31.10.12

Cuyahoga

Cuyahoga County ligt in het noorden van 'swingstate' Ohio. Ik ken Cuyahoga Country redelijk, ik ben er diverse keren geweest, mijn vrouws familie komt er vandaan. Gister las ik in de 'International Herald Tribune' dit artikel van Roger Cohen. Ik ben verbaasd en tegelijkertijd ook weer niet, want ik ben een aantal malen geconfronteerd met wonderlijke meningen van Amerikaanse Joden, zo was er eentje die me veertig jaar geleden kwalijk nam dat ik Duitsland bezocht: 'een fatsoenlijke Jood deed zulks niet'. Nou dan was ik maar een onfatsoenlijke Jood. Cohens stuk gaat over welke presidentscandidaat in de ogen van de Joden in Cuyahoga County meer pro-Israel is: Obama of Romney en daar laat een deel van hen hun keuze van afhangen. Ik vind dat absurd: als men zo betrokken is bij Israel dient men vandaag nog zijn koffers te pakken en morgen naar Israel te emigreren.

Gordini

De meeste mensen zullen de naam Gordini associëren met Renault en denken aan een opgepepte versie van de 'Dauphine' en de 'R8', maar de Italiaan Amédée Gordini begon zijn loopbaan bij Isotta-Fraschini en nadat hij in de jaren dertig naar Frankrijk was geëmigreerd, hield hij zich voornamelijk bezig met het opvoeren van Simca's, destijds Franse versies van Italiaanse Fiats. Na de Tweede Oorlog werden echte racewagens geproduceerd. Het modelletje van bovenstaande 2,5 liter uit 1954 werd wonderlijk genoeg niet in Frankrijk gemaakt, bijvoorbeeld door Solido, maar kwam uit het Grootbritse. Speelgoedfabrikant Crescent begon in 1922 en eindigde de productie in 1980.

Klederdracht 32

De meeste poppen in mijn vrouws verzameling dateren uit de tijd dat Joegoslavië nog bestond en niet uiteen gevallen was in diverse deelrepublieken. Het is verdraaid lastig zowel klederdracht als muziek thuis te brengen, maar goed, deze twee poppen komen uit Servië en om precies te zijn uit Sumadija. De bijpassende klanken waren heel wat moeilijker te traceren, want er is uiteraard wel redelijk lamlendinge Servische popmuziek te vinden. Blaasmuziekkapellen uit Macedonië evenals de snarenorkestjes uit Kroatië bivakeren ook veelvuldig op het web.

30.10.12

Tijd

Goed, ik geef toe U moet er even voor gaan zitten Maar waarom kijkt U iedere avond wel zo'n twee uur tv? Ik garandeer dat U achteraf geen spijt krijgt, want wat l'Arpeggiata onder aanvoering van Christina Pluhar in 'Los Pajaros Perdidos' U hier voorschotelt is meer dan de moeite waard en bewijst opnieuw mijn stelling dat er geen scheiding bestaat tussen goede volksmuziek en 'klassieke' muziek en dat zenderkleuring een misdaad tegen de luisteraar is.

