30.9.24

Diesel

 


Het starten  van de dieselmotor van een Field-Marshall tractor

Rancho Grande

  

Light Crust Doughboys met "I love my Rancho Grande"

Zang

 


Drie kantors

Moeder

Kranten las ik altijd languit op de  vloer  in de woonkamer. Mijn vader en moeder lazen de krant ieder in hun stoel. Mijn  vader en ik lazen politiek en commentaren, mijn moeder, vaak hardop, het lokale nieuws. Mijn vader  liet zijn krant dan zakken en  keek mij aan. Mijn moeder was ook  gevoelig voor bepaalde zaken en die werden dan geïmiteerd. Zo gingen mijn ouders, vermoedelijk op uitnodiging naar Caux in Zwitserland,  naar een conferentie van Morele Herbewapening.  Van mijn vader heb ik daarvan later niets gemerkt. Mijn  moeder introduceerde na terugkeer ogenblikkelijk "stille  tijd", voor mij en mijn zus. Stil zijn en nadenken. Het werd geen succes. Mijn moeder bezocht  vrienden In Amsterdam, hun kinderen spraken de ouders aan met vader  en moeder. Mijn zus en ik werden door mijn moeder gedwongen hetzelfde te doen. Dat lukte  niet, het bleef zoals het altijd was geweest  pappa en mamma.   

29.9.24

Pauli 2

 

Ik heb nog een hupse meedeling die ik kreeg van een Nederlandische mol met wie ik deze week bekendschap  heb gemaakt. Hij vertelde dat minister Faber een zelf gemaakt geschenk voor haar  Denische collega had meegenomen, een in kruisteek gestikt handwerkje met in het Denisch overgezet:"Wien Neerlandsch bloed door d'aderen vloeit, van vreemde smetten vrij" (Hvis danske blod strømmer gennem deres årer, fri for fremmede pletter). Door vrouw Faber zelf gemaakt in  de Denische verven rood en wit. Faber heeft ook aan de Hongaarse minister president Viktor Orban, aan wie  ze binnenkort evenvals een bezoek wil brengen alvast een zelfde strikwerkje geschikt, maar dan in  het Hongaars:"Kinek magyar vére folyik az ereiben, idegen foltoktól mentesen". Het heeft Orban, zo liet hij weten, veel vreugde gemaakt. De Nederlandische minister van  Asiel en Immigratie heeft meedeling  gedaan dat zij nog veel meer van deze strikwerkjes gaat maken.

28.9.24

Pauli

 

"Wilt jullie meer  of weiniger mollen?", riep Kerrolain. "Weiniger, weiniger, weiniger",  schreeuwde iedereen. "Dan gaan we dat regelen",  zei  Kerrolain. Nu heeft er nog nooit jemand geroepen: "Wilt jullie meer  of weiniger raven?' Dat nut ook niet, gans eenvoud omdat er in de Nederlanden geen raven zijn. Sixtus zou er alzo goed  aan doen iets minder hoog  van de toren te blazen en iets  meer rekening te houden met de positie van andere dieren, die het door de houding  van de mensheid wat minder goed getroffen hebben en wat nederiger op de  ladder van de mensheid staan. Ik versta dat dat zwarig is voor Sixtus, immer met zijn kop in de wind, hoog in de lucht,  dan veelt hem wel eens ietwat. Dat is schade, want wij, minder kluige dieren zouden  aan zijn gescheten kop veel nut kunnen hebben. 

Alles goede, Pauli.

Parijs

 


Zeg eens eerlijk bij het noemen van openbaar  vervoer in Parijs denk je toch eerder aan de metro en de autobus dan aan de  tram. Maar trams  zijn er wel degelijk, overdadig verlicht.

Rag


Frog & Henry met de "Tiger  Rag".

