3.2.25

Adelbert



Dit is een ongeveer dertig jaar oud portret van Adolphina Knijpenbeurs, slager te Stompegaburen en verre nazaat van Adelbert de Wanstaltige, die in sommige folianten, ook Adelbert de Knoffelige wordt geheten. Adolphina beheert het familiearchief, dat de roemrijke daden van het geslacht sinds 1113 beschrijft. Adelbert schijnt komende uit Noord-Duitsland zich, vroeg in de twaalfde eeuw, in het Friese Burgum te hebben gevestigd en zich oorspronkelijk zowel met aardappelteelt als met botenbouw te hebben beziggehouden. Hij is de teler van het Aintje, een smakelijke en uiterst kruimige aardappel, die later verder werd ontwikkeld in het Bintje. Adelbert vond veel tegenstand vanuit België omdat genoemd Aintje totaal ongeschikt bleek voor de fritesindustrie, vanwege voornoemde kruimigheid. Met zijn ontwerp van een zeilboot, de zogenaamde oer-BM-er had hij tot ver over de landgrenzen groot succes, de uitgeholde boomstammen met een zeil van gelooid varkensleer vielen niet aan te slepen en dus werden her en der  (o.a. in Marokko, Montenegro en Chili) nevenfabrieken opgericht, die tot ver in de achttiende eeuw actief bleven.
Adelbert de Wanstaltige had een zoon, eveneens Adelbert  genaamd, maar met de toevoeging de Zwaarwichtige, hetgeen niet geheel onjuist was want hij woog bij een lengte van net geen anderhalve meter 163 kilo en bleef doende in de aardappel-  en bootwereld, zo richte hij in Oost-Groningen rond 1130 een aardappelmeelfabriek op met de naam Ruhrey & Geitigheid en verliet hij twee jaar later bij Lobith ons land met een van zijn oer-BM-ers, voorzien van een zelf geconstrueerde buitenmotor op houtgas, waardoor hij in 1248 nog net aanwezig kon zijn bij de eerste  steenlegging van de Keulse Dom. Omdat Adelbert moe werd van het meezingen met de enige grammofoonplaat - waarop het lied "Warum ist es am Rhein so schön" - aan boord, nodigde hij ter hoogte van de Loreley de dichter Heinrich Heine aan boord, die zich ogenblikkelijk begon af te vragen waarom hij zo bedroefd was en na een drie kwartier varen van boord stapte onder het uitspreken van de volgende veelzeggende zin: "Ich weiss nicht was soll es bedeuten".
Voordat Adelbert de Zwaarwichtige bij Koblenz besloot rechtsaf te gaan en zijn tocht op de Moezel, in plaats van op de Rijn te vervolgen, luisterde hij, terwijl hij Deutsches Eck passeerde naar de enorme ghettoblasters, die daar stonden opgesteld en afwisselend "Mambo #8" en "Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven" lieten horen. Als hij dat laatste had gedaan, dan had hij aanwezig kunnen zijn bij de geboorte van zijn zoon, die natuurlijk eveneens Adelbert  ging heten, zij  het later met de  toevoeging "de Merkwaardige". Zijn echtgenote, geboren Stephana Achterklap, was inmiddels tijdens de derde feministische golf directeur van de aardappelmeelfabriek "Ruhrey en Geitigheid" in Oost-Groningen geworden.  De derde golf kwam onverwachter dan de eerste - Cleopatra - en de tweede - Jacoba van Beieren - en werd ernstig bestreden door de Engelse koning Henry VIII, die er alles aan deed om het vrouwvolk onder de duim en op het schavot te houden, ook Wladimir Putin droeg zijn steentje bij door een damesgroepje het optreden onmogelijk te maken, terwijl  hij het al bijster druk had met het uit de  lucht halen van verkeersvliegtuigen,  het vergiftigen van tegenstanders, het hacken in andermans verkiezingen en  het voeren van oorlog met een buurland.

 

Trompenburg

 


Je zult de Teslarijders cadeau moeten geven die in de veronderstelling verkeren dat Elon Musk de electrische auto heeft uitgevonden, terwijl de eerste snelheidsrecords vanaf december  1898 tot 1902 op de kaart  werden gezet door electrische auto's, pas in laatst genoemd jaar werd die reeks gebroken door eerst een stoom- en daarna door een benzinewagen. Kennis van de geschiedenis van de auto  waarin de bestuurder zich dagelijks op pad begeeft is niet bijster groot, laat staan van de autogeschiedenis in zijn totaliteit. Terwijl de Britten er prat op gaan de constructeur van de eerste door een zescylindermotor aangedreven wagen te zijn, komt die eer toe aan de Nederlandse  "Industriële Maatschappij Trompenburg", die auto's fabriceerde onder de naam Spijker. De (afgebeelde) auto, speciaal ontworpen voor de Parijs-Madridrace, door Joseph Valentin Laviolette, had, behalve zescylinders, aandrijving op alle vier wielen, maar was te laat klaar om op de 24  mei 1903 te starten wedstrijd mee te doen. Achteraf gezien is dat maar beter, want die van stad-tot-stadrace werd in Bordeaux afgelast na een groot aantal dodelijke ongelukken. De Spijker bleef een enkeling en stond in december 1903 op een  tentoonstelling in Parijs  en begin 1904 in het Chrystal Palace in Londen.

  


Marsmuziek

 

Europese marsmuziek heeft dankzij de koloniale geschiedenis overal zijn sporen achtergelaten, soms op groteske wijze, zo speelt men op de Philippijnen op van bamboe gemaakte imitatie koperinstrumenten. Omgekeerd is het repertoire van fanfares hier beinvloed door niet-Europese ritmes en moet je niet verbaasd ophoren als de dorpsharmonie op een rumba door de hoofdstraat marcheert. Soms klinkt het wat geforceerd en mist het elke vorm van wat ik maar swing zal noemen. De eerste verandering van het repertoire van Europese militaire orkesten - en daar denk ik meteen aan als ik het over marsmuziek heb - vond meteen na de Eerste Wereldoorlog plaats, toen Parijzenaars zich stonden de vergapen aan een orkest onder leiding van Jim Europe, dat de stafmuziek vormde van een zwart Amerikaans regiment. Jazz kon je deze muziek niet noemen, maar het had wel dezelfde lichtvoetigheid. Ook de Tweede Wereldoorlog bracht verandering. Opnieuw speelde Amerikaanse muziek een rol, niet alleen door de dirigent van de Army Airforce Band, Glenn Miller, maar ook doordat veel jazzmusici in legerorkesten speelden. Er is geen harmonie, geen fanfare, die aan de invloed van jazz is ontsnapt. Zelfs het orkest van de Parijse brandweer heeft de uit 1937 daterende Count Basiecompositie 'One o'clock jump' op het repertore.

2.2.25

Nash


Het weekblad ‘Time’ noemde de Nash ‘600’ (foto 1) van 1941 ‘de enige echt nieuwe auto’ en dat was het voor de Verenigde Staten zeker, want de wagen had als eerste Amerikaanse serie-auto een zelfdragende carosserie. Nash zelf noemde het ‘unitized construction’. De naam ‘6oo’ was ontleend aan het feit dat de auto op een tank van 20 gallons benzine 600 mijl ver kon rijden. Daarvoor had Nash voor zijn goedkopere auto’s o.a. de namen Ajax en LaFayette gebruikt. Een paar maanden voor ‘Pearl Harbor’ verscheen de ‘600’ voor 1942, die de Verenigde Staten doorkruiste met de slagzin: ‘I’m using one-third of gasoline’.De fabriek schakelde begin februari 1942 volledig over op oorlogsproductie en maakte o.a. het anderhalvetons eenassige aanhangertje, dat onder meer achter de ‘Jeep’ werd gebruikt (foto 2), de Pratt & Whitney achttiencylinder vliegtuigmotor R2800 ‘Double Wasp’ (foto 3)(o.a. te vinden in de Chance Vought F4U-1D ‘Corsair’ (foto 4)) en de Sikorsky R6A tweezitsverkenningshelicopter (foto 5).

Nash '600'

aanhangertje

Pratt & Whitney R2800

Corsair

Sikorsky R6A

Decreet 2

Elon Musk die zich bezighoudt met stroomlijning van de overheidsuitgaven van de Verenigde Staten en dat volgaarne doet in gezelschap van  zijn zoontje X is recent gesignaleerd nabij het presidentiële toilet, omdat X Trump wilde zien poepen. Musk stelde toen vast dat het schellekoord, waarmee de gatlikkers door middel van "Y.M.C.A." gezongen door de Village People worden gewaarschuwd om Trumps gat schoon te likken, achterwege kan blijven. Musk stelde dat zodra Trump op  de wc-bril plaatsnam, zijn gewicht de zang in werking kon stellen, bovendien zag hij liever de mars "Alte Kameraden" ten gehore gebracht op het presidentiële toilet. Trump wilde echte dolgraag een vocaal werkje, vooral als hij wat hard op de keutel was en uiteindelijk werd besloten tot een een Engelstalige versie van het Horst Wessellied: 'The flags up high".

1.2.25

Verzamelen

 

Dat ik iets met Franse treinen, Haagse trams en oude auto's heb weten de regelmatige lezers van dit blog inmiddels, maar er is veel meer dat mijn, zeg maar, verzamelwoede opeist, zo heb ik nogal wat  geschreven judaïca. Sommige boeken komen uit mijn vaders collectie, maar zijn verzameling is inmiddels behoorlijk aangevuld. Op zijn 34ste verjaardag in october 1936 kreeg mijn vader van een bevriend echtpaar het in 1921 verschenen "Die Juden in der Karikatur" van Eduard Fuchs. Fuchs, een sociaal-democraat en in Berlijn uitgever van het dagblad "Vorwärts", verzamelde tekeningen, niet alleen uit Duitsland, maar ook uit o.a. Engeland, Frankrijk, Rusland, Polen en Oostenrijk en laat vanaf de 15e eeuw een getekend, zo u wilt een vertekend, beeld zien van Joden. Niet de geringste tekenaars hebben bijgedragen aan antisemitische beeldvorming: Caran d'Ache (Emmanuel Poiré), Aubrey Beardsley en Charles Léandre.

La Poste

 

Zowel de Britse als de Franse spoorwegen hebben net zoals oorspronkelijk ook in Nederland speciale posttreinen in dienst. Het eerste vervoer van post per trein vond in 1838 in Engeland plaats tussen Londen en Birmingham, België volgde twee jaar later en inspecteur der posterijen in Straatsburg François Donat-Blumstein kreeg het in 1841 voor elkaar dat post met de trein mee ging tussen Straatsburg en Colmar. Oorspronkelijk waren natuurlijk nergens speciale postrijtuigen in dienst, maar dat veranderde al snel en gingen postbeambten met de trein mee, die onderweg de post sorteerden. Op de foto's twee vroege Franse postrijtuigen, het ene voor Parijs - Lyon, het andere gaat zelfs mee tot Nice.


Klassiek?

 

De branle is een oude Franse dans, hier is er eentje uit Bresse (er komen dus niet alleen kippen vandaan) gespeeld op draailier (hurdy-gurdy, vielle à roue). De draailier is een uit de Middeleeuwen daterende mechanische viool, de snaