31.7.24

Fishy


 

Fluor


Gister toch maar eens gebeld met Elaine Boterbal-Kalkoen, voorzitster van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Onnodige Stampij (KNVVOS), een  vereniging die zich inzet voor fluoridering van producten van de tabaksindustrie, want zo zei ze meteen: "Met alleen afschuwwekkende afbeeldingen van een wegrottend gebit op sigarettenpakjes, meneer Bloemendaal, komen we er niet. Mensen blijven roken, mensen blijven alcoholische geneugten proeven en het enige wat wij daar tegen kunnen ondernemen is fluoridering van zowel tabak als bijvoorbeeld cognac. U zou eens moeten nagaan wat er jaarlijks kan worden bespaard aan tandartskosten wanneer de KNVVOS haar zin krijgt. De eigen  bijdrage in de ziektekosten kan zeer vermoedelijk tot de helft worden teruggebracht. En zulks willen we toch allemaal!" "Mijn eerste vraag was: "Maar mevrouw Boterbal, fluoridering beïnvloedt toch de smaak?" "Welnee, hebt u ooit de smaak van fluor in kraanwater geproefd? Het is een ergerlijk fabeltje dat fluor een smaakverandering veroorzaakt, daarom pleiten wij al jaren dat - omdat de mens zal blijven roken en drinken - dat er zowel aan tabak als aan drank - fluor wordt toegevoegd!" "Maar ik zie de Fransen nog geen fluor aan wijn, laat staan aan Rémy Martin toevoegen." "Met Europese regelgeving kan alles, meneer Bloemendaal, dat hebt u gezien aan de afschrikwekkende afbeeldingen die de sigarettenpakjes en de doosjes pijptabak sieren. Een zelfde soort afbeeldingen zou ook op drankflessen moeten staan. Het is daarom zo jammer dat door de Brexit het niet mogelijk zal zijn Schotse whiskyverpakkingen van afbeeldingen van verwoeste levers te voorzien. Maar op wijn, cognac, armagnac, calvados, champagne, kortom op alle,  niet alleen Franse, maar alle Europese alcoholica kan zulks wel en tegelijkertijd pleiten wij voor toevoeging van fluor, niet alleen aan rookwaar maar ook aan drank!"  "Mevrouw Boterbal, ik dank u voor dit gesprek."

Skoda

 


Skoda is één van de  vele submerken  van Volkswagen en dus is er niet veel revolutionairs van te verwachten. Dat was voor de Tweede Wereldoorlog, toen het het Tsjechische merk op eigen benen stond, wel even anders en  in 1935 deze Dynamic verscheen.

30.7.24

Jaray

 


 


 
 
Tsjechië,  destijds nog Tsjechoslowakije, was het land waar  voor de oorlog het meest aandacht werd besteed aan  de stroomlijning van automobielen. Iedere producent deed aan de aerodynamische vormgeving mee, Aero, Praga, Tatra, FRM, Skoda, Wikov, Z , Jawa en in feite kwam het allemaal door één man: Paul Jaray (1889-1974), die in 1922 al een voorzet had gegeven hoe de toekomst van een auto  er uit had te zien. Heel veel literatuur over  aerodynamische automobiele is  er niet, maar gelukkig verscheen elf jaar geleden het boek "Aerodynamické Automobily", uiteraard in het Tsjechisch, dat ik niet machtig ben, maar het boek is zo uitbundig geïllustreerd dat aanschaf  voor mij een must was. Jaray is net als Siegfried Marcus en  Josef  Ganz vrijwel uit de automobielgeschiedenis verdwenen, omdat hij, afkomstig uit een  Hongaars-Joodse famile, niet in het arischautomobilistische plaatje paste. Hij werkte aan zeppelins in Friedrichshafen,  voordat hij zich in 1923 in Zwitserland vestigde en in 1927 de "Stromlinien Karosserie Gesellschhaft"  oprichtte. Hij werd lang niet altijd betaald voor zijn patenten, alleen Tatra schijnt zich naar behoren te hebben gedragen. Hier onder een aantal voorbeelden uit de Tsjechische aerodynamische automobielindustrie. Om te beginnen een Tatra 77A uit 1934, met een achterin geplaatste achtcylindermotor met een inhoud van 2970cc en topsnelheid van 150km/u. Vervolgens een Skoda Popular Monte Carlo uit 1937, met een 1386cc-motor een topsnelheid van 120km/u. Daarna een Wikov 35 Kapka,  gebouwd in 1931 door Wichtere & Kovarik in Prostejov en tenslotte de FRM (Fischer-Reimann-Motory), de auto die de principes van Jaray het meest volgt.

29.7.24

Persu

 


Hier was de wereld in 1924 niet klaar voor en dus bleef het bij slechts één exemplaar, dat  na jarenlang gebruik  eindigde in een  museum in Boekarest. Bouwer was de Roemeen Aurel Persu,  die na de Eerste Wereldoorlog terugkeerde naar Berlijn waar hij zijn idee van een gestroomlijnde auto met wielen in de carrosserie en dus geen aparte spatborden verwezenlijkte. Geen enkele fabriek  toonde echter interesse, nadat Persu met de wagen op tournee was geweest en het bleef bij het ene exemplaar dat Persu jarenlang zelf gebruikte.

28.7.24

San



Frog and Heny "San".

Rumpler

 


Edmund Rumpler (1872-1940) was, voordat hij vanaf 1909 vliegtuigen ging bouwen, bezig geweest met auto's: hij was Hans Ledwinka behulpzaam  bij de constructie van de Nesseldorf "Präsident" in 1897 en werd later technisch directeur van Adler. Na de Eerste Wereldoorlog ging hij, nu onder eigen naam, aan de slag met automobielen en zijn "Tropfenwagen" liet duidelijk zien dat Rumpler het een en ander geleerd had van vliegtuigconstructie. Maar een succes werd het niet, de auto's - er zijn ongeveer honderd gemaakt - weken teveel af van wat in de vroege jaren twintig gebruikelijk was. De motor van de OA 104, gebouwd tussen 1921 en 1924 is een zescylinder Siemens met een inhoud van 2600cc. Benz ging de auto vervolgens in licentie bouwen met een viercylindermotor met een inhoud van 2595cc uit eigen huis. De topsnelheid van laatstgenoemde wagen - gebouwd in 1924 en 1925 - was 130km/u. Rumpler verliet daarna het pad van de achterwielaangedreven auto's en bouwde in 1926 een voorwielaangedreven auto en daarna ontwierp hij begin jaren dertig een zogenaamde "Schnelllastwagen" eveneens met voorwielaandrijving, er werden twee gebouwd, het snelste exemplaar met een twaalfcylindermotor haalde 100km/u. Beide vrachtwagens werden gebruikt om dagelijks kranten van uitgeverij Ullstein naar de badplaatsen aan de Duitse Oostzeekust te vervoeren.

 

Rusten

Hierbij gedenken wij Ludovik Strapatzer bij leven CEO van de  Abbudabbistuifzandcompagnie, die hij geheel  eigenhandig geleid  tot de grootste stuifzandcompagnie ter wereld. Op hem rustte zeker in het begin geen eenvoudige taak omdat de concurrentie hevig was, toch is het hem gelukt met een streng doch rechtvaardig beleid de Abbudabbbistuifzandcompganie te brengen waar deze nu is.  Moge Luduvik Strapatzer rusten in vrede.

2 trams 4 steden

 


Twee door  Kees Goozen gefotografeerde trams,  die elkaar op ware grootte  niet zullen hebben ontmoet. De  tram  in de  kenmerkende Amsterdamse blauwe kleur reed oorspronkelijk in Utrecht maar toen de  tramlijnen in laatstgenoemde stad werden opgedoekt werd hij door het GVB in Amsterdam aangeschaft.  De crème tram reed in Den Haag  maar kwam oorspronkelijk uit Rotterdam,  waar de RET de HTM na de Tweede Wereldoorlog uit de ergste nood hielp.

27.7.24

O.S. 2

Paris 2024. De opening:  l-a-n-g-d-r-a-d-i-g en humorloos

26.7.24

Fuldamobil

 

Het was één van die kleine, driewielige auto's die in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog verscheen. Maar de naam Fuldamobil doet zo'n kleine zeventg jaar later nauwelijks nog een belletje rinkelen. Het ontwerp komt van een free-lancejournalist die de nodige moeite had het te slijten voordat  hij bij een rijke zakenman in Fulda, eigenaar van de Elekromaschinenbau Fulda G.m.b.H.  gehoor vond. De 250cc tweetactmotor kwam van Ilo, de carrosserie was van hout met  een ongeschilderde aluminium bekleding, daardoor kreeg  het wagentje de bijnaam "Silberfloh". Op de foto een vervolgversie uit 1955. Nog later kwam er een Fuldamobil met  een polystercarrosserie die in ons land in licentie zou worden gebouwd als Bambino 200.