Sven

Wij moeten het nodig eens hebben over Café  Kockelmann, één van de talloze programma''s waarbij de presentator aan een tafel gezeten zijn eveneens aan de tafel gezeten min of  meer bekende, steeds terugkerende Nederlanders ondervraagt. Alleen de tafel is verschillend. Lang geleden trok het journaille er op uit. Brandpunt trok naar  Chili, Achter het Nieuws naar Nieuw Guinea. Tegenwoordig blijft men thuis. Schraalhans is keukenmeester. Kockelmann probeert weinig succesvol politici uit hun tent te lokken. Achteraf  vraag je je af,  waarom je in hemelsnaam hebt gekeken.

27.9.24

Peoria

 


Lu Watters en de Yerba Buena Jazz Band met Clancy Hayes zang in "I wish I was in Peoria".

Raaf 2

 


Ja, ik ben arrogant en ja, ik heb mijn bijdrage aan deze blog in correct Nederlands laten vertalen door wat Pauli een grenskraai noemt. Waarom? Om dat ik niet zoals hij een dom beest genoemd wil worden. Mensen denken dat wij dom zijn en van dat idee wil ik af. Ik ben niet dom. En dat Franse buldogje  is ook niet dom, toch menen mensen omdat zij dat mooi vinden dat buldogje zijn  staart  en oren af te knippen. Dergelijke handelingen zijn in Nederland verboden. Maar hoe komt het dat ik toch buldogjes met afgeknipte staart en oren zie? Iets verbieden en het toch  oogluikend toestaan? Mensen denken veel †e veel dat wij er voor hen zijn, voor hun plezier. Dat is absurd.  Wij zijn er voor ons plezier en daarom ben ik arrogant. Laat Pauli daar maar eens goed over nadenken. Veel liefs, Sixtus

26.9.24

Meer Kinky

Kinky Friedman met "They ain't makin' Jews like Jesus anymore".

Vaarwel

"Maarrr wij  komen terug...",  zo klonk jarenlang het afscheid van Theo Uden Masman, als The Ramblers  aan het eind van hun uitzending waren. De melodie waarmee dat gebeurde  was eerder opgenomen door de New Orleans Rhythm Kings : "Farewell Blues".

Jakob

  


De motor van  de allereerste Volvo uit 1927 de ÖV 4, beter bekend als de Jakob.

Instrument

 


Of dit recent uitgevonden muziekinstrument succes gaat hebben is natuurlijk nog maar af te  wachten.

Pauli

Natuurlijk schrijf ik geen felervrij Nederlandisch, ik ben pas een  dag of tien in Nederland en dan schrijft Sixtus felerloos Nederlands omdat hij daadzakelijk Duits schrijft dat hij waarschijnlijk door een grenskraai laat overzetten. Zo kan ik het ook. Daar is ieder vorm van intelligenz niet voor nodig.  Maar jullie hebben  onderwijl schoon verstanden wat voor vogel Sixtus is, immer arrogant, alles beter wetend en een ander ernedigend. Eigentlijk zou ik niet op hem  moeten reageren,  maar ja, men kan nou eenmaal niet  alles over zich heen  laten gaan. Sixtus gaat zich niet bezig houden met de Nederlandische politiek.  Ik moet wel, niet weil ik  te doen  heb met   Chris Jansen,  de naprater van Wilders, u weet wel van weiniger Marokkanen,  nee, ik heb ik te doen met de uitspraak "minder  mollen". Wordt die  uitspraak ebenvals bestraft? Nee, de BBB, de partij van  de zwijnenhoeders,  roept dat uit de volle hals.

Alles goede, Pauli.


25.9.24

Kinky

  


Kinky Friedman met "Highway Cafe".

Pixy

 Nee dit is Pixy niet, maar het zou haar wel kunnen zijn!

