30.9.21
29.9.21
FOLKLORE
28.9.21
Heidewitzka
27.9.21
26.9.21
1945
25.9.21
23.9.21
SASCHA
22.9.21
21.9.21
BOOTJE
Er is nog een ogenblik overwogen om de majesteiten vandaag per schip bij de Grote Kerk te laten arriveren. Vanuit de Koninklijke Stallen het twee miljoen kostende bootje in de Prinsessegracht neer te laten en dan varen, helaas ligt er dan tot de Veenkade een dam, maar die zou eventueel kunnen worden verwijderd, of het schip zou op rollers kunnen worden gezet en in een keer tot de Grote Kerk kunnen worden gereden. Wopke Hoekstra had behalve een gloednieuw t-shirt aangetrokken, er al geld voor uitgetrokken.
20.9.21
19.9.21
Ook onderweg
Terug op het Kerkplein en meteen in de Tourist Tram, die langs diverse Haagse bezienswaardigheden helemaal naar Scheveningen Noorderstrand rijdt. Het is een stuk rustiger. dat zal wel met het prijsverschil te maken hebben. In plaats van vijf euro kost de Tourist Tram vijftien euro. Er zijn trouwens meer trams op pad. In ieder geval drie van de werkgroep Scheveningen van de Tramweg Stichting: de A327, een oorspronkelijke stadstram uit Haarlem, die later in Leiden reed, de A106, die als noodwoning in Nieuwkoop heeft gediend en de 77, een motorwagen die bij de HTM als 34 in dienst kwam, in Hannover in 1931 verbouwd werd, vervolgens montagewagen werd en tenslotte terug verbouwd werd tot eenmanwagen.
18.9.21
Brandweer
Met de 36 naar het museum en vandaar met de PCC-car 1210 terug naar het Kerkplein, waar inmiddels een Margirusbrandweerwagen is gearriveerd: HZ 12596*. Gebouwd in 1932 en van opbouw voorzien door Geesink in Weesp. De originele motor is vlak na de oorlog vervangen door een Chevroletzescylinder.
*H, HZ en HX waren de kentekens voor de provincie Zuid-Holland.
17.9.21
Trams
Zondag wordt mijn tramdag. Ik heb al via het internet geboekt voor de Tourist Tram en ben met vrouw en hond onderweg naar de Grote Kerk. Het is jaren geleden dat ik met een taxi onderweg was naar een PCC-car. Ik vertrok toen per trein vanaf een stationnetje iets ten Noorden van Chicago, passeerde Winnetka, dat me ogenblikkelijk tot het neuriën van "Big Noise from Winnetka" bracht. Mijn reis eindigde op de grens van Illinois en Wisconsin en ik moest naar Kenosha, dat lag nog een flink eind verderop, dus ik ging op zoek naar een bus. Ik wist dat ik in een merkwaardig gebied was, waar ooit het dragen van bruine schoenen en het fluiten op zondag verboden waren, geheel in stijl werd ik, toen ik tenslotte een taxi gevonden had - ik moest en zou naar Kenosha - door de dame aan het stuur onderworpen aan een lange voordracht over Jezus Christus, die de enige redding, tijdens mijn aards bestaan en zelfs daarna, zou zijn. Geen straatevangelisatie, maar taxi-evangelisatie en dat is totaal andere koek dan een weekje New York voor de doorsnee vaderlandse toerist, die vervolgens denkt Amerika te kennen. Mijn - overigens mislukte - bekeringsrit eindigde bij het station van Kenosha met uitzicht op een grote, groene vlakte, waarover mijn favoriete tramtype, de PCC-car, zich voortbewoog. Terug naar Den Haag. Bij de Grote Kerk staat niet een als Tourtist Tram verklede PCC-car maar Ombouwer 36, jaren ouder, ooit in dienst gekomen op 6 mei 1906, als nummer 45, omgebouwd, weer in dienst in mei 1930 en op 14 februari 1963 zijn laatste officiële rit.
16.9.21
Zeehelden
Zaterdag. Om de dag te beginnen geen oude tram, maar met de tram van Zoetermeer één halte van het hotel naar Den Haag Centraal en daarna lopend naar de Wiener Konditorei in de Poten. We zijn er nog nooit zo vroeg geweest, maar we hebben een bezoek ook nooit overgeslagen. Daarna naar de American Book Store en via Spuistraat en Passage naar wat eens de Bonneterie was en met lijn 16 naar het Prins Hendrikplein (foto), ooit zat daar in een hoek een bioscoop. Olympia, al heel lang verdwenen. De Russische winkel, waar ik er achter kwam dat mierikswortel in het Russisch net als in het Jiddisch krein heet, is ook weg, net als de Portugese winkel, waar de eigenares ooit zei, toen ik opmerkte dat er in zeeheldenbuurt veel was veranderd, behalve de grafzerkenzaak op een hoek van de Piet Heinstraat, dat zo'n zaak altijd nodig blijft. Ik zoek in de Witte de Withstraat en Piet Heinstraat naar een Bretoens restaurant. Het is verdwenen, net als het eethuisje van die twee Amsterdamse meiden, die - heel ongewoon - een reuben op de kaart hadden staan. Alleen Bij Clarence in de Piet Heinstraat is er nog. Dat is een goed en door mijn jongste zoon aanbevolen eetadres. Wij gaan tenslotte met een taxi terug naar het hotel.
