30.6.24

Angels 3


 

29.6.24

Veteranen

 Misschien dat de veteranendag ook zonder witte anjers in acht kan  worden genomen en dat de Nosreporters ophouden met hun oeverloos en respectloos gelul als er muziek  te beluisteren valt.

Angels 2


 

28.6.24

Angels


 

88

 

Vandaag ben ik 88. Er was ooit een Oldsmobile Eightyeight. Een automobiel waarover een lied werd  gemaakt en dat was zelfs niet het eerste lied over een  Oldsmobile, maar dat lied is van voor mijn tijd.

27.6.24

Straatnaam

Chilly Gonzales is een in  Keulen wonende muzikale  Canadees die vindt dat Richard Wagner vanwege zijn antisemitsme geen straatnamen verdient, om te beginnen in Keulen.  Het liefst zou hij de Richrd-Wagner-Str. daar omgedoopt zien in Tina-Turner-Straße.

Landrovers

 


Vreemde Landrovers

Badinerie

 


 Bach, maar dan net even anders.

Stomp

 


 "Stevedore Stomp" door de Forest Hill Owls compleet met bassaxofoon

35 2


 

26.6.24

Faber 3

 Als je 5+5=10 zegt, mag dat niet, maar als  je  6+4=10 zegt, mag dat wel en wordt je minister.

35


 

.35 jaar geleden ging ik een  middagje naar Artis. Ik keek naar de dieren en de dieren keken naar mij.

25.6.24

Solex

Gaan we de Solex wat opvoeren?


Joechei, geef ons brood en spelen


 

Waylon & Emmylou

 


 "Spanish Johnny" door Waylon (de echte, dus) Jennings en Emmylou Harris (foto).

K2

 


Op weg in een gerestaureerde Austin K2, die in Nederland de bijnaam bellenwagen kreeg en o.a. gebruikt werd als bus. In het Verenigd Koninkrijk was de K2  een  ambulance voor vier liggende gewonde militairen of 10 zittende gewonde militairen. De bijnaam was Katie. Er zijn zo'n 13000 K2's gebouwd. De motor was een drieeneenhalve liter zescylinder.

Tijger

 


Mooie versie van de aloude "Tiger Rag".

Zang

 


Sacred Harp uit het zuiden van  de Verenigde Staten

24.6.24

Faber 2

Met blauw petje op: "Misschien was ik fel, misschien zelfs te fel, maar  we moeten nu naar toekomst kijken. Ik ga dat nu niet  meer zeggen".

Faber

 Met rood petje op: "Ik vind die mevrouw Faber een ongelofelijke trut!"

Bollée

  



Fantastische mevrouw legt de werking uit van een Léon Bollée uit 1897 en gaat er mee op stap.

Wladimir

 


Wladimir Putin vermoordt Fats Domino

Basie

  De Count Basie (foto) Band  in 1941 met "Red Bank Boogie".


Iers

 


Ierse muziek in een pub met Frankie Gavin en Christy & Christine Dunne.

Europa

Duitse jongens en  meisjes vanaf 16 jaar mochten bij de  jongste Europese verkiezingen  naar de stembus. Ik vind dat vreemd, zelfs over de stemgerechtigde leeftijd is men het in Europa klaarblijkelijk niet eens. Als de Belgen bij de volgende Europese verkiezingen vinden dat hun kleuters mogen stemmen, dan is er geen Europese  instantie die  daar een stokje voor steekt. In het Duitse weekblad "Der Spiegel" wordt weergegeven  hoe de zestien tot vierentwintigjarigen  in Duitsland gestemd hebben, 17% stemde CDU, maar eveneens 17% stemde de radicaal  rechtse AfD . Voordat we nu opnieuw het verleden van Duitsland oprakelen om die laatste 17% te verklaren,wijs  ik er even op dat op  Nederlandse scholen bij de  Europese schijnverkiezingen de  PVV  hoge ogen gooide.  De in zelfmedelijden wentelende, door twijfelachtig  onderzoek bevestigde, generatie stemde rechts,  uiterst rechts.  Onderzoek wijst naar corona als oorzaak. Ik  geef maar één raad: een schop onder derlui kont.

22.6.24

Wonderlijk

 


 Wonderlijke auto's

Sousa

 En dan is  het nu weer tijd voor de Guckenheimer Sour Kraut Band met Sousa's "Stars and Stripes".

