31.7.23
Issigonis
30.7.23
Buzz & Trot
Klaarblijkelijk loonde het enige tijd de moeite jazzopnamen uit de jaren twintig opnieuw uit te brengen, zowel op 78toeren als op 45toeren. Ik heb "Chicago Buzz" en "East Coast Trot" op 45toeren, maar degeen die het op YouTube gezet heeft, heeft de heruitgave van de opnames uit augustus 1926 op 78toeren. Het is een kwartet onder aanvoering van de legendarische clarinettist Johnny Dodds, al is het plaatje uitgebracht onder de naam Junie Cobb's Hometown Band met Cobb op clarinet en altsax en Eustern Woodfork op drums. Over de pianist zijn de geleerden het niet helemaal eens: het is Jimmy Blythe of Tiny Parham. Voor Blythe pleit het etiket van de plaat, hij is bovendien de componist, maar een jazzencyclopedie geeft de eer aan Parham.
29.7.23
Bob Bijvoet
Teruggevonden foto: hier zit ik, Nagra- of Uherrecorder op schoot, in Bob Bijvoets Brennabor na een rit van de Pionier-Automobielen Club vanaf Utrecht op het circuit van Zandvoort. Bob Bijvoet zit links van me achterin en ik interviewde hem voor Bert Garthoffs 'Weer of geen weer', een Varaprogramma op de vroege zondagmorgen.
NPO 6
"Maar eerst nog een stukje lekkere muziek een wanneer ik zeg lekker, dan bedoel ik echt lekker. Op een Perzische Markt van Albert Ketel-Bij en denk ik altijd fluitketel of theeketel? En waar lag Perzië ook alweer? Was dat nou in het Midden- of in het Verre Oosten. Ja, zou mijn aardrijkskundeleraar zeggen: had je maar beter op moeten letten. Dat heb ik destijds dus niet gedaan, even zo goed blijft het een lekker stuk muziek van Ketel-Bij. Heel lekker om dit programma mee af te sluiten. Maar voor ik u een allerplezierigste dag wens nog heel even aandacht voor het gedicht van de week, dat deze week over honden moet gaan. Vandaag een gedicht van Analia van Rufterinck uit Assen: 'Mijn hond, mijn trots, altijd klaar als een rots, klaar terstond, dat is mijn allerbraafste hond.' Tot morgen. Toedeloetjes."
28.7.23
Isetta
Echte Max
NPO 5
"Prachtig. Prachtig, deze inzending voor onze Olga Lowina Contest en natuurlijk kunt u tot 1 augustus a.s. ook nog meedoen. Stuur voor die datum uw favoriete jodelnummer op naar info@radio4.nl en wellicht wordt u ook door ons gebeld. Dan heb ik nu voor u weer een paar files: tussen Dokkum een Lauwersoog drie kilometer vanwege twee zangers van het Fries volkslied op de weg, tussen Hoogeveen en Assen langzaam rijdend verkeer wegens verlate boerendemonstratie door niet startende trekkers en tussen afslag Bussum en afslag Laren acht kilometer stilstaand verkeer door een in brandgeraakte Ferrari. Zo, dat waren de files van dit moment. Eens kijken wat we nu gaan doen, want de tijd schiet al weer aardig op, zodat ik bang ben dat we vandaag geen tijd hebben voor de Maagdeneilanden. Nou ja, morgen is weer een dag, niet waar? De maagden moeten maar even wachten, eilanden of geen eilanden."
27.7.23
Damia
NPO 4
Maar voor we ons naar de Maagdeneilanden bewegen, eerst aandacht voor ons dagelijks Olga Lowina Contest, waarbij luisteraars hun favoriete jodelplaat kunnen nomineren. Vandaag is dat Oesch's die Dritten met de Ku Ku Jodel, gekozen door Hein Wilders. "Goedemorgen meneer Wilders. En om maar met de deur in huis te vallen: familie van?" "Wat zegt u?" "Bent u familie van Geert Wilders?" "Ik kan u heel slecht verstaan." "Ik vroeg of u familie bent van Geert Wilders." "Nee, die jodelt niet, ik trouwens ook niet. Maar... waarom vroeg u dat?" "Omdat u ook Wilders heet!" "Wat zegt u?' "Omdat u ook Wilders heet." "Ja, mijn vader zat op de lagere school bij Caroline van der Plas in de klas." "Maar dat vroeg ik niet. Ik wilde weten of u familie was van Geert." "Geert wie? Mijn vader heet Henk. Voluit Hendrik." "Is uw vader familie van Geert Wilders?' "Waarom wilt u dat weten?' "Om dat u en uw vader natuurlijk ook Wilders heten." "Wat zegt u?" "Ik dacht dat omdat u Wilders heet, u familie van Geert Wilders kon zijn." "Maar dat heeft toch niks met jodelen te maken en daarover zou ik gebeld worden." "U kunt nu luisteren naar de favoriete jodelplaat van Hein Wilders."
26.7.23
Officiel
NPO 3
"Maar eerst ga ik even vertellen waarnaar u straks kunt luisteren: het derde deel van de vijfde van Beethoven, dus niet naar het vijfde deel van de derde van Beethoven. Want dat bestaat niet. Hahahaha. De vijfde van Beethoven begint met dat bekende papapapaaam, dat hebt u vast wel eens vaker gehoord. Papapapaaam. Maar nu eerst de files. Tussen knooppunt Eemnes en Amersfoort een langzaam rijdende file en tussen Maastricht en Sittard door omgewaaid bronsgroen eikenhout een file van vier kilometer. Verder dient het verkeer tussen Alkmaar en Den Helder rekening te houden met... Eens even kijken, o nee, die file is een half uur geleden opgelost, Nou dan hoeft u daar als die kant uitgaat, geen rekening meer mee te houden. Dat is heel fijn, toch? En dan nu, zonder papapapaaam, want dat zit in het eerste deel van de vijfde van Beethoven, het derde deel van de vijfde van Beethoven. Daarna ga ik praten met Ixxy Z, over de hiphopculttur op de Maageneilanden. Dus blijf luisteren, zou ik zeggen."
25.7.23
NPO 2
"Mooi, hè? Die Sabeldans en voor mij komen weer heel dierbare herinneringen aan mijn man boven. Maar ik heb ook een vraagje als dat mag."
"Natuurlijk mag dat Blankette. Zeg het maar. Barst maar los."
"Nou, die componist, die Karremans. Is dat dezelfde, als die van Zeepbrenitsa of is het zijn broer? Zou zo maar kunnen toch?"
"Nee, nee, Blankette. Die componist heet Chatsjatoerjan. Dat was en Rus."
"O, wat erg een Rus en ik vind die muziek mooi. Ik schaam me toch een beetje. "
"Is helemaal niet nodig, Blankette, Chatsjatoerjan is al in 1976 overleden."
"Gelukkig maar, want ik dacht stel je voor dat hij een vriend was van Poetin. Daar moet je toch niet aan denken. De Sabeldans van Poetin."
"Wat staat vandaag voor jou op het programma Blankette? "
"Nou, ik ga zo meteen eerst eens even stoffen en stofzuigen en als dat achter de rug komen de boodschapjes aan de beurt. Want dat moet ook steeds opnieuw gebeuren, maar de winkels hier in het dorp gaan pas om één uur open, dus dat heeft nog wel even tijd, snap je?"
"Wat ga je vanavond koken Blankette?"
"Dat weet ik nog niet hoor, dat is nog zo ver weg. Misschien kook ik wel helemaal niet en eet ik een boterhammetje. Ik ben een stuk gemakkelijker geworden, nu mijn man er niet meer is. Niet dat hij een moeilijke eter was, hoor, maar je kookt toch beter voor zijn tweeën. Hij at heel graag blote billetjes in het gras. Dat was zijn lievelingskostje."
"Nou Blankette we zijn een heleboel over jou te weten gekomen, veel plezier vandaag en dan is het nu tijd voor de toestand op onze wegen."
24.7.23
NPO
"Zeg jij maar Blankette, dat is wel zo gezellig op de vroege ochtend, vind je ook niet?
"Natuurlijk, Blankette. Donkere luchten vanmorgen in 't Zeeuwse zeker, Blankette?"
"Jazeker, jazeker, somber weertje hier, hoor!"
"Blankette, wat is jouw keus van de dag, wat is jouw favoriete muziek, waar luister jij het allerliefst naar?
"Naar de Sabeldans!"
"Naar de Sabeldans?"