Klederdracht 31

Laat ik voor één keer met de muziek beginnen in plaats van met de dracht, want wat komt er een verbijsterende hoeveelheid muziek uit Bulgarije. Zo'n jaar of tien geleden had ik een Bulgaarse muzikant als gast in de Gezamenlijke Zenders Peazens & Moddergat: Trifon Trifonov. Een aimabel man, die een instrument bespeelde, dat je niet ogenblikkelijk in de Bulgaarse folklore zou verwachten: een altsaxofoon. Hij vertelde hoe hij in zijn conservatoriumtijd stiekem naar binnengesmokkelde bandjes luisterde van Charlie Parker en het bijzondere is dat Trifonov samen met de Noorse formatie 'Farmers Market' een verband weet te leggen tussen Bulgaarse volksmuziek en jazz. Natuurlijk had ik de elpee van 'Le Mystère des Voix Bulgares', dat schitterende staatsvrouwenkoor, dat later 'Angelite' ging heten en lanzamerhand breidde ik mijn verzameling Bulgaarse opnamen uit, daar was de CD 'The Magic Music of Rhodopa Mountain' met de honderd doedelzakken, maar ook het geluid van de gadulka, een specifiek Bulgaars strijkinstrument met zijn meeresonerende snaren. Hier zien en horen we het in een klein gezelschap onder aanvoering van Atanas Vulchev met een 'shopsko horo', een dans uit de omgeving waar ook bovenstaande pop vandaan komt. Hier is de gadulka  in een wat groter ensemble. Natuurlijk is het dansmuziek en niets leuker dan wanneer blijkt dat ook mensen zonder folklorische dracht de stappen kennen, want het is in feite te overdonderend als een groot danstheater zich de folklore heeft eigen gemaakt: het wordt dan een folkloreballet.

29.10.12

Probleem

Moesten rallyrijders Rutte & Samson nou links- af rechtsaf bij het volgende kruispunt...
 (oplossing: natuurlijk gingen ze rechtsaf)

Chozpe

Ontving net bovenstaand aanbod van de Spoordeelwinkel, gezien het oorlogsverleden van  de organisatoren lijkt dit me de chozpe van het jaar.

Wobbe

"As 't koppel Rutte/Samson nou toch bezech is alles op'n hoap te fegen, dan su ik maar futendalek oans land in één gemeente en één provinsy op late gaan, is Rutte tegelykertyd minister-president, burgemeester en kommissaris fan 'e koaningin. Kan jim nagaan hoe suks 'n besparing is. En de regionale omroepen kanne dan oek fut, want regio's hewwe we niet mear."

Klederdracht 30

Er bestaan tamelijk veel poppen in de een of andere Roemeense dracht. Vaak zijn de labeltjes verdwenen en wordt het een enorme uitzoekerij in welke dracht van welke streek de pop gekleed is. Soms brengen boeken uitkomst, maar dan nog, wat begin je met de vermelding "Romania Coop., Arta Crisana Oradea//Papusa Traranca Lapusului//Simbol; c xvi//N.T. 403-76//Pretal 75 lei" in een Amerikaans boekje. 75 Lei is de oorspronkelijke prijs  en het eerste deel van de vermelding slaat ongetwijfeld op het collectief dat de pop vervaardigd heeft.  Pas door de vermeldingen te vergelijken en daardoor verschillen in de omschrijvingen te ontdekken kom ik er achter waar de beschreven pop vandaan komt, uit Lapusului. Zo vond ik dat bovenstaande pop gekleed is in een costuum uit Almaş in de regio Arad.

28.10.12

Bat out of hell

Mitt Lof

Klederdracht 29

Een pop die een Roemeense căluşdanser voorstelt. De căluşarii maakten oorspronkelijk deel uit van een geheime broederschap, die in het voorjaar tijdens de weekends van dorp naar dorp trok en deze bijzonder snelle en acrobatische dans uitvoerde. Dat de căluş ook buiten het weekend en zelfs ongecostumeerd tijdens kantoortijd kan worden uitgevoerd zien we hier.

27.10.12

Klederdracht 28

Poppen in klederdracht zijn niet om mee te spelen. Maar waar zijn ze dan wel voor? Laten ze de bewoners van een streek zien hoe men vroeger gekleed ging, is het kortom nostalgie? Kan zijn, maar de meeste poppen in dracht zijn te vinden in souvenirwinkels en worden aangeschaft door vreemdelingen. Merkwaardig een herinnering aan te schaffen en mee te nemen, die niet beantwoordt aan de werkelijkheid, want waar zie je tegenwoordig nog mensen in klederdracht? De laatste vrouw, die zich niet voor een speciale gelegenheid had verkleed maar gewoon iedere dag haar costuum droeg, kwam uit Spakenburg en zag ik drie maanden geleden in Baarn.
Bovenstaand popje komt uit Hongarije, dat vanaf 1909 - het maakte toen nog deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie - probeerde een poppenindustrie van de grond te krijgen. men inviteerde poppenmakers uit Thüringen en subsidieerde de fabrikanten o.a. door korting te geven op verzending per spoor.

