


Happy Birthday to Me

Naar Zweden

 


Natuurlijk moest ik over de brug over  de Sont naar Zweden. Hij is prachtig om te zien, maar dan vooral vanaf een  foto, er overheen rijdend ervaar je dat veel minder. In het  zeer Engels ogende station van  Malmö zag ik de net binnengelopen trein uit Stockholm.


 

27.6.23

Op rails

 


Opnieuw, na de eerder vertoonde Pontiac, een rijtuig op spoorwielen in het Deense spoorwegmuseum in Odense.

Straatparade

 Een Frans gezelschapje met "Bourbon Street Parade".


Sommer 8

 

Dit is een Renault AG, het type dat vooral bekendheid kreeg als taxi en vooral befaamd als taxi van de Marne, toen honderden  Parijse taxi's door het leger werden gerequireerd om soldaten zo snel mogelijk naar het front te transporteren.  De AG werd tussen 1905 en 1910  gebouwd. Dat de in 1908 in Denemarken geïmporteerde auto er niet uitziet als een  taxi  komt zo: de oorspronkelijke eigenaar gaf de wagen in 1921  aan een familielid, de eerste  telegrafiste in Skagen in Noord Jutland, zij verkocht de  auto in 1930 aan haar broer, die er een mobiele werkplaats van maakte. In 1950 belandde de mobiele werkplaats in  handen van de Deense Renaultimporteur,  Friis-Hansen, die er de gefotografeerde carrosserie op liet bouwen. De auto heeft een tweecylindermotor met een inhoud van 1060cc, die de wagen een maximale snelheid geeft van zo''n 35 km/u.  

26.6.23

Sommer 7


 

Natuurlijk mag in een automuseum een driewieler Morgan niet missen. H.F.S.Morgan begon in 1910 met de productie van lichte  driewielers, bedoeld voor dagelijks gebruik, maar ook van sportieve versies, waarmee kon worden geracet. Tot 1939 werden ongeveer 20000 Morgandriewielers gebouw.  In 1935 verscheen een  vierwieler en die ziet er vandaag de dag nog altijd hetzelfde uit. De driewieler werd geleverd met tweecylindermotoren van diverse fabrikanten, zoals Blackburne, Matchless en Norton, maar de meest bekende motor was, die op de foto, de JAP. De auto dateert uit 1934 , heeft een tweecylinder watergekoelde JAP-motor in V-vorm met een inhoud van 1096cc, de aandrijving op het achterwiel gebeurt met een ketting, de topsnelheid ligt rond de 120km/u. De onafhankelijke voorwielvering is identiek aan die van de Lancia "Lambda".

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


25.6.23

TABAK





Toen ik drie jaar geleden  het automobilisme en  het fietsen er aan moest geven omdat mijn rug en daarna mijn linkerbeen het begaf, bedacht ik dat er toch iets leuks over moest blijven en alhoewel ik met pijproken een paar jaar eerder was gestopt haalde ik mijn pijpen voor de dag. Gelukkig was er in Bussum toen nog een tabakszaak waar ik terecht kon, maar die is inmiddels verdwenen. Ik ging op zoek naar een alternatief en dat werd snel gevonden, want er bleken  een  aantal zaken waar ik per email kon bestellen. Maar dat mag met ingang van 1 juli a.s. niet meer. Ik  zal er zelf op uit moeten  of vrienden moeten lastig vallen. Gelukkig heb  ik uit  Kopenhagen een paar dozen tabak mee kunnen nemen en het is meteen opvallend hoe de Nederlandse blikjes verpakt zijn  en de Deense hiervan verschillen, voor- en achterkant van de Nederlandse zijn vrijwel gelijk, de Deense,   zonder afschrikwekkende plaatjes, zijn verschillend. Rygning draeber  betekent dat roken dodelijk is  en aan de achterzijde wordt vermeld dat roken schadelijk is voor je tanden en je tandvlees. De tabakszaak die in Kopenhagen bezocht is van buiten ook  duidelijk herkenbaar als een tabakszaak, maar dat  mag in Nederland niet  meer, een Larense winkelier leeft sinds kort in een verduisterde wereld.

 


 


Straathoek

 


The Tejon Street Corner Thieves met ''Whiskey"

Sommer 6

 


Waren de jaren dertig de hoogtijjaren voor de Britse kleine snelle wagens, het voorgaande decennium w duidelijk voorbehouden aan de Fransen. Een van de Franse merken was Salmson, daterend uit 1880 begon het na 1900 met de bouw van  vliegtuigmotoren en in de Eerste Wereldoorlog met complete vliegtuigen. Enn om aan te geven dat het het geen klein bedrijf was: de firma had destijds 9000 man personeel. De firma begon na de oorlog met  de constructie van auto's en koos voor de bouw van een zogenaamde "cycle car" in licentie van het Britse GN. Na 1921 bouwt Emile Petit een reeks eigen wagens. In 1926 bouwt Petit  een kleine motor  met dubbele bovenliggende nokkenassen en dubbele magneetontsteking. Diit was 's werelds eerste en masse geproduceerde dubbele nokkenas en met succes, Brooklands, Le Mans en de Targs Florio werden veroverd. Ib de periode 1921- 1930 bouwde Salmson  1661auto's met twee bovenliggende nokkenassen. De auto in het Sommermuseum  is een "Grand  Sport" uit 1929 en nummer 112 uit een serie van 130 met de benaming GS8. In 1978  kwam de auto naar Denemarken.