Klever

 


Dit beste vrienden is Reinette Klever,  een dame die binnenkort minister is voor de PVV, en die net als haar medepartijgenoten alles vergeten wil wat zij ooit gezegd heeft, om met een schone lei beginnen en naziterminologie zoals omvolkingstheorie te vergeten. Wanneer zij op eerder gedane uitspraken wordt aangesproken en gewezen wordt op het feit dat omvolking rechtstreeks uit het  nazilexicon komt meldt Reinette dat haar  moeders grootouders tijdens  de Tweede Wereldoorlog onderduikers hadden, waaruit blijkt dat uit  fatsoenlijke grootouders onfatsoenlijke kleinkinderen kunnen voorkomen. Niets meer en niets minder.

21.6.24

Nash

 

 De Nash als mijn vervoermiddel. De eerste foto met acteur Lex Goudsmit is de oudste, want ik kocht de auto met een afgezaagd "hood ornament", gelukkig wist ik in de Verenigdse Staten een origineel exemplaar te achterhalen, de foto's met Ry Cooder en Raymond Burr (Ironside) zijn dus van later datum.




Autorail 2

 

Billard A80D

De eerste autorails die Billard bouwde waren op normaalspoor, de allereerste, de A 150 D, dateert van 12 september 1934, daarna werden er een aantal verschillende Michelines gebouwd voor de P.O. - Midi, de l' État,  en de Nord,, alle met Hispanonotoren. Er gingen in 1934 smalspoorautorails o.a. naar Madagascar, Bénin en Mozambique. Bovenstaande A80D werd op 20 mei 1937  afgeleverd aan de CFD, hij had een CLM (Compagnie Lilloise de Moteurs) dieselmotror en een Minervatransmissie. De laatse auutorail A80 D2 werd op 23 mei 1948 afgeleverd aan de CFD met een Berlietmotor. Dat betekent dat het Billardconcept meer dan tien jaar in produktie  was.

20.6.24

Autorail

 


CFD,  op de zijkant van deze autorail, staat voor Chemin de Fer Departementdentaux en deze autorail deed dienst op smalspoorlijnen van de CFD. Maker van de autorail was Billard in Tours,  dat na de Eerste Wereldoorlog begonnen was met de bouw van kleine trekkers om bagagekarren van stations te trekken. Ze hadden drie of  vier wielen en benzinemotoren van  Ballot of Ruby. Bovendien  begon de firma met railvoertuigen voor onderhoud en inspectie met dezelfde motoren. In 1932, de vraag naar  een goedkopere aandrijvingskracht dan stoom steeg begin  jaren dertig door de overal voelbare crisis, werden de eerste autorails, zowel  op normaal- als op smalspoor gebouwd.

19.6.24

Y

 


Niet alleen in de passagiersdienst verdrongen benzine- en dieselmotor stoom, dat gebeurde ook bij het rangeren, dat had diverse redenen: stoom is niet ogenblikkelijk beschikbaar en op de locomotief zijn twee man nodig. Toch duurde het geruime tijd voor alle stoomlocomotiefjes in de rangeerdienst in Frankrijk verdwenen. Eén van de vervangers was bovenstaande Y-1000 (al het rangeermaterieel van  SNCF kreeg een Y voor het nummer), die in 1947 werd gebouwd, door een fabriek, waarvan de naam tien jaar later niet meer te achterhalen viel, de maximumsnelheid was niet hoog: 15 km/u, maar de trekkracht ruim voldoende. In 1958 was een tweetal actief, één in het oosten en één in het westen van Frankrijk.
Men was er rond 1850 al achter dat er een diversiteit aan locomotieven  nodig was: locomotieven voor het vervoer van personen, locomotieven voor het vervoer van goederen en locomotieven voor rangeerwerk, De eerst genoemde locomotieven legden grote afstanden af en  reden met een losse tender met water en kolen, die losse tender hadden de rangeerlocomotieven  niet nodig, ze konden, omdat ze alleen maar op een rangeerterrein bij een station dienst deden regelmatig water en kolen opnemen: zo ontstond de tenderlocomotief. Hierboven staat zo'n tenderlok, die in 1850 bij  de P.L.M.  in dienst kwam.
Tussen 1857 en 1882 werd een een groot aantal van een losse tender voorziene  lcomotieven gebouwd, de zogenaamde "Bourbonnais", oorspronkelijk bedoeld voor het trekken van goederentreinen. Tussen 1907 en 1913 werd een aantal omgebouwd tot tenderlocomotief voor de rangeerdienst, in Somain en Valenciennes was in 1958 - na bijna honderd jaar - nog steeds een viertal actief.