26.10.12

Noorden 2

Tommie zingt

Scooter 2

Een hele pagina uit 'American Bicyclist and Motorcyclist' van november 1937 met aandacht voor drie nieuwe producten. In de rechterbenedenhoek Philipsfietsverlichting, geïmporteerd door Meteor Products in Nw York, maar vervaardigd in ons land. Net als in het Grootbritse vaak het geval was, werd de dynamo in plaats van op de voorvork op de achtervork van een fiets geïnstalleerd. Rechtsboven vinden we een hometrainer, ook die is dus geen nieuws onder de zon. De Keen Power Cycle is een scooter en schijnt met name in de plaats van fabricage een groot succes onder studenten, maar niet alleen bij hen, ook zakenmensen, de parkeerproblemen zat, rijden scooter van een naar hun werk.

25.10.12

Micheline 2

Dit is een bij de 'Est' in exploitaite zijnde Micheline Type 11, het prototypestadium is afgesloten. De viercylinderschuivenmotor komt van Panhard & Levassor en is gekoppeld aan een vierversnellingsbak. Het passagierscompartiment is 6.40 meter lang en 2.40 meter breed en heeft een capaciteit voor 24 passagiers. De maximum snelheid is 125 km/u en het verbruik ongeveer 1 liter benzine op 4 kilometer. Hoe klein de Micheline is vergeleken met een normaal spoorrijtuig blijkt uit onderstaande foto.

Scooter

Een deel van bladzijde 53 van "American Bicyclist and Motorcyclist" van november 1937, met een advertentie voor een scooter, waaruit blijkt dat het vervoermiddel niet een naoorlogse, Italiaanse uitvinding is.

24.10.12

Merkwaardig

Dat Werkspoor, Heemaf en Maybach adverteerden in het 'feestnummer bij het 100-jarig jubileum van de Nederlandsche Spoorwegen' van 'Spoor- en Tramwegen' in 1939 is, logisch maar dat ik onder het kopje 'Leveranciers aan spoor- en tramwegmaatschappijen' deze advertenties vond, is merkwaardig.

Noorden

 
Een paar dagen naar 't Noorden, oorspronkelijk alleen bedoeld om de Panhard op te halen, die een carrosserieopfrissingsbeurt heeft ondergaan en nu weer schittert in de, overigens ontbrekende, zonnegloed. Zondagochtend per trein naar Buitenpost. Dat betekent twee keer overstappen en gebruikmaken van twee vervoersbedrijven en mijn verwachtingspatroon wordt niet teleurgesteld: in Leeuwarden rijdt de Arrivadiesel niet voor, maar naast onze neus weg. In de volgende trein ligt een blaadje van het bedrijf waarin mij wordt verteld dat reizen met de trein een echt feestje is. Dat is het niet, ook omdat we voor de eerste keer zonder onze hartstochtelijke treinreiziger de heer Ozenfant op pad zijn.
In Buitenpost wacht E. op ons, hij rijdt ons door het vlakke, herfstige noorden van Fryslân naar zijn aan een doodlopende weg gelegen verbouwde boerderij. Zijn beide honden blaffen bij aankomst luid. 
Daar is de oude, bekende Dirk, een langharige Jack Russell, een hond met humor, met wie de heer Ozenfant altijd een leuk spelletje speelde: ieder aan een kant van de kamer op elkaar af rennen, rakelings langs elkaar scheren en dan opnieuw beginnen. 
Maar er is ook de nieuweling Tommie, een kruising tussen een poedel en een Jack Russell. Tommie heeft het niet op mij begrepen, hij rent blaffend weg, angstig omkijkend. Het duurt bijna twee dagen voordat hij zich door mij laat aaien.
E. heeft een MG TC, zo'n klein sportautootje, ik probeer er in te gaan zitten, dat lukt na veel gewurm, maar rijden kan ik vergeten. 
Het stuur rust tegen mijn borstkas en mijn maatvijftigschoenen drukken drie pedalen tegelijkertijd in. E. is bezig een nieuw carrosserie te bouwen, die staat op een mal. Ik realiseer me dat dat de Britten, ook vlak na de oorlog nog heel veel hout in hun auto's gebruikten.