Definitie

 EUTHANASI GORENG ALLERLAATSTE RIJSTMAALTIJD

24.6.23

3

 


Liefst drie trompetten in Kid Ory's "Muskrat Ramble".

Ray

 


Ray Wylie Hubbard met Red Neck Mother

Sommer 5

Het waren kleine razendsnelle auto's, die zo nu en dan Alfa Romeo, Bugatti, Bentley en Maserati het nakijken gaven. Er zin 35 exeemplaren van de  Riley "Brooklands" gemaakt, waarvan de helft nog steeds bestaat. Een van de coureurs was Freddie Dixon, die met een door hem getunede versie reed. De "Brooklands" was de basis voor de succesvolle ERA-racewagen (foto onder). De wagen in de Sommercollectie werd in de jaren zestig naar Denemarken gebracht door Bo Bonfils, die de wagen  aan Sommer vekocht om geld vrij te maken voor zijn andere hobby: het varen met veteraanzeilschepen. De auto is volledig  tot zijn originele specificaties gerestaureerd en heeft een viercylinder motor met een inhoud van 1087cc, de topsnelheid ligt bij 160  km/u.


 

Grijs

 


Hij huppelde gehaast weg toen ik hem wilde fotograferen, maar  toch even vastgelegd, want  al jaren geen grijze kraai gezien.

23.6.23

Sicko & Anja

 

Van Sicko Heldoorn en zijn vrouw Anja Hiemstra ontving ik een reeks foto's van hun zeiltocht met de "Jodzert" naar IJsland. Hier zijn ze in de Faeröerse  hoofdstad Thorshavn, met de met gras begroeide  daken. Waarbij altijd  de vraag opduikt: "Waar is pa?" "O, die is  het dak op, grasmaaien."

 

Sicko en Anja zijn trouwens  niet enige Friezen die de Faeröer bezochten, in lang vervlogen tijden kwamen daar ook al Friezen. Een mevrouw vertelde  dat ze recent  een excursie van de lokale historische vereniging had bijgewoond waarbij ze de plek op de Akraberg hadden bezocht, waar de Friezen vroeger de oude slaven van de rotsen wierpen.Toen Sicko zich ontzet toonde over zoveel wreedheid van de Friezen, stelde ze hem gerust. Het was in die tijd op de Faeröer eilanden gewoonte om oude slaven die niet meer productief waren in zee te gooien. Heus niet alleen door Friezen. Er was nabij Vagur nog altijd een pad waarover (heel) vroeger de nieuwe slaven de oude slaven naar de wegwerpplek moesten voeren.


Sommer 4

 

Een echte klassieke automobiel, waarbij we de uit het edelgermaans stammende term oldtimer (spreek uit ooltaimuh, rijmt op beheime)  ogenblikkelijk dienen te vergeten: dit is  een Lancia "Lambda". De "Lambda" verscheen in negen, steeds verbeterde series. Toen de auto in 1922 op de Parijse Salon  verscheen was het een sensatie. Onafhankelijke voorwielvering,  verstevigde carrosserie zodat chassis niet nodig was, een V4 lichtmetalenmotor met een inhoud van 2120cc en remmen op alle wielen. Van 1923 tot  1931 werden 12530 "Lambda's" verkocht. De wagen in het  Sommermuseum heeft chassisnummer 14906 en komt uit de zesde serie,  dateert uit 1926 en had voordat hij naar Denemarken kwam veertien eigenaars. De achterdeur is iets ingekort, zodat de auto  niet alleen fraaier oogt, maar ook gemakkelijker manoeuvreerbaar is. 


Pixie

 


Pixie werkt zich in in het computerwezen.

22.6.23

Sommer 3

 


Dit is de neus van de Sommer 1. Een poging van Erik Sommer om na de  Tweede  Wereldoorlog een Deense personenauto in de markt te zetten.  In maart 1950 stond  de wagen op de Internationale Motor Show in Kopenhagen. De motor en versnellingsbak  kwamen van Jowett, het was de oude tweecylinder 1005 cc motor. Maar het project kwam door politieke onwil  niet van de  grond, eigenlijk maar goed ook,  want de basis was destijds - met zijn houten chassis - redelijk  achterhaald, al reed de wagen tussen  1950 en 1957 150.000 kilometer.

Matzwart

 


Een Deense sneltreinlocomotief. Merkwaardig dat alle Deense stoomlocomotieven matzwart waren en eigenlijk alleen de ring om de schoorsteen gekleurd was.

Zeugje

Radiopersonterraingbil 915  "Suggan", bijgenaamd "Zeugje", die ik uit Zweden haalde, bleek een fantastische auto, maar extreem duur in dagelijks gebruik, dus heb ik haar  verkocht.

21.6.23

Sommer 2

 

Dit was zonder twijfel de meest  moderne auto die in het Britse na de Tweede Wereldoorlog te koop was: de Jowett “Javelin’, gebouwd ver waar het gros van de Britse auto’s hun bakermat hadden. De Jowett kwam uit Yorkshire en was met een twee cylinder sinds 1906 op de markt. Maar de “Javelin” en daarna de “Jupiter” (foto onder) waren uiterst  moderne voitures, helaas liet de kwaliteit te wensen over. De inspiratiebron van de “Javelin” was de Lancia ”Aprilia” en het eerste prototype was op de weg in 1944: een gestroomlijnde zelfdragende carrosserie  met een  lichtmetalen boxermotor, die goed was voor 125km/u. Productie begon in 1948. 


KLAP

Vreemd, gistermiddag met een wel heel harde onweersklap raakte ik internet, televisie en telefoon kwijt, er blijkt iets definitief stuk, en er moet een ander modem aan te pas komen om de  zaak weer aan het draaien te krijgen. Inmiddels, na een dag werkt  alles weer.

Sommer

 




Maar wat doet iemand in een dieseltreintje naar Naerum? Ik ben op  weg naar Sommer’s Automobile Museum. Ik heb me in het centraalstation van Kopenhagen bij de DSB-informatiebalie terdege geïnformeerde hoe ik in Naerum kom, eerste met de D-Tog naar Jaegersborg en daarna met het dieseltje naar Naerum. Het museum  is alleen op zondagmiddag open tussen 2 en 5 uur,  verder valt er op het eerste gezicht in  Naerum niets te beleven. Het museum staat te  midden van een aantal moderne autodealers. Ik  herinner me dat ik vijftig jaar geleden al eens in  Sommers Museum was, alleen stond het toen niet in Naerum, maar in  het noordelijker gelegen Helsingør. Ik herinner me van toen ook een aantal op visite zijnde Jowetts.  Maar straks meer over dat Britse merk. Eerst een Volvo. Eentje uit 1946. Model PV 60, waarvan er 3006 exemplaren zijn gebouwd. De wagen had een zescylinderzijklepmotor met een inhoud van 3,67 liter. De  motor, die ook in trucks werd ingebouwd, was in productie van 1935 tot ver in de jaren vijftig. Ook mijn radiowagen van het Zweedse leger had zo’n motor, de wagen zelf stond op een licht vrachtwagenchassis, met een aan een taxi ontleende carrosserie.


20.6.23

Tatoe

 

Deze mennekes van het genre  Schiffmacher en Veldhoen, van beroep mensenhuidverknoeier, deze week neergestreken in het Rembrandthuis aan de Amsterdamse Jodenbreestraat, waar zij op uitnodiging van de  naar mijn smaak zeer ernstig geestelijk gehandicapte directeur van het Rembrandthuis, ene Milou Halbesma (andere  foto), tatoeages naar etsen van  Rembrandt aan het bezoekend publiek komen zetten. Jawel, niets is veilig meer, alles dient onder populariteitsmangel, om te beginnen mevrouw Halbesma, met bv. een getatoeëerde versie van het Wetboek van Strafrecht.


Naerum

 


Het dieseltreintje van de lokale maatschappij uit Naerum, waarmee van Jaegersborg naar Naerum gereisd kan worden.

Vreemd

  


Een wonderlijk apparaat waarmee goederenwagons konden worden verplaatst.

19.6.23

Folklore

 

 


Bentley


Dat er ook in ons land een aantal Bentleys rondrijdt met een twijfelachtige historie is onder de kenners bekend, zoveel viereneenhalveliters hebben nooit op Le Mans gereden als door de  eigenaars beweerd wordt. Meestal zijn het wagens waarvan de gesloten carrosserie verwijderd is en vervangen door een open. Maar dit is een originele drie liter, die op 20 februari 1925 naar zijn eerste eigenaar ging en waarvan er 1639 zijn gebouwd. Deze heeft een Van den Plascarrosserie. De wagen kwam in 1978 naar Denemarken.

Triangel

 


De Deense  meest bekende vrachtwagenbouwer was Triangel, een in 1918 gesloten verband tussen Thrige, Anglo-Dane en Jan, de Forenede Automobilfabriker A/S. Thrige dateerde uit 1909 en was gevestigd in Odense, Anglo-Dane uit Kopenhagen dateerde uit 1902 en Jan eveneens uit Kopenhagen uit  1915, alle drie fabrieken hadden ook personenwagens gebouwd. Het is trouwens opvallend hoeveel Deense peronenwagens tussen 1900 en 1920 zijn gebouwd. Hierboven een bus van de Deense DSB (Deense Staatsspoorwegen) in het spoorwegmuseum in Odense, hieronder een miniatuur politiewagen  van de Kopenhaagse politie.


18.6.23

Dannebrog

 

De Deense vlag of Dannebrog is de oudste vlag van de wereld. Deense stoomlocomotieven hadden op hun pijp altijd  een rood-wit-rood embleem. Ze  zijn in een veelvoud te zien in het  Deens spoorwegmuseum in Odense, vlak achter het station.