15.9.21
1022
Lang
weekeind in Den Haag vanwege open monumentendag. Voor mij betekent dat
gebruik maken van oude trams. Vrijdag, na een vergadering van de
donateurs van het Haags Openbaar Vervoer Museum, een rondrit met
PCC-car 1022 door straten waar ik lang niet meer was: Hobbemaplein,
Edisonstraat, Thorbeckelaan: echt een feest der herkenning. De 1022
kwam op 13 november 1952 in dienst en reed op 29 september 1981 zijn
laatste officiële dienst, voordat hij aangewezen werd tot museumwagen.
Gebouwd werd hij door La Brugeoise in Brugge en hij had nog de
kenmerkende kleine raampjes, de zogenaamde standy windows, zodat
passagiers van mijn lengte ook op de hoogte konden blijven waar de tram
zich bevond.
14.9.21
TAAL
Auvâh taal gesprokûh. Ik maakte zes keâh gebrùik van un taxie omdat ut reguliere Haagse aupebaah vevoeâh met un rollattor reidelijk lastag te bestège valt en ik de moeizame handelinge beperrek wilde hâhwe tot de trems vannut Haagse Aupebaah Vevoeâh Museum. Zes keâh un taxie en gein keâh iemand die de taal van Keis van Kaute, Wim de Bie en Harrie Jekkâhs in ere hield, alle zes châhffeuâhs ongetwèfeld Hagenaahs, maah alle met un andere etniese achtâhgrond. Toen ik 's moâhges innut voâh rokâhs afgeteikende vieâhkant stond voâh ut hautel, draaide un man innun blâh t-shirt un shaggie en hè sprak Haags, veitelde auvâh de trem naah De Haag Centraal, dattik, as ik nie oppas, nog altèd Staatsspoâh blèf noemûh.
Verdwaald
13.9.21
Blik van boven
10.9.21
TOERISTIEK 2
Meteen bij de gemeentegrens van Übelschwandau ziet u onder het bord met de naam van de gemeente een hele reeks met andere plaatsnamen, want in Übelschwandau worden de zaken uiterst voortvarend aangepakt en dus heeft het dorp een band - een zogenaamde jumelage - met dorpen in de 27 andere landen van de EU, in ons land is dat met Lutjelollum en in België is dat met Gooreind, over deze twee plaatsen verschenen respectievelijk de warm aanbevolen deeltjes “Op stap met fiets en step in het land van Grutte Pier” en “Grensoverschrijdend pedaleren” (Uitgeverij Geseire te Junne).
Übelschwandau heeft de toerist veel te bieden, zo is er op het plein midden in het dorp een magistrale fontein in de vorm van een vraagteken met het opschrift in zogenaamd frakturschrift “Wir haben es nicht gewusst”, met vlak er naast een gedenkteken voor de in de oorlogen van 1870-’71, 1914-’18 en 1939-‘45 gevallen soldaten afkomstig uit Übelschwandau. Ook een bezoek aan de centraal geplaatste kerk, de Sankt Adalarduskirche met zijn doopvont uit 176 v.C. en een nog oudere uit roodkoper opgetrokken preekstoel is zeer de moeite waard. Aan de Von Bublitzkystrasse vindt U het geboortehuis van Orgas von Bublitzky, uitvinder van de schellenboom, zo typerend voor de Duitse marsmuziek, ook staan enige composities op zijn naam, waaronder “Frisch hinauf” en “Frisch hinunter”, marsen, die nog altijd gespeeld worden door het “Heeresmusikkorps Freistaat Bayern” als zogenaamde “heiße Super-Knüller zum Marschieren”.
9.9.21
TOERISTIEK
8.9.21
KRO?
Gevonden op een website:
In de tijd dat ik naar country- en bluegrass muziek begon te luisteren had je op de radio verschillende programma’s die aandacht aan deze muziek besteedden. De NCRV had Jo Eumelen, de TROS had Gerard de Vries en de KRO had Wim Bloemendaal. Mijn favoriete radioprogramma was dat van Wim Bloemendaal; op de voet gevolgd door dat van Jo Eumelen. Met het programma van Gerard de Vries had ik niet zo veel op…
(Eumelen schrijf je trouwens zo: Eummelen)
TWEE
7.9.21
FRANKLIN
ONBEGRIP
De sfeer j.l zondag bij de demonstratie in Amsterdam was gemoedelijk. En dat hoorde niet zo te zijn. Waarom de duizenden demonstranten, degenen onder hen die meenden met een gele ster op hun kleding te moeten rondlopen, niet minimaal tien minuten hun strot hebben dichtgeknepen onder de uitroep: heldhaftig, vastberaden, barmhartig, begrijp ik niet. Waarom Amsterdamse dienders, per slot van rekening uit het zelfde corps, die in de jaren veertig zo fanatiek de bevelen van de bezetter opvolgden en joden uit hun huizen haalden, niet tot arrestatie van deze geschiedenisverkrachters overgingen, begrijp ik ook niet.
6.9.21
F1 IN ZANDVOORT
In zo'n tweeduizend jaar niets veranderd. Juvenalis (60-140): "Panem et circenses" (Brood en spelen). Zo schrijdt de beschaving voort.
ROODKRAAGGORS
5.9.21
CROSLEY
Elzas-Lotharingen
*Grafenstaden of Graffenstaden? Dat is, zoals gewoonlijk, uitkijken met plaatsnamen in Elzas-Lotharingen: zo heet een plaats Barembach in het Frans en Barenbach in het Duits, Bouxwiller heet Buchsweiler, Obernai heet Oberenheim en Graffenstaden heet Grafenstaden.
4.9.21
PITSPOEZEN
DE SOTO
3.9.21
R
2.9.21
RAPPEN