Gister toch maar eens gebeld met Elaine Boterbal-Kalkoen, voorzitster
van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Onnodige
Stampij (KNVVOS), een vereniging die zich inzet voor fluoridering van
producten van de tabaksindustrie, want zo zei ze meteen: "Met alleen
afschuwwekkende afbeeldingen van een wegrottend gebit op
sigarettenpakjes, meneer Bloemendaal, komen we er niet. Mensen blijven
roken, mensen blijven alcoholische geneugten proeven en het enige wat
wij daar tegen kunnen ondernemen is fluoridering van zowel tabak als
bijvoorbeeld cognac. U zou eens moeten nagaan wat er jaarlijks kan
worden bespaard aan tandartskosten wanneer de KNVVOS haar zin krijgt. De
eigen bijdrage in de ziektekosten kan zeer vermoedelijk tot de helft
worden teruggebracht. En zulks willen we toch allemaal!" "Mijn eerste
vraag was: "Maar mevrouw Boterbal, fluoridering beïnvloedt toch de
smaak?" "Welnee, hebt u ooit de smaak van fluor in kraanwater geproefd?
Het is een ergerlijk fabeltje dat fluor een smaakverandering
veroorzaakt, daarom pleiten wij al jaren dat - omdat de mens zal blijven
roken en drinken - dat er zowel aan tabak als aan drank - fluor wordt
toegevoegd!" "Maar ik zie de Fransen nog geen fluor aan wijn, laat staan
aan Rémy Martin toevoegen." "Met Europese regelgeving kan alles, meneer
Bloemendaal, dat hebt u gezien aan de afschrikwekkende afbeeldingen die de sigarettenpakjes en de doosjes pijptabak sieren. Een
zelfde soort afbeeldingen zou ook op drankflessen moeten staan. Het is
daarom zo jammer dat door de Brexit het niet mogelijk zal zijn Schotse
whiskyverpakkingen van afbeeldingen van verwoeste levers te voorzien.
Maar op wijn, cognac, armagnac, calvados, champagne, kortom op alle,
niet alleen Franse, maar alle Europese alcoholica kan zulks wel en
tegelijkertijd pleiten wij voor toevoeging van fluor, niet alleen aan
rookwaar maar ook aan drank!" "Mevrouw Boterbal, ik dank u voor dit
gesprek."