Lengte

 

Luchtvaartmaatschappijen zijn al een poosje bezig meer stoelen in de zogenaamde economyclass - door diezelfde maatschappijen steevast 'cattleclass' genoemd - te proppen. Immers hoe meer stoelen, hoe meer passagiers, hoe meer geld in het laadje. Dat dat op lange vluchten tot gezondheidsrisico's leidt - deep vein trombosis - zou derlui zorg moeten zijn, maar is het niet. Ik ben 1.96 en weet er over mee te praten. Ik belde in de regel om van mijn 'gebrek' kond te doen, niet dat het hielp, zeker niet bij onze nationale luchtvaartmaatschappij in tegenstelling tot Air Canada, waar één belletje naar het hoofdkantoor serieus genomen werd, lapte de KLM mijn lengte en daarom de vraag om wat extra beenruimte aan zijn laars. In het rijtje van normale beenruimte bij luchtvaartmaatschappijen blijkt de KLM bijster laag te scoren ondanks het feit, dat statistisch gezien de Nederlanders de langste mensen ter wereld zijn. In 2000 stapte ik in Minneapolis-St.Paul 's avonds op een vlucht richting huis, tenminste dat poogde ik, maar het toestel was overboekt en ik kreeg het verzoek tegen een vergoeding een nachtje over te blijven, daar had ik - mijn werk zat erop - absoluut geen zin in. Ik werd ergens midden in een rijtje zetels geperst, want de vraag om  extra beenruimte werd als buitengewoon ridicuul terzijde geschoven. Eenmaal in de lucht kwakte degene die voor mij  zat haar stoel achteruit op mijn knieschijven.  Ik protesteerde. Mevrouw drukte op haar belletje en prompt verscheen een trolleydolly, die mevrouws klacht dermate serieus nam dat zij zich naar de businessclass kon begeven. Ik bleef met pijnlijke knieën verbijsterd achter en stuurde eenmaal thuis een briefje naar de KLM. Als antwoord kreeg ik, behalve excuses, een flesje wijn toegestuurd, dat ik in de gootsteen heb leeggegoten. Want zo los je problemen van lange mensen niet op. Sindsdien  heb ik de KLM gemeden.

Trombone?

 

Wanneer de saqueboute trombone werd is moeilijk te achterhalen, in ieder geval is het instrument een voorloper van de schuiftrombone. Hier een viertal sackboute- (ook wel sackbutt) spelers, van wie een het basinstrument bespeelt, dat wonderlijk genoeg is uitgerust met een handvat aan de "slide". Het Slokar Quartet bestaat uit Branimir Slokar, György Gyivicsan, Wassil Christov and Armin Bachmann,

adv/i.m.

 SCHOONMAAKKBEDRIJF SCHOOF

VOOR HET VERWIJDEREN VAN VUILSPUITERIJ EN BELEDIGINGEN

BRANDSCHOON OPNIEUW BEGINNEN

LAAT SCHOOF MAAR SCHUIVEN

18.6.24

BBB

Speciaal opgedragen  aan Kerrolajn van der Plas "De Burgerij" van Jacques Brel, omdat ze een burger  blijft, terwijl ze o, zo graag een boerin wil zijn.

Panel Wagon

 

In de Verenigde Staten heet zo'n bestelwagen een panel wagon. Heel veel veranderden de Chevroletbestelwagens tussen 1948 en 1953 niet, deze -  in Dalfsen gefotografeerd - dateert uit 1951.

Geur

 

Extra speciale cadeauverpakking alleen bij Martin Bosma Parfumerie Den Haag

Ellende

 

Hoe was het ook al weer?  Bejaarden gingen in 2020 door Covid dood en jongeren moesten binnenblijven en zo werden jongeren de  dupe van bejaarden, en inmiddels weten we ook dat het bejaarde tuig door niet door te stromen naar een  kleinere woning op enorme wijze  bijdraagt aan de woningnood. Daar dient verandering in te komen! Een bejaarde kan heel goed leven  op 5m2,, in grote Chinese steden gebeurt dat ook. En waarom zou het dan  hier niet kunnen? Laat het nieuwe kabinet hier snel werk van maken. Door bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen speciale prefab bejaardendorpen te gaan bouwen. Dorpen met woningen van 5m2 en als het kan minder. Zes plankjes moeten toch ook voldoende zijn.

Theodosia Lackschwanz, Zoetermeer.

Kansas City

 "Kansas City Shuffle" door het orkest van Bennie Moten

Laatste nieuws

 Het nieuwe kabinet zal begin  juli  op het bordes staan op opgevoerde fat bikes.

17.6.24

Cycle car

 


In de jaren twintig van de vorige eeuw bijkans een rage: racen met cycle cars. De cycle car was een uiterst lichte auto, eigenlijk een kruising tussen een motorfiets en een auto. Hier een cycle car met de stevige bouwer op een  verlaten vliegveld.

Nadaud

 

Charles Gustave Nadaud (1820-1893) werd geboren in Roubaix als zoon van een stoffenhandelaar, op veertienjarige leeftijd werd hij naar Parijs gestuurd en zes jaar later kreeg hij daar de taak een filiaal van het stoffenhuis te leiden. Maar Gustave heeft weinig zin in de handel en begint versjes te schrijven die hun weg naar kranten (L'Illustration en Le Figaro) weten  te vinden. Het succes is groot. Zijn versjes zijn grappig, ironisch, satirisch en bij tijd en wijle geëngageerd. Hij is zo gevraagd dat er dagen zijn dat hij zes keer op verschillende plaatsen als zanger van eigen werk moet optreden. Hij wordt opgenomen in het Légion d'honneur en in Roubaix wordt een straat naar hem vernoemd, maar rijk wordt hij niet, hij weigert geld voor zijn optredens en sterft verarmd. Voor veel liedjes schreef Nadaud de muziek zelf en een enkele keer wordt die zelfs zonder de bijbehorende tekst uitgevoerd, maar hier wordt een van zijn liedjes uitgevoerd door een koor.  Soms zijn gedichtjes van hem door anderen van muziek voorzien en vaak zo goed, dat we denken dat ook de tekst van de componist is. Een goed voorbeel is Georges Brassens (1921-1981), die behalve "Carcassonne" ook "Le Roi Boîteux" van muziek voorzag: het liedje over de koning, die door een likdoorn aan de linkervoet geplaagd, hinkend door het leven ging en de hele hofhouding hinkte mee tot een provinciaal verscheen die vergat te hinken, waarop de koning fluisterend vroeg: "Waarom hinkt u niet?" Waarna de man antwoordde: "Ik zit vol likdoorns, ik hink met beide voeten!"

adv/i.m.

 

Muiltrommel

Wanneer ik het woord slecht vertaal zou er in het Nederlands muiltrommel staan, in het Engels heet het kleine instrumentje jaw's harp, maar ook jew's harp, die laatste benaming heb ik nooit begrepen. Het heet hier mondharp, maar die naam leidt wel eens tot verwarring want die naam wordt ook voor een mondharmonica gebruikt. Hoe dan ook dit piepkleine instrument voert samen met een tuba de boventoon bij een vijftal concerterende Oostenrijkse heren.

 

Huddy

  


Huddy "Lead Belly" Ledbetter: "Rock Island Line"

16.6.24

174

 


Dit is de HTM 174, oorspronkelijk de RET 200, de laatste dag in dienst bij de HTM op 27 juni 1953 en op 13 mei 1954 gesloopt. Maar wat doet een Rotterdamse tram in Den Haag? Na de Tweede  Wereldoorlog was er een ernstig materieeltekort in De Haag en toen bracht Rotterdam soelaas door 14 motorwagens te leveren, zij waren door Allan in Rotterdam gebouwd in respectievelijk 1913/'14 en 1921. Zij reden in Rotterdam op de lijnen 1 en 7, die naar het  Park  leidden en werden daarom Parkwagens genoemd, in Den Haag heetten zij Rotterdammertjes.

15.6.24

Kee

Gidi Bekouchgaander kwam niet door  de keuring, werd afgeserveerd en niet op het schild geheven. De Grote Leider moest op zoek naar een  nieuwe kandidaat minister en vond Kee Kordatesk bereid. Die had in het verleden antisemitisme en omvolking aan  elkaar  gekoppeld, waarop ze er op werd geattendeerd dat omvolking tot het nazi jargon  behoorde. Maar dat kon  Kee niets schelen, want dat wist ze niet. Terwijl  ze dat natuurlijk had  moeten weten, want toen ultrarechts zich een paar  jaar geleden  in  Charlotttesville verzamelde riep het tuig:  "Jews will not replace us". Kee's oproep tegen antisemitisme is gezien tegen deze achtergrond ook van nul en generlei waarde.