21.10.12

Klederdracht 27

Deze pop komt uit Tsjechië: een jongetje uit het Tatragebergte.

20.10.12

Micheline


 Sinds 1951 rijden er in Parijs metro's op luchtbanden, maar proeven om ook normale treinen op rubberbanden te laten rijden werden ruim twintig jaar eerder genomen, in 1930 zette de bekende bandenfirma firma Michelin een chassis compleet met motor en carrosserie van een Renault 40CV op de rails, het chassis werd verlengd en er werd een derde as aan toegevoegd. Uiteindelijk ontstonden er zes prototypes van de 'Michelines'. Op bovenstaande foto zien we prototype nummer 5, op basis van een verlengde Hispano-Suiza. 
Hispano-Suiza
Het passagierscompartiment bood plaats aan tien personen en leek op een verlengde limousine. Dat compartiment was ontleend aan een vliegtuig, een Wibault 280T. 
Wibault 280T
Natuurlijk waren er problemen, in de eerste plaats was het aantal mee te nemen passagiers te gering om een commercieel succes te worden, maar voordat er een methode was gevonden om de rails ook als stroomgeleider te gebruiken voor de beïnvloeding van de seinen moest de 'Micheline' op korte afstand gevolgd worden door een stoomlocomotief op stalen wielen. Alhoewel de 'Michelines' nooit het grote succes werden waarop Michelin gehoopt had: er werden namelijk ook in het buitenland proefritten gemaakt o.a in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Groot-Brittannië, België, Nederland, Polen, Oostenrijk, Italië, Tsjechoslowakije en Hongarije om een groter afzetgebied te vinden, reden de types 9 en 11 later wel degelijk op de verschillende réseaux van de Franse spoorwegen. Zelfs in de Verenigde Staten hebben 'Michelines'  met een carrosserie van Budd gereden. Latere, grotere types bleven in Frankrijk tot na de oorlog bij de SNCF in dienst. Er werden ook 'Michelines' naar de toenmalige Franse kolonies geëxporteerd, o.a. naar Madagascar, Tunesië, Algerije en Niger.

Klederdracht 26

 Nog een keer dezelfde klederdracht uit Krakow, maar gedragen door totaal andere en veel grotere  poppen. Krakow is ook de stad waar de dans krakowiak vandaan komt, waarvan dansdeskundigen zeggen dat hij beinvloed is door de stappen van een paard. Dat brengt me op de ieder jaar in Krakow gehouden processie van Lajkonik, de processie van het kleine paard. In de vijftiende eeuw vond er schermutseling plaats tussen schippers van Krakow en een troep Tataren. De schippers wonnen en trokken de kleren van hun verslagen vijanden aan, de aanvoerder reed op het paard van de de leider van de Tataren de stad binnen. Onderstaande pop in het omhulsel van een paard is een perfecte miniatuurweergave van de werkelijkheid.

19.10.12

Obama

Mijn vrouw heeft net per post op Obama gestemd (let op de postzegels).

Klederdracht 25

Twee fraai aangeklede houten popjes uit Polen, gemaakt in Kielce. Ze zijn gekleed in de dracht van Krakow.

