Ik zit nu al een paar uur na te denken wat Greta Thunberg bij president Zelenski moest.
30.6.23
29.6.23
Je zal er maar wonen
Het Amsterdams studententuig verordonneert: ramen dicht, want wij gaan tot zeven uur 's ochtends brallen, want op gebral hebben wij recht, daar zijn wij student voor!
aan het Nederlands van het tuig valt nog wel het e.e.a. te repareren: het is niet woonachtend maar woonachtig.
Sahara
In de jaren twintig moest de wereld per auto worden veroverd en bij die wereld hoorde ook een woestijn als de Sahara. Dus trok Citroën met een half track van Kégresse, Renault met een zeswielige vrachtwagen en zelfs Bugatti met een speciaal uitgekleed exemplaar van het Type 40 met aan het stuur luitenant Loiseau woestijnwaarts. Tien jaar later was er een autobusdienst met nachtelijke pauzes.
28.6.23
Naar Zweden
Natuurlijk moest ik over de brug over de Sont naar Zweden. Hij is prachtig om te zien, maar dan vooral vanaf een foto, er overheen rijdend ervaar je dat veel minder. In het zeer Engels ogende station van Malmö zag ik de net binnengelopen trein uit Stockholm.
27.6.23
Sommer 8
26.6.23
Sommer 7
Natuurlijk mag in een automuseum een driewieler Morgan niet missen. H.F.S.Morgan begon in 1910 met de productie van lichte driewielers, bedoeld voor dagelijks gebruik, maar ook van sportieve versies, waarmee kon worden geracet. Tot 1939 werden ongeveer 20000 Morgandriewielers gebouw. In 1935 verscheen een vierwieler en die ziet er vandaag de dag nog altijd hetzelfde uit. De driewieler werd geleverd met tweecylindermotoren van diverse fabrikanten, zoals Blackburne, Matchless en Norton, maar de meest bekende motor was, die op de foto, de JAP. De auto dateert uit 1934 , heeft een tweecylinder watergekoelde JAP-motor in V-vorm met een inhoud van 1096cc, de aandrijving op het achterwiel gebeurt met een ketting, de topsnelheid ligt rond de 120km/u. De onafhankelijke voorwielvering is identiek aan die van de Lancia "Lambda".
25.6.23
TABAK
Toen ik drie jaar geleden het automobilisme en het fietsen er aan moest geven omdat mijn rug en daarna mijn linkerbeen het begaf, bedacht ik dat er toch iets leuks over moest blijven en alhoewel ik met pijproken een paar jaar eerder was gestopt haalde ik mijn pijpen voor de dag. Gelukkig was er in Bussum toen nog een tabakszaak waar ik terecht kon, maar die is inmiddels verdwenen. Ik ging op zoek naar een alternatief en dat werd snel gevonden, want er bleken een aantal zaken waar ik per email kon bestellen. Maar dat mag met ingang van 1 juli a.s. niet meer. Ik zal er zelf op uit moeten of vrienden moeten lastig vallen. Gelukkig heb ik uit Kopenhagen een paar dozen tabak mee kunnen nemen en het is meteen opvallend hoe de Nederlandse blikjes verpakt zijn en de Deense hiervan verschillen, voor- en achterkant van de Nederlandse zijn vrijwel gelijk, de Deense, zonder afschrikwekkende plaatjes, zijn verschillend. Rygning draeber betekent dat roken dodelijk is en aan de achterzijde wordt vermeld dat roken schadelijk is voor je tanden en je tandvlees. De tabakszaak die in Kopenhagen bezocht is van buiten ook duidelijk herkenbaar als een tabakszaak, maar dat mag in Nederland niet meer, een Larense winkelier leeft sinds kort in een verduisterde wereld.
Sommer 6
24.6.23
Sommer 5
Het waren kleine razendsnelle auto's, die zo nu en dan Alfa Romeo, Bugatti, Bentley en Maserati het nakijken gaven. Er zin 35 exeemplaren van de Riley "Brooklands" gemaakt, waarvan de helft nog steeds bestaat. Een van de coureurs was Freddie Dixon, die met een door hem getunede versie reed. De "Brooklands" was de basis voor de succesvolle ERA-racewagen (foto onder). De wagen in de Sommercollectie werd in de jaren zestig naar Denemarken gebracht door Bo Bonfils, die de wagen aan Sommer vekocht om geld vrij te maken voor zijn andere hobby: het varen met veteraanzeilschepen. De auto is volledig tot zijn originele specificaties gerestaureerd en heeft een viercylinder motor met een inhoud van 1087cc, de topsnelheid ligt bij 160 km/u.
23.6.23
Sicko & Anja
Sicko
en Anja zijn trouwens niet enige Friezen die de Faeröer bezochten, in
lang vervlogen tijden kwamen daar ook al Friezen. Een mevrouw vertelde
dat ze recent een excursie van de lokale historische vereniging had
bijgewoond waarbij ze de plek op de Akraberg hadden bezocht, waar de
Friezen vroeger de oude slaven van de rotsen wierpen.Toen Sicko zich ontzet toonde over zoveel wreedheid van de Friezen, stelde ze hem gerust. Het was in die tijd op de Faeröer eilanden gewoonte om oude slaven die niet meer productief waren in zee te gooien. Heus niet alleen door Friezen. Er was nabij Vagur nog altijd een pad waarover (heel) vroeger de nieuwe slaven de oude slaven naar de wegwerpplek moesten voeren.
Sommer 4
22.6.23
Sommer 3
21.6.23
Sommer 2
Dit was zonder twijfel de meest moderne auto die in het Britse na de Tweede Wereldoorlog te koop was: de Jowett “Javelin’, gebouwd ver waar het gros van de Britse auto’s hun bakermat hadden. De Jowett kwam uit Yorkshire en was met een twee cylinder sinds 1906 op de markt. Maar de “Javelin” en daarna de “Jupiter” (foto onder) waren uiterst moderne voitures, helaas liet de kwaliteit te wensen over. De inspiratiebron van de “Javelin” was de Lancia ”Aprilia” en het eerste prototype was op de weg in 1944: een gestroomlijnde zelfdragende carrosserie met een lichtmetalen boxermotor, die goed was voor 125km/u. Productie begon in 1948.
KLAP
Vreemd, gistermiddag met een wel heel harde onweersklap raakte ik internet, televisie en telefoon kwijt, er blijkt iets definitief stuk, en er moet een ander modem aan te pas komen om de zaak weer aan het draaien te krijgen. Inmiddels, na een dag werkt alles weer.
Sommer
Maar wat doet iemand in een dieseltreintje naar Naerum? Ik ben op weg naar Sommer’s Automobile Museum. Ik heb me in het centraalstation van Kopenhagen bij de DSB-informatiebalie terdege geïnformeerde hoe ik in Naerum kom, eerste met de D-Tog naar Jaegersborg en daarna met het dieseltje naar Naerum. Het museum is alleen op zondagmiddag open tussen 2 en 5 uur, verder valt er op het eerste gezicht in Naerum niets te beleven. Het museum staat te midden van een aantal moderne autodealers. Ik herinner me dat ik vijftig jaar geleden al eens in Sommers Museum was, alleen stond het toen niet in Naerum, maar in het noordelijker gelegen Helsingør. Ik herinner me van toen ook een aantal op visite zijnde Jowetts. Maar straks meer over dat Britse merk. Eerst een Volvo. Eentje uit 1946. Model PV 60, waarvan er 3006 exemplaren zijn gebouwd. De wagen had een zescylinderzijklepmotor met een inhoud van 3,67 liter. De motor, die ook in trucks werd ingebouwd, was in productie van 1935 tot ver in de jaren vijftig. Ook mijn radiowagen van het Zweedse leger had zo’n motor, de wagen zelf stond op een licht vrachtwagenchassis, met een aan een taxi ontleende carrosserie.
20.6.23
Tatoe
19.6.23
Bentley
Dat er ook in ons land een aantal Bentleys rondrijdt met een twijfelachtige historie is onder de kenners bekend, zoveel viereneenhalveliters hebben nooit op Le Mans gereden als door de eigenaars beweerd wordt. Meestal zijn het wagens waarvan de gesloten carrosserie verwijderd is en vervangen door een open. Maar dit is een originele drie liter, die op 20 februari 1925 naar zijn eerste eigenaar ging en waarvan er 1639 zijn gebouwd. Deze heeft een Van den Plascarrosserie. De wagen kwam in 1978 naar Denemarken.
Triangel
De Deense meest bekende vrachtwagenbouwer was Triangel, een in 1918 gesloten verband tussen Thrige, Anglo-Dane en Jan, de Forenede Automobilfabriker A/S. Thrige dateerde uit 1909 en was gevestigd in Odense, Anglo-Dane uit Kopenhagen dateerde uit 1902 en Jan eveneens uit Kopenhagen uit 1915, alle drie fabrieken hadden ook personenwagens gebouwd. Het is trouwens opvallend hoeveel Deense peronenwagens tussen 1900 en 1920 zijn gebouwd. Hierboven een bus van de Deense DSB (Deense Staatsspoorwegen) in het spoorwegmuseum in Odense, hieronder een miniatuur politiewagen van de Kopenhaagse politie.
18.6.23
Dannebrog