14.6.24

De Falla

 

De eerste dertig centimeter  langspeelplaat die ik ooit kreeg was die met Manuel de Falla's "El Somberero de Tres Picos", oorspronkelijk door de componist geschreven als een muzikale klucht, maar op verzoek van Sergei Diaghilev tot ballet  omgewerkt. Het ballet ging in 1919 in premiere, gedanst door "Les Ballets Russes" met een choreografie van Léonide Massine (Leonid Fyodorovich Myasin), de costuums waren ontworpen door Picasso. Tot mijn schande ben ik de grammofoonplaat kwijt geraakt, de hoes was fel oranje met een donkergroene letter (klaarblijkelijk heb ik een grafisch geheugen), het orkest was l'Orchestre de la Suisse Romande onder de directie van Ernest Ansermet, die ook de premiere had gedirigeerd. Ik heb het ballet nooit gezien, het schijnt weinig uitgevoerd te worden, de beide orkestsuites gelukkig vaker. En de muziek vind ik nog altijd fascinerend. Dit is de finale. Het bijzonder van Manuel de Falla's muziek is dat hij ogenblikkelijk herkenbaar Spaans is. Er is lange tijd een discussie geweest, ook in Rusland, of muziek internationaal d.w.z. aansluitend wat er elders muzikaal gebeurde, dan wel nationaal moest zijn.

13.6.24

Eppo

 Eppo Bruins: van god los.

12.6.24

Dave Allen

  

Fameuze religieuze grappen van Dave Allen

Tram


 

De vraag is of dat inkleuren van prentbriefkaarten iets toevoegt? Benadert het de werkelijkheid meer dan een zwart/wit-kaart? Ik heb mijn twijfels, vaak zijn de kleuren niet correct. In Amsterdam heeft rond 1910 nooit een rode tram gereden en bovenstaande foto van een tramstel van de "tramway electrique de Valenciennes" in Bonsecours lijkt me onder een lading vanillevla  bedolven, bovendien zijn details verdwenen.


Een zwart/wit-foto brengt  dan uitkomst, want de echte kleur zal crème geweest zijn. De tram reed trouwens tussen 1881 en 1966, toen hij werd opgedoekt.


Een nieuwe service dateert van 2006.

Mr. Ford

Laten we maar aannemen dat dit een T-Ford is uit 1914. Maar het wonderlijke is dat hij op een parkeerplaats staat van een wegrestaurant. Dat kan in ons land niet. Maar dat kan in de Verenigde Staten wel, een enkele keer haalde ik zo'n honderdjarige in, die zich op geheel eigen kracht op de vluchtstrook van de 'highway' voortbewoog. Ik vond dat altijd prachtig, veel mooier dan zo'n auto op een aanhanger achter een forse suv op weg naar een of ander evenement. Lord Mr. Ford, what have you done?

adv./i.im

 

Red Hot

 

Zestien december 1926: Jelly Roll Morton (die later beweerde in 1902 de jazz te hebben uitgevonden) neemt met zijn Red Hot Peppers: George Mitchell, cornet; Edward "Kid" Ory, trombone; Omer Simeon, clarinet; Jelly Roll Morton, piano; Johnny St. Cyr, gitaar; John Lindsay, bas en Andrew Hilaire, drums Dr. Jazz op. Jammer, die latere uitspraak, want het deed Morton meer kwaad dan goed, want hij was een uitstekend componist en pianist. Mijn favoriete nummer van de Red Hot Peppers is het op 15 september 1926 opgenomen: "The Chant".

Selfie

En dat lachebekje daar is Frau Gwendolina Cörper-Geruch, Schatzmeister d.w.z. penningmeester van de AfD in Bad Oeynhausen en Inhaberin van de Hansakneipe aldaar en zei oogt zo lustig omdat zij in Boedapest een selfie op haar Handy heeft kunnen  maken met de grote Nederlandse voorman Gert Wielders.


Nash

 

Ergens ten Noorden van Kopenhagen woonde de heer I.S. Jensen, hij bezat deze schitterende achtcylinder Nash, natuurlijk heb ik hem opgezocht en zijn wagen gefotografeerd, toen ik begin jaren zeventig in de buurt was. Als ik me goed herinner was de auto licht- en donkerrood. Jaren later stond de auto in een museum in Denemarken..