Wobbe

"'t Mut niet idioater wurre: Edith Schippers VVD-minister van folksgesondhyd ensofoart, ensofoart, maar seer seker niet fan justisy, het 't foorstel deen om bloëd, dat foar wetenskaplek doel afstaan is, oek te gebruken foar 't oplossen fan misdaden. Ik hew noch 'n ander briljant idee foar oans Edith, waarom wudde we met syn allen niet uutrust met 'n sjipke, krek soa as dat bij honnen beurt, met 't delsetten fan lezers kan de plysje ons dag nacht inne gaten houwe. Butenlanners krije anne grens oek soa'n sjipke, asse suks niet wille, komme se der niet in."

Citroën 10

Deze foto kreeg ik jaren geleden van Rob Verstraeten, destijds werkzaam op de persafdeling van Renault Nederland. De Traction Avant is op een wonderlijke wijze opgecrickt en heeft een provinciaal kenteken van Zuid-Holland.
De provinciale kentekens: A Groningen, B Friesland, D Drente, E Overijssel, G, GZ Noord-Holland, H, HZ, HX Zuid-Holland, K Zeeland, L Utrecht, M Gelderland, N Noord-Brabant, P Limburg.

18.10.12

Citroën 9

Deze foto is 62 jaar oud: hij werd genomen in Sloten op 3 oktober 1950

Klederdracht 24

Waar dit cirkeltje van in klei gebakken cirkeltje muzikanten precies vandaan komt weet ik niet. In ieder geval uit Zuid-Amerika. Uit Peru komt onderstaand schitterend miniatuuroverzicht van muziekinstrumenten.

Pauze

vanwege een technische mankement een korte pauze

17.10.12

Heer Ozenfant 2




Uit de Verenigde Staten kreeg ik van een goede vriend dit gedicht toegestuurd:

 My Forever Friend

I know that it must be different
now that I'm no longer here.
I can see how much I was loved,
and how you did care.

I'm sure it is hard when
you look around for me, hoping
to find me lying on the floor,
anxious to hear your footsteps.

But someday what you will
begin to see, although it'll take
some time, is that you
brought happiness to me
and forever it will be mine.

Remember it's you I had that
meant the most to me.
So please don't be sad, it was just
my time to leave.

Heer Ozenfant

 
Robby - ook bekend als de heer Ozenfant - is niet meer. Gisterochtend, terwijl we voor de tweede keer in tien dagen naar de kliniek voor gezelschapsdieren van de Utrechtse universiteit, liepen, struikelde hij luid piepend, zodat ik hem dit keer het ziekenhuis in moest dragen. De laatste dagen viel het lopen hem hoe langer hoe moeilijker: hoofd laag bij de grond, een bolle rug en zijn eens zo fier gedragen staart tussen de benen. Zowel zondag- als maandagavond wilde hij niet meer wandelen, hij keerde moeizaam bij de buren om en wilde naar huis. Zondag at hij niet, maar toen ik maandagochtend een biefstukje voor hem in kleine blokjes gesneden had, inhaleerde hij ze als het ware. Hij probeerde zelfs nog met één van zijn geliefde pluchen diertjes te spelen. Dat lukte niet echt. We maakten daarna een wandeling die hij normaal in tien minuten aflegde, dit keer duurde die meer dan een half uur. Hij viel halverwege een keer om maar herstelde zich weer. Gisterochtend werd hij in Utrecht opnieuw onderzocht. Zonder mri-scan kon echter geen conclusie worden getrokken. Hij werd daarom onder narcose gebracht en tegen vijf uur hoorden en zagen we het resultaat: een forse tumor had zich genesteld aan het begin van zijn ruggemerg, vlak achter de schedel: er was nog maar een ruimte van een millimeter over. Het was duidelijk: de kleine, dappere Schot, die nog altijd goed luisterde, zijn motoriek was - onoperabel -  naar de knoppen. Hij lag een slangetje aan een voorpoot bewusteloos op en tafel, zijn tuigje plotseling zinloos naast hem. Zo hebben we hem achter gelaten, want meer pijn was onverantwoord en door hem op de universiteit te laten kunnen aankomende dierenartsen van hem leren. Om half zes zal hij gestorven zijn. De heer Ozenfant is met zijn typerend cairnterriergedrag: vrolijk en eigenwijs, een aanwinst in ons leven geweest. Gus am bris an latha.