O. S.

Nu breakdancing tot Olympische Sport is verheven heeft het Internationaal Olympisch Comité besloten in 2028 bij de Olympische  Spelen  in Los Angeles ook de volgende sporten toe te laten, die alle nauwelijks gekleed dienen te worden beoefend: 10 kilometer achterwaarts hinkelen, anaal jodelen, ver pissen en 7 kilometer buxushaag knippen.  Wilfried de Jong, alle literaire aspiraties ver achter zich latend, zal ook dan weer diepgravende interviews houden met Nederlandse sporters, met name met beide anale jodelaars, de tweeling Gerben en Harmen Snoferdinckxs uit Almelo, die in  Parijs reeds opvallend aanwezig zijn.

25.7.24

Netanyahu

Netanyahu begint met zijn hele en halve leugens hoe langer hoe meer op Trump te lijken.

Oompah

 

Nee, in Friesland (Minnesota) wordt geen Fries gesproken en in Nederland (Texas) geen Nederlands, maar een stuk  verderop in laatstgenoemde staat, in de omgeving van New Braunfels, kan ik met Duits terecht. De groep Duitse immigranten moet aanzienlijk groter zijn geweest dan die van de Friezen en de Nederlanders, die zich in Friesland (Minnesota) en Nederland (Texas) vestigden, zodat zij een partner uit de eigen groep konden kiezen. Ik voer hele gesprekken in het Duits, soms is er iemand die het  woord "Luftschiff" gebruikt terwijl hij "Flugzeug" bedoelt, omdat zijn voorouders emigreerden toen het vliegtuig nog moest worden uitgevonden. Ik corrigeer niet. Ook  de muziek is Duits, op een zondag zit ik in een openluchttheater en wat zij "oompah" noemen vliegt me om en in de oren. Toch even terug naar Minnesota, mijn achternicht Judy heeft een paar woorden van haar  grootmoeder onthouden, als ze ondeugend was riep oma: "Smoarch fanke". "Naughty girl", vertaal  ik. En, vraagt Judy, zou ik misschien een paar recepten kunnen opsturen? Van "Krintsje brei" en "weake bôle"? Dat is waar ook, de herinnering  aan eten en de behoefte daaraan blijft het langst bewaard.

Taxi

 

Eind 1905 verscheen bij Renault een tweecylinder taxi, de fameuze "deux pattes", door een onbenul in het door Pierre Tisné uitgegeven boek "1898 Renault 1965" in het Nederlands vertaald met "tweetakten".
Er werden alleen al in Parijs 1500 exemplaren besteld, uitgerust met een nieuw apparaat dat afstand en ritprijs berekende, de taximeter. Maar hun faam en hun erenaam ontstond pas in 1914 toen het Franse leger de wagens rekwireerde om soldaten naar het front aan de Marne te brengen: de "taxi de la Marne". Het is dan ook geen wonder dat de auto door diverse firma's in miniatuur is gefabriceerd, hier onder staat een drietal.
 Minialuxe
 Safir
Rio

Appeltje

 


Jablkoň (Appeltje) uit Praag heb ik altijd een prachtig groepje gevonden, ietwat wonderlijke muziek, die soms naar jazz en soms naar folklore klinkt.


Kever

 


De hitlerkever (Anophthalmus hitleri) kan/mag niet  meer. Men zoekt naarstig naar een  nieuwe naam. Maar die ligt toch voor de hand: VW-kever (Anophthalmus volkswageni).

24.7.24

Trams

 

 

De A327, een oorspronkelijke stadstram uit Haarlem, die later in Leiden reed en de 77, een motorwagen die  bij de HTM als 34 in dienst kwam, in Hannover in 1931 verbouwd werd, vervolgens montagewagen werd en tenslotte terug verbouwd werd tot eenmanwagen. 


RR

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gingen Franse soldaten o.a. met Parijse taxi's naar het front, de Britten zetten o.a. Londense dubbeldekkerbussen in, maar ook Rolls-Royce leverde een bijdrage, niet alleen met personenwagens -  de fameuze "Silver Ghost" - maar ook lichte vrachwagens op basis van dat model, er waren een paar honderd Rollses aan het front. Bovendien was er een Rolls-Royce pantserwagen op basis van de "Silver Ghost", met dubbel lucht achter.

