15.12.23

Isotta Fraschini

 

Met dit schamel foldertje liet een eens fameuze, Italiaanse automobielfabriek in 1947 weten een nieuw voituur op de markt te willen brengen. Isotta Fraschini dateerde uit 1902   en  droeg de namen van een tweetal heren dat in Milaan Renaultproducten aan de man bracht. Na enig succes in de racerij kreeg het merk een bekende naam. In de jaren twintig steeg de faam tot in de Verenigde Staten, vooral het Tipo 8 gooide hoge ogen. 

  

Medio jarenn dertig kwam de fabriek in handen van graaf Gianni Caproni, die de fabriek wil  gebruiken voor de fabricage van motoren voor zijn vliegtuigen. Tijdens de oorlog fabriceerde Isotta Frascini o.a. machinegeweren. Na de oorlog trachtte de fabriek het doel waarvoor hij was opgericht weer op te vatten. Luigi Rapi krijgt  de opdracht de 8C Monterosa te bouwen en  is volledig vrij in het ontwerp. De wagDaar kwam na de crash van  Wallstreet verandering in en vanaf medio jaren dertig ontstonden er grote problemen, er werden dieselvrachtwagens met een  licentie van  MAN geproduceerd, waarna Isotta Fraschini  in  handen kwam van  Graaf Gianni Caproni, een vliegtuigfabrikant, die Isotta Fraschini wilde gebruiken als bouwer van motoren. Tijdens  de oorlog fabriceerde Isotta Fraschini o.a. machinegeweren, maar na de oorlen krijgt een achtcylinder achterin met de bedoeling de competitie aan de gaan  met een Amerikaanse auto à la Cadillac. Het eerste prototype heeft een 2 1/2 liter motor et een twee achterin geplaatste radiatoren. die voldoen niet een het tweede prototype krijgt een 3 1/2 liter motor met de radiator voorin. Er wordt een gesynchronieerde vierversnellingsbak geïnstalleerd met overdrive  en voorselectie. De top ligt bij 170 km/u en er is maar één meter op het dashboard, de snelheidsmeter, andere meters worden niet noodzakelijk gevonden, slechts een lampje toont of alles nog  naar tevredenheid  functioneert.  Uiteindelijk worden er maar vijf of zes wagens gebouwd, de eerste met de afgebeelde Zagatocarrosserie, 


 

De motoren worden later o.a. geïnstalleerd in schepen, in september zag ik  in een museum in Denemarken ,zo'n achtcylindermotor, waarvan een drietal geïnstalleerd geweest was in een Zweeds marinevaartuig.