16.10.12

Klederdracht 23

Om te laten zien dat Klumpe wel degelijk poppen in dracht produceerde: een Spaanse danser, ook het Klumpelabeltje is duidelijk te zien.

Citroën 8

Traction Avant met een op een vreemde plek geplaatst zoeklicht op de Raamgracht in Amsterdam.

Klederdracht 22

Deze pop - eigenlijk niet in klederdracht -  komt uit Spanje en is waarschijnlijk gemaakt door Klumpe in Barcelona. Kenmerken van Klumpepoppen: humor, oren en opgetrokken wenkbrauwen. Klumpe kreeg navolgers in Roldan, Nistis en T.A.F. en wanneer het labeltje ontbreekt, ontbreekt ook de zekerheid of het om een echte Klumpepop gaat. Spanje grootste violist is ongetwijfeld Pablo Sarasate (1844 -1908) geweest. Een wonderkind dat op zijn achtste zijn eerste concert gaf en op zijn twaalfde naar Parijs vertrok om daar aan het conservatorium zijn talent verder te ontwikkelen. Hij componeerde ook. Zijn meest bekende werk is 'Zigeunerweisen' uit 1878, waarin hij kon laten horen hoe briljant hij was. Deze opname van hem dateert uit 1904(!).


15.10.12

Citroën 7

Traction Avant ergens ter hoogte van het Sarphatipark in Amsterdam.

Klederdracht 21

Natuurlijk kan ik niet om lederhosen en blaasmuziek heen: hier verbeeldt door kleine, houten poppetjes met een keur aan instrumenten en de orkesten zijn zo groot te maken als je zelf wilt, omdat de poppetjes los te koop zijn. Dee muziek die ik er bij gezocht heb komt uit Stiermarken in Oostenrijk, maar je vindt soortgelijke orkesten ook in Beieren en Zwitserland al zijn de melodieën niet gelijk.

14.10.12

Citroën 6

Natuurlijk zou ik, even naar Amsterdam moeten reizen om het zeker te weten, maar volgens mij is dit de Torensluis over het Singel. De Citroën Traction Avant is goed vertegenwoordigd. Maar ook de hoeveelheid Amerikanen is aanzienlijk: Ford, Pontiac, Cadillac, Oldsmobile en zelfs een vooroorlogse Packard zijn op de foto vastgelegd.

Klederdracht 20

Dit uit hout gesneden popje komt uit Noorwegen en speelt een specifiek Noors instrument, de hardingfele of Hardanger viool. In plaats van de voor een viool gebruikelijke vier snaren heeft de hardingfele er acht (soms negen), vier worden aangestreken, de andere vier zijn sympatische snaren: ze klinken mee. De hardingfele is versierd met paarlmoer. Het oudst bekende exemplaar dateert uit 1651, het werd gemaakt door Ole Johnson Jaastad in Hardanger.








13.10.12

Wobbe

"Kan 't groat omroepkoar onder leiding van Twan Huys nou ophouwe met 't singe fan 'Holleederie, Holleedera, Holleederahahahahaaa', 't komt my de strot uut."

Citroën 5

Een Traction Avant bij een verkeerscontrole op 20 november 1954 in de Amsterdamse Vijzelstraat. De auto is iets ouder, want hij heeft nog geen clignoteurs maar armrichtingaanwijzers. Ik heb ze op een paar auto's van me gehad. Toen je eenmaal richting moest aangeven als je van rijbaan veranderde op de snelweg bleek dat een crime, want door de hogere snelheid en de wind, wilden ze soms niet meer naar binnen. De Citroën op de foto heeft ze voor, voor een er achter rijdende automobilist waren ze slecht te zien, mijn Wolseley 14/60 had ze in de middenstijl, dat was duidelijker.

Klederdracht 19

Natuurlijk is er een groot aantal poppen met een muziekinstrument. Aan de hele oostzijde van de Oostzee vinden we dit instrument, hier gespeeld door iemand in een dracht van Litouwen. In dat land heet het kankles, in Letland kokle, in Estland kannel en in Finland kantele. In dit korte fimpje zien we de kantele samen met een dambrelis of mondharp.

12.10.12

Citroën 4

De datum staat achterop de foto: 19 januari 1953, let op de fietser met hoed, zie hoe hij zijn actetas niet onder snelbinders op zijn bagagedrager meeneemt, maar de tas aan de buis tussen balhoofd en zadel heeft hangen. De Traction Avant is vermoedelijk een 'Légère' (hier een 'Sportje' geheten) uit 1952. De foto lijkt genomen op de Vijverberg in Den Haag, maar ik ben niet helemaal zeker.

Klederdracht 18

Wanneer een tourist ter plekke een souvenirpoppetje koopt dan is de herkomst hem/haar bekend, bovendien zijn sommige makers zo verstandig om de plaats van herkomst op de basis waarop het poppetje bevestigd is te vermelden. Zo staat op het houten rondje onder de pop links: "Made in Bolivia. Puma Punku, Bolivian Handicrafts". Hij komt dus uit de buurt van het tempelcomlex Puma Punku bij Tiwanaku en heeft een tiensnarig instrument in handen, de charango. Het poppetje rechts verraadt zijn herkomst niet, maar gelukkig houdt het een instrument vast dat maar op één plaats wordt gespeeld: een valiha, dus de pop komt uit Madagascar. De valiha, oorspronkelijk een bamboekoker waar de snaren van knoop tot knoop werden losgesneden verloor zijn nut als één snaar brak, daarom worden tegenwoordig remkabels van een fiets gebruikt.

11.10.12

Groningen

Veur ale lu, dij der nog gain wait van hebben of haren. Aankomm’ zotterdag 13 oktober  is t weer zo wied, din is t aalweer de 26ste dag van de Groninger/Grunneger Geschiedenis. Veur menneg mins wordt dit wel ais zain as n weeromkomdag veur t Grunneger Aarfgoud in aal zien kleur en fleur. Dit joar het as Themoa ‘Aarm en Riek, . t Meer din uutgebraaid pergram kin je alvast noakieken of stedaaiern  op t webstee  en in t digetoale  tiedschrift Feith (Bieloage). Ie binnen as vanzulf as je t aan tied hebben aalmoal van haarten nuigd om der zotterdag bie te wezen.

Dornier

Ik kijk weer eens in een van de door mij verzamelde boekjes over vliegtuigen, het is Duits en heet  'Das Erkennen von Flugzeugen'. Ik pakte het net uit een verhuisdoos, waarin het een poos onopgemerkt is gebleven. Op de kaft een Junkers Ju 87, beter bekend als Stuka, een afkorting voor Sturzkampfflugzeug. Het boekje, vermoedelijk uit 1940, doet precies wat het belooft: hoe herken je vlieguigen. Eerst door een pagina met vleugelvormen en dan één met silhouetten.
Daarna volgen bladzijden met tekeningen en foto's, waaronder onderstaande met een Dornier, een 'Seeflugzeug' volgens het boekje. Maar verder levert het geen bijzonderheden. Op zoek naar meer achtergrondgegevens ontdek ik dat het vliegtuig op verzoek van de Nederlandse marine is ontwikkeld om dienst te doen in Nederlands Oost-Indië. De eerste twee hadden Junkersdieselmotoren, de volgende Wright 'Cyclones'. Zes toestellen werden door Junkers gebouwd, de volgende 25 toestellen door Aviolanda in Papendrecht, dat tijdens de oorlog nog eens 159 zou bouwen voor de Luftwaffe, eerst met overgebleven 'Cyclones', later met met BMW  'Bramo's'.

Citroën 3

Laat ik Citroën en klederdracht eens combineren: een vooroorlogse Traction Avant op een dichtgevroren Gouwzee met vrouwen in Marker dracht