 

Parham 3

 


Vaak zijn het vrolijke uptempo nummers, zoals dit "Sud Buster's Dream" (misschien het best te vertalen als "Zeepkloppers Droom"), die Tiny Parham zelf schreef. Hij gaf niet alleen de  viool een rol, maar ook het washboard.

Parham2

 De man met de vreemde voornamen - Hartzell  Strathdene - werd  bekend met zijn bijnaam Tiny, die bijnaam  sloeg op zijn lengte.Uiterlijk werd vaker gebruikt, je kunt je afvragen of de persoon in kwestie daar gelukkig mee was. Vond bijvoorbeeld Fats Waller het leuk dat hij Fats genoemd werd? Tiny (Kleintje) Parham, op de vermoedelijke foto van zijn orkest foto staand voor de piano, uiterst rechts.  Tiny Parham maakte grammofoonplaten in de late  jaren twintig. Zijn contract met Victor werd in 1930, net als dat van Jelly Roll Morton en Joe "King" Oliver,  niet verlengd, dat kan het gevolg zijn van  een verandering van muzikale smaak van het  publiek, maar ook de Wallstreetcrash heeft ongetwijfeld een rol gespeeld. Parham trad daarna op als organist  in theaters en maakte in 1940 toch  weer een paar platen. Hij overleed op 4 april 1943 in  Milwaukee 

23.7.24

Fokker

 

Op het plaatje staat een F.XII met wielkappen, de eerste exemplaren hadden die niet en later werden ze weer verwijderd. De KLM had er acht in dienst op de lijn Amsterdam-Batavia, de Indische dochteronderneming KNILM had er twee, ABA, een Zweedse luchtvaartmaatschappij één en de Deense luchtvaartmaatschappij DDL (die net als ABA later opging in SAS) twee. Vier van de KLM-machines werden - nadat de maatschappij overging op Douglastoestellen - na een aantal onduidelijke handelingen verkocht aan de Francofascisten in Spanje.

21.7.24

Ziekentransport

 

De Daimler DC27 was de eerste speciaal ontwikkelde Britse ambulance na de Tweede Wereldoorlog. Chassis en motor kwamen van  Daimler, de carrosserie oorspronkelijk van Barker, later ook van Hooper, er zijn vijfhonderd D27's gebouwd. Ze hadden een zescylindermotor met een inhoud van vier liter, waren duur in aanschaf, gebruikten veel benzine en de remmen lieten nogal te wensen over. De maximum snelheid lag net onder 100 km/u. (Dinky Toys modelleerde de DC27 in 1949 met een Barker-carrosserie: met twee lijnen onder de ramen, de Hooper-carrosserie had er maar één).

Zwoerdje

Zwoerdje Wrocknavel, Drents kampioene schedelwerpen in de weltergewichtklasse, tevens coördinatrice tussen Farmers Defence Force, Zwarte Piet Moet Blijven, Zwaarvuurwerkcomité, B.B.B. en de Stichting tot Wederinvoering van Oude Vaderlandse Volkssporten als Gansknuppelen en Palingtrekken.

Wright

 


Frank Lloyd Wright (1867-1959) was een beroemde en invloedrijke architect en natuurlijk reed hij in  een paar automobielen waar de meeste Amerikanen slechts  van konden dromen.

Parham

 


Jelly Roll Morton en Joe "King" Oliver zijn in de  oude jazz genoegzaam bekend. Maar Tiny Parham? Hij verdient toch ook een belangrijke status. Geboren met  de vreemde voornamen Hartzell  Strathdene op 25 februari 1900 in Winnipeg (Manitoba, Canada), opgegroeid in Kansas City, begon hij zijn werkzaam leven als pianist in een theater in die stad. Vervolgens tourde hij met bands uit de buurt, voordat hij 1926 naar Chicago trok, waar hij behalve met de clarinettist Johnny Dodds en een aantal blueszangeressen opnames maakte een eigen band en  dan vooral met zelf geschreven nummers, die opnamens zijn allemaal de moeite waard. Dit is er één van: "Washboard Wiggles".

20.7.24

Boeren

B.B.B. Boeren Bont & Blauw of het mestmolentje achter de giertank van de  P.V.V.

J.J.

 


J.J. Cale (foto) & Eric Clapton "Call me the breeze"

Swing

 Swing States in de Verenigde Staten hebben niks met Benny Goodman noch  met Count Basie te maken.