Fat bike slot


 

Fat bike 28


 

Raaf

 


Natuurlijk ben ik niet zo dom als een mol om op een blog in slecht Nederlands, doorspekt met Duitse woorden, een verhaal te vertellen: ik heb mijn relaas gewoon in het Duits geschreven en het vervolgens in goed Nederlands laten vertalen. Maar ja, je hebt raven en mollen, verschillen  ook in intelligentie, moeten er zijn. Gisterochtend ben ik dus aangekomen, keurig verpakt in een doos, zonder gebruik te hoeven maken van de "service" van de Nederlandse Spoorwegen. Ik heb snel even geïnformeerd hoe het zit met de  ravenstand in  Nederland, welnu die blijkt nonexistant.  Mollen zijn er echter met  duizenden en toch is geen van deze in staat gebleken iets in fatsoenlijk Nederlands  op schrift te stellen. Waarvan acte, zou ik voorzichtig, maar toch overduidelijk, willen opmerken. Ik begrijp heel goed dat je het als mol, met al dat onderaards gewroet, aanzienlijk veel moeilijker hebt als een vogel en zeker als  een raaf. Maar dan zou je als  mol je plaats toch moeten weten, maar nee hoor, Pauli kwettert er zonder enige schaamte vrolijk op los. Tot slot nog even dit, ik ga me niet bemoeien met de Nederlandse politiek, of mevrouw Faber nu naar Denemarken of naar Tonga gaat, het interesseert  me geen bal, ik laat een verslag van haar escapades over aan  Pauli.
Veel liefs,  Sixtus.

24.9.24

Mol


 
Hallo,

Ik moet mijn ontschuldiging  maken dat ik maulwurf overgezet heb in muilworp, ik heb niet geweten dat ik op Niederlandisch mol heet, als je daar bij ons een l aantoevoegt dan krijgt  men kleine terts, wat maar weer duidelijk maakt dat overzetting van de ene taal tot de andere niet zo eenvoud is als men denkt. Anders dan mijn overgrootvader,  de generalsekretär van de E.U.u.U.M.V. in Freiburg, die overigens door een onval op de hoofdvredehof jammerlijk oms leven is gekomen, doordat men niet meer met de spade maar met een graafmachine een graf groef. Mijn grootvader zat, en dat zal de Nederlandische  lezer interesseren, in  de ondergrondse, nu zult u zeggen, mollen zitten immer in  de ondergrondse, maar mijn  grootvader zat ongeveer twee meter  diep en dat  is een meter dieper dan Von Lippe Biesterfeld. Ik heb nog een wichtige meedeling. Gister is Sixtus uit Freiburg arriveerd. De raaf. Ik mag hem niet zo. Hij weet immer alles beter. Jullie zullen nog wel van hem horen, vrees ik.

Schone  groeten, Pauli

Fat bike 27


 

23.9.24

Muilworp

 


 Hallo Lieden, Goeden Dag,

Mijn Nederlandisch  is nog  niet zo zeer goed, want ik woon pas een week in Nederland. Ik kom uit Freiburg im Breisgau, dat  laatste zet ik er maar even bij, want wellicht is er evenfals een Freiburg in  Saksen  en  daar kan je ook als muilworp  maar beter niet vandaan komen, in ieder geval als je niet bij de Alternativen wilt horen of bij  een vrouw met  de merkwaardige  voornaam Sahra,  haar broeder heet waarschijnlijk Heinrihc. Ik verzoek ook de Nederlandische politiek te verstaan, maar dat is zwarig. Je hebt vrouw Faber, een kleurloos kreatuur,  maar hoe kleurlozer hoe luider, zei mijn overgrootvader immer en hij kon het weten want hij was  Generalsekretär van de Erste Über- und Unerirdische Maulwurfverein in Freiburg im Breisgau. En  dan heb je ook vrouw Kerrolain die zich vooral inzet voor de Nederlandische zwijnen en hun  hoeders, terwijl ze beter op haar eigen  figuur zou kunnen  achten. Ik houd jullie, als immigrant, op   de hoogte van mijn vorderingen. Pauli 

Fat bike 26


 

Freiburg 6

 