"Naar de Sabeldans van Adam Karremans."
"De veleta en alleen maar gekleed in kolbak en blanke sabel!"
"En dan volgt nu de Sabeldans, lieve luisteraars."
ING
Aha. U bent klant van de ING-bank. De bank waar je vroeger zonder afspraak kon binnenlopen. Maar dat kan terecht niet meer, want waarom gemakkelijk als het ook moeilijk kan. U dient eerst een nummer in Amsterdam te bellen. Goed, het kan even duren, voor dat u iemand aan de lijn hebt, maar u hebt de tijd. Trouwens de ING-bank gaat per 1 oktober dat inbelpunt voor een afspraak verleggen naar België. Duurt even langer voordat u iemand aan de lijn krijgt, maar u hebt nog steeds de tijd. Want u bent er voor de ING-bank en niet andersom.
Allemahl
23.7.23
Checker?
22.7.23
Loik
Wat ik altajd zo loik gefonden heb, dat wij 's avonds na de mahltajd, als de schnitzel, de aardappels en de sprojtjes opgegeten waren, dat we dan met de majsjes een spelletje deden. Dan deed Juul de overgebleven sprojtjes op de floer als groen, groen knollen-knollenland en dan gingen twee van onze majsjes daar tussen zitten en dan was ik natuurlajk de jagersman en schoot er een voor de grap dood en dan moest de ander heel hard hojlen. Dat was so ontzettend witzich.
Tsjilp
Retro
Ik heb het niet zo op die retroauto's als de Fiat 500 en de Mini. Verzin eens wat nieuws. Ik heb het ook niet zo op Frans Timmermans. Opnieuw verzin eens wat nieuws. Het hele politieke palet gaat op de schop, behalve bij Groen Links/P.v.d.A. Jaren geleden was Timmermans nog faliekant tegen een samenwerking tussen Groen Links en P.v.d.A. en ontstak in razernij toen Job Cohen en Hans Spekman de gedachte daaraan opperden in een artikel in De Volkskrant. Timmermans liet vaker weten een voorstander te zijn een van zo de wind waait, waait mijn bronsgroen eikenhouten jasje politiek. Dat Willem Alexander als enige "royal" destijds acte de presence gaf bij Putin in Sotchi was te danken aan het feit dat Timmermans, destijds Nederlands minister van buitenlandse zaken, vond dat je met Putin in gesprek moest blijven.
21.7.23
232
Voisin
Natuurlijk deed, wat betreft één wiel voor, één wiel achter en twee wielen in het midden, Gabriel Voisin ook een duit in het zakje. Met een zevencylinderstermotor met een inhoud van vier liter, topsnelheid 180 km/u. was het in 1934, volgens Voisin, DE wagen van de toekomst. Tijdens de Parijse autosalon was de auto nog niet leverbaar, maar 2730 bezoekers tekenden vast in. In juli 1935 zouden de proefritten beginnen, maar daar kwam vanwege financiële problemen niets van en het project verdween in de ijskast.
20.7.23
Oompah
Stil staan
19.7.23
Alamagny
18.7.23
Sunbeam-Mabley
17.7.23
Directievoertuig
Vannod
Dorham
16.7.23
Thans
JJ 2
Hybride
15.7.23
1937
Je hoefde als Amerikaan in 1930 niet tevreden te zijn met een standaard-Packardcarrosserie, je kon er door een van de vele carrosseriefirma's iets speciaals op laten zetten, keuze genoeg: Baker-Raulang, Brewster, Brunn, Derham, Dietrich, Fleetwood, Holbrook, Judkins, Kirchhoff, La Grande, Le Baron, Locke, Merrimac, Murphy, Rollston, Walker, Waterhouse, Weymann-American, Willoughby en Wolfington en waarschijnlijk vergeet ik er nog wel een paar. Ontegenzeggelijk werden eind jaren twintig, begin jaren dertig de mooiste Amerikaanse auto's gebouwd door genoemde carrosseriebedrijven. De rijkdom die het allemaal mogelijk maakte verdampte gedurende de jaren dertig en de meeste autofabrieken bouwden naast hun extravagante modellen goedkopere auto's, zoals afgebeelde Packards uit 1937.
JJ
14.7.23
Kolenkit
13.7.23
Foto
Mustacchi
Englebert 2
Englebert