Goederenwagen

 

Een goederenwagen met schuifdeuren van de Franse Estcompagnie. Wat ik me afvraag is of een in Reims ingeladen pakket voor La Rochelle in La Roche werd overgeladen in een goederenwagen van de P.O.-Midi, die het meenam naar Tours, om van daar uiteindelijk met de État de reis in La Rochelle te beëindigen?

Sinterklaas

Nu Sint Nicolaas nog enige maanden van ons verwijderd is lijkt het me nuttig een  aantal zaken, zeker wat de liederen betreft, van  enige voetnoten  te voorzien. "Zijn  knecht staat te lachen en roept ons  reeds  toe: Wie zoet krijgt lekkers, wie stout is de roe" wordt gewijzigd in "Zijn  kompaan staat te lachen en roept ons reeds toe: Wie zoet is  krijgt een fat bike, wie stout is een fiets". Natuurlijk zegt u ogenblikkelijk dat  rijmt niet, fiets rijmt  niet op toe. Dat hebt u goed gezien,  maar zelfs in de meest onbenullige sinterklaasliedjes rijmen de zaken niet. Zie "Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat  mijn laarsje, dank u Sinterklaasje". Sinterklaasje rijmt niet op laarsje. Bovendien wat moeten we met  dat uit onze taal verdwenen 'u', dat dient ogenblikkelijk vervangen te worden door 'je'. Inmiddels is  Piet van zijn knechtschap ontdaan, maar wat doen we met de goedheiligman zelf? In de wetenschap dat een kapoen een gecastreerde haan is, net zoals een  ruin een gecastreerde hengst, een os een gecastreerde stier, een  hamel een gecastreerde bok en een barg een gecastreerde beer. Dit lied dient meteen verboden te worden. Een Rooms Katholiek geestelijke is allesbehalve een kapoen. Trouwens over beren nog een vermakelijk bericht. Vlak na de oorlog las ik in de Drachtster Krant een advertentie waarin beren te koop werden aangeboden. Ik reageerde enthousiast en wilde er meteen op af. Tot mijn moeder me duidelijk maakte dat het niet om ursidae ging maar om mannetjesvarkens. Daarin had ik geen interesse.

19.7.24

Antiek

London-Brighton Run 2023. Ieder jaar wordt de London-Brighton Run gereden ter herinnering aan het feit  dat de  Red  Flag Act werd afgeschaft, die verordoneerde  dat in het Grootbritse ieder gemotoriseerd voertuig moest worden  voorafgegaan door iemand met een rode vlag.

Ach

Ach gossie, het nieuwe kabinet wil een belangrijke post in Europa en begint met Europa tegen zich in het harnas te jagen door de minister van justitie  naar Boedapest te sturen.

Gek

 


Ze zijn nog  gekker dan ik dacht, een aantal gedelegeerden op de Republikeinse conventie  heeft uit solidariteit met de grote leider het rechter oor in verband geplakt.

18.7.24

Clute

Zo nu en dan struikel ik over een muzikant die me verbijstert, zoals de blinde in 1943  geboren Ed Clute.

Pluhar

 


Christina Pluhars l'Arpeggiata 

 

!

TRUMP BESTRIJDEN?
TESLA MIJDEN!

17.7.24

Stomp

 

Syncopation Society Orchestra: "Variety Stomp"

Una & Pixy








Op speciaal verzoek van Una besteedde ik bij tijd en wijle aandacht aan het volkje dat op een of andere manier ontevreden was over uiterlijk van derlui hond en meende dat op te kunnen pimpen met leuke costuumpjes. Van Pixy hoef ik zulks niet te doen, er zullen her en de wel  leuke kattenpakjes te aanschouwen zijn, maar Pixy interesseert dat niet. Pixy kwam gisternacht buitengewoon opgewonden op onze sponde, ze had een muis gevangen.

 

16.7.24

Woningkrapte

Er waren te weinig woningen, mensen maakten kippenhokken tot hun woning, dat was in de jaren vijftig, het werd niet beter, de jaren  zestig kwamen en gingen, de jaren zeventig kwamen en gingen en op 30 april 1980 klonk de kreet "Geen woning, geen kroning",  het werd duidelijk: er was woningkrapte en die was er en bleef er. Toen kwam Sint Geert uit Venlo, hij wist de woningkrapte te duiden, hij wist wat de oorzaak was. ASIELZOEKERS.  In 1950 was er geen asielzoeker te zien. In de jaren er na evenmin. Maar Sint Geert uit Venlo vond het plezierig en adequaat  een minderheid de schuld van de woningkrapte te geven. Zo zit de wereld in elkaar: geef een minderheid de schuld van eigen falen en het volk loopt er goedgelovig achteraan. Sint Geerts hogepriesteres, ene Marjolein Faber belooft het hardste asielbeleid ooit, wedden dat de woningkrapte niet wordt opgelost, maar de haat tegen asielzoekers flink omhoog gaat.

Vogels

 
Wie denkt aan vogels in muziek komt niet om Olivier Messiaen heen, maar  er is al veel eerder sprake van gevederde vrienden in serieuze muziek, bijvoorbeeld  bij Vivaldi en Clément Janequin, maar we moeten  om echte vogels te beluisteren naar Cosmo Sheldrake.


 

15.7.24

Interviews 2

 

Geen idee meer hoe  het  gebeurde, maar  Pier Tania (Achter het  Nieuws) kreeg ook  interesse in Wolfgang Neuss (foto) (1923-1989)  en hij vroeg me samen met hem zijn interview te monteren.  Vervolgens vroeg hij me of ik interesse had om  bij "Achter het Nieuws" te  komen werken. Dat had ik,  maar Herman  Wigbold, de chef  van VARA's tv-nieuwsrubriek vond dat mijn snor eraf moest. Dat ging  mij te ver, mijn snor  bleef. Jaren later,  "Het Vrije  Volk" verhuist naar Rotterdam en Herman Wigbold wordt hoofdredacteur. Hij vraagt mij als cartoonist. Ik maak een proeftekening. Franco staat  voor Picasso's Guernica en  vraagt zich af waar hij het liedje  eerder  gehoord heeft. Het liedje is "El  Conor Pasa" van Simon en Garfunkel. Franco denkt aan het Duitse Condorlegioen, de zogenaamd vrijwillige Duitse nazi eenheid die in Spanje tijdens de burgeroorlog dood en verderf (o.a. in Guernica) zaaide. Herman  Wigbold vindt de cartoon te moeilijk. Is hij misschien ook wel. Maar zo denk ik nu eenmaal en ik word geen cartoonist.

14.7.24

50 2

"Fifty Miles of Elbow  Room" hoorde oorspronkelijk tot  het gospelrepertoire en klonk in  de uitvoering van  Reverend F.W. McGee zo.

50

 


 "50 Miles of Elbow Room" door Turk Murphy and his San Francisco Jazz Band

Interviews

 


Eerder  had ik in Berlijn Günter Grass geïnterviewd, voornamelijk  omdat hij  zich als één van Duitslands bekendste schrijvers vol in de verkiezingscampagne van de SPD  had gestort. Voor dat ik mijn bandrecorder kon openen vroeg hij me waarvoor ik werkte, naar eer en geweten antwoordde ik dat ik  voor een democratisch-socialistische omroep werkte. Hij antwoordde: "Die können noch nicht mal eine  Zeitung machen". Maar vandaag was ik op weg naar  Wolfgang Neuss, een cabaretier en acteur die net samen met Wolf Biermann (foto) een langspeelplaat had gemaakt,  met  Wolfgang uit westen  aan de  ene kant en Wolf uit het oosten aan de de ander kant  van de plaat. Alhoewel in het schitterende "Kleinstadtsontag" van Wolf Biermann, waar de verveling in een kleine stad op zondag van afdruipt, ook Wolfgang Neuss aan het woord komt. 

13.7.24

11 Juli

 


Een opname van de Banda Municipal de Santiago de Compostela van 11 juli 2024

The girls go crazy

 


Frog and Henry

Cucaracha?

 

Nee, nee, ik weet dat je kakkerlak in 't Spaans anders schrijft, maar de naam van de band in Mulhouse is dan ook niet Cucaracha maar Gugga Ratscha de Mulhouse. In ons land had je lang geleden dergelijke, zij het niet gecostumeerde orkesten, zoals De Veulpoepers en De Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand. Hier neemt Gugga Ratscha de Mulhouse Depeche Mode's "Just can't get enough" onder handen. "La Cucaracha" is  trouwens een fameus lied uit de Mexicaanse revolutie en naast "La Bamba" verschijnlijk het meest bekende Mexicaanse lied.