In de tien dagen dat ik in Freiburg was, ging ik  drie keer naar dezelfde winkel en alle drie keren kwam ik er vrolijker uit dan ik er was binnengelopen. Redelijk uitzonderlijk. Naam en adres van de winkel  had ik van mijn jongste zoon: Darleben aan de  Fischerau. Een winkel vol  handpoppen.  Die handpoppen waren dieren: van walrus tot Tasmaanse duivel en van mol tot  wolf. Een winkel die  me blij maakte. Heel blij. Ik  heb dat altijd gehad. Mijn dierenverzameling vroeger was mijn  alles. Mijn moeder strafte me als ik stout was geweest door mijn lievelingsbeer af te pakken en ergens te verbergen. Wanneer zij boodschappen deed ging ik  opzoek naar mijn beer, die lag gewoonlijk achter  de lakens in de linnenkast. Ik nam hem er uit en sprak hem bemoedigend toe. Voor  mij was die beer mijn toeverlaat.  De winkel  in Freiburg was een winkel vol toeverlaten. Ik kocht een mol, Pauli, en begon ogenblikkelijk een gesprek met hem. Maria Barleben ontwerpt de dieren. Hier boven haar man met Sixtus, de raaf.

22.9.24

Jood en God

 


Serge Gainsbourg met "Juif et Dieu".

Blaasmuziek

 Steirische Blas met "Die Stadlwirtin".


Sorrow

 Miley Cyrus met "I am a man of constant sorrow".

Fat bike 25


 

Freiburg 5

 


Voordat ik me naar mijn vrolijkste gebeuren in Freiburg beweeg, eerst de meest absurde gebeurtenis.   Een maand geleden boekte ik  op NS Internationaal mijn terugreis. Eerste klas en reservering. Ik was dan ook redelijk verwonderd dat mijn trein om 09.55 naar Düsseldorf niet op  de  borden verscheen.  Geïnformeerd bij  Informatie. Ik moest de trein naar Berlijn Gesundbrunnen  nemen.  Leek me vreemd. In  plaats van  naar het noordwesten naar het noordoosten koers te zetten. Dus mijn vrouw en  ik bleven ietwat onbeholpen staan toen de trein naar Berlijn arriveerde. Gelukkig stopte die trein,  met een conducteur, die vlak voor onze neus uitstapte. Meteen hem aangeschoten en hem gevraagd wat ons  te doen stond. "Steigen Sie ein",  was zijn antwoord. De trein naar Düsseldorf rijdt al een paar maanden wegens  "Bauarbeiten" niet,  vertelde hij later toen we reden.  Tot Freiburg konden we met hem mee, daar konden we onze trein nemen. Maar hoe kon het dan dat NS Internationaal ons op een niet rijdende trein, compleet met reservering, geboekt had? We moesten tot Karsruhe een uur en drie kwartier op het balkon staan met onze  eerste  klas kaartjes en reservering. De volgende keer toch maar retour vliegen naar Bazel en dan met de bus naar Freiburg. Het is nog  goedkoper ook.

21.9.24

Epinettes

Een  Ierse bouzouki en twee epinettes de Vosges met een shottish

Morris

 


Een nieuwe Morris Minor?

Fat bike 24



 

Horeca-TV

Nu de vaderlandse televisie nieuws en horeca mengt (Bar Laat en Café Kockelmann) is het wachten op de  aanpassing van het Journaal in Snackshop Trip.

20.9.24

Fat bike 23


 

Freiburg 4


Een regenboog. Foto genomen in de Waldkircher Straße. Op de ene hoek achter me het  voortreffelijke hotel Adagio, op de andere hoek een Asian Fusion Restaurant, dat iedere avond tjokvol zit en gerechten uit Vietnam, China en Japan op de menukaart heeft.

 

Martins Tor, een van de poorten, die toegang geeft tot de oude stad. Tramlijn 2 rijdt er doorheen.

 

De Rathausplatz. Het rode gebouw rechts huist het informatiecentrum  voor vreemdelingenverkeer. Het terras rechts behoort bij een Italiaans ijsrestaurant, waar ongelooflijk veel variaties leverbaar  zijn. Op de hoek, maar niet zichtbaar, zit een  van de vele bedelaars, uiteraard met zijn onafscheidelijke hond.


Tegenover het restaurant Zur  Wolfshöhle bevindt zich het kleine winkeltje vol sieraden van Indianen van de negentigjarige mevrouw Erika Wehrle, oorspronkelijk uit Antwerpen, maar heeft
nu al 58 jaar lang  haar zaak in de Konviktstraße.


19.9.24

Freiburg 3

 



Ook in Freiburg meent men door Engels te gebruiken opgestoten te geraken in de vaart der volkeren

Fat bike 22


 

Freiburg 2



De tram in Freiburg  rijdt op meterspoor, net zoals vroeger de NZH-tram tussen Amsterdam  en  Zandvoort. Dat is dus  flink wat smaller dan we hier  nu  gewend zijn: 1 meter 435. Er valt trouwens veel  te genieten in Freiburg voor tramliefhebbers: vier tramlijnen komen samen in het centrum, en vanuit  de Kaiser Josephstaße gaat een tram rechtdoor, terwijl twee andere lijnen afbuigen, de een naar de Bertoldstraße, de andere naar de Salzstraße: een  driewegkruising. Er zit een bestuurder op de tram, maar geen  conducteur. Kaartjes moeten in de tram worden gekocht, via "touch screen", dat verschillende talen kent. De oudste trams rijden op lijn 1, dat is  de enige lijn met  een verlaagde middenbak en die trams rijden in de  oorspronkelijke kleuren van de Freiburgse tram: rood wit. De andere drie lijnen, ook op gelede trams,  rijden vrijwel  allemaal met een totaalreclame. Ander openbaar vervoer dan de tram is er in de oude stad niet, die  trouwens met kleine steentjes bestraat is.

18.9.24

Fat bike 21


 

Freiburg

 


De  man, die voor het hotel een sigaret rookt,  zegt dat het centrum hooguit twee tramhaltes verderop ligt. Dat is niet ver. Dat kan ik best belopen. Na  twee haltes sta ik bij de ingang  van het Hauptfriedhof van Freiburg.  Een enorme poort met verderop een nog  groter gebouw: hier word je na de dood echt onthaald. Achter de poort staat  iemand met  een  electrisch karretje, ik vraag of je  aan de andere kant  van de dodenakker deze ook kan verlaten of dat je op je schreden terug moet keren. Nee, nee,  de andere kant biedt de mogelijkheid  om de begraafplaats  te verlaten.Mijn vrouw en ik beginnen een lange  wandeling. De aan het eind van de negentiende eeuw aangelegde  begraafplaats is groot, heel  groot en er blijkt nog voldoende  ruimte, mocht ik  behoefte  hebben me hier ooit neer te vlijen. Na een half uur hebben we de keerzijde bereikt.  Er is een mistroostige weg met weinig verkeer en daarachter ligt een rangeerterrein. Geen  stadscentrum. Er zit niets anders op dan de terugweg te aanvaarden. Niet via de begraafplaats, maar er om heen. Dat is weliswaar verder, maar voorlopig hebben we op onze eerste dag in Freiburg graven genoeg gezien. Na een kwartier komen we aan de Dammweg, een gruispad, alleen  toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Na dat te hebben afgelopen besluiten we toch maar met de tram naar ons hotel terug te keren. We hebben genoeg gewandeld.

17.9.24

Fat bike 20


 

Voorthuizen 6

 



Het  verhaal over de Chevrolet was nog niet af, toen ik voor een tiental dagen aan mijn stutten trok. In feite wist ik weinig over de geschiedenis  van de auto. Was de motor bijvoorbeeld ooit  gereviseerd? Ik was met de auto  zonder problemen naar Noord-Denemarken gereden. maar bleef zij zo trouw haar best  doen. Op zeker ogenblik zag ik in Hilversum, een grijze auto van de  Gemeente  Reiniging, waarin ik een oude brandweerwagen uit 1939 herkende. Die  had net zo'n motor als de  Chevrolet. Toch maar eens bellen, misschien wilde de gemeente  er wel van af? Nou, nee niet nu, maar men wilde mij wel op een lijstje zetten van eventuele gegadigden.  En verdraaid, ik kreeg na een tijdje een  verzoek om mee te bieden. Ik bood 200 gulden  en de voormalige brandweerwagen werd mij  gegund. Ik  ging hem halen op de gemeentewerf. Rijden bleek nog een hele kunst, want de versnellingsbak was niet gesynchroniseerd, maar problematischer was dat  gas- en rempedaal omgekeerd zaten. Toch  kreeg ik  de Chevrolet  in Breukelen. Er bleek al voor mij gebeld te zijn. Door een sloper,  die er niets  van begreep dat de auto aan mij gegund was. Ik belde terug. De man bood 600  gulden. Hij kon hem zonder motor van mij  kopen voor 400 gulden. Hij ging accoord, Ik sprak met hem af dat ik de auto de volgende maandag naar zijn sloperij  zou brengen, de motor los zou monteren en dat hij de motor er vervolgens uit zou takelen. Maar op woensdagmiddag, de motor was allang losgemaakt, stond de motor nog steeds in de auto. Ik kreeg het vermoeden dat de sloper helemaal niet van plan was te gaan takelen, dus ik belde  de garage, waar ik zowel mijn Nash als de  Chevrolet liet doorsmeren om hulp en  op donderdagochtend  om zeven uur reed een kraanwagen richting Hilversum en takelden we Chevroletmotor uit de voormalige brandweerauto en  bonden we, giek omhoog, de motor achterop  de kraanwagen. De motor stalde ik in mijn berghok, waar hij trouwens niet lang stond, want kort  daarop liep een lager  uit de motor. De escapade met de brandweerwagen was dus niet voor niets geweest.


16.9.24

Fat Bike 19


 

4.9.24

Pauze

 EVEN PAUZE

Fat bike 18


 

Voortthuizen 5

 


Maar zolang de Chevrolet nog niet  op eigen wielen stond, had ik om van  Breukelen  naar Hilversum  en vervolgens naar Harderwijk te komen vervoer nodig. In het begin reed ik met  een Trabant en daarna met een Saab. Ik had  toen de Chevrolet eenmaal klaar was  het idee dat die  mijn dagelijks vervoer zou worden, maar daar kwam ik in de herfst van terug. Zonde om  met die auto 's winters te rijden. Dus  ik ging op  zoek  naar alternatief vervoer. Een begrafenisauto. Ik probeerde het eerst  in het dorp. De  eigenaar vertelde  me dat  hij  dat tegenover zijn klanten niet kon maken. In het centrum van Amsterdam kon ik  drie  volgwagens kopen  voor duizend  gulden. Maar wel in één koop. Dus twee vrienden opgescharreld,  die ieder één voor zijn rekening nam. Het waren verlengde Mercury's  met separatie en op een zaterdagmiddag haalden we de  auto's op.  Het  werd geen succes, de auto was simpelweg te groot. Er volgde een nieuwe zoektocht en  in de  Betuwe vond ik wat ik zocht: een heuse begrafenisauto, een Ford "Ranchwagon" voor niet al  te veel geld.  De eigenaar startte de wagen,  terwijl  hij er naast stond en vervolgens maakten  we een heel lange proefrit. Het leek alsof de man de auto helemaal niet kwijt wilde. Toen we uiteindelijk  terugkeerden in  zijn garage en ik in het kantoortje  wilde afrekenen, ontdekte ik  dat de wanden van het  kantoor  volgeplakt waren met foto's van racewagens. Grappig, iemand die altijd in zijn begrafenisauto heel langzaam moest rijden had een passie voor snelheid. (wordt  vervolgd)

 

3.9.24

Noone

Jimmie Noone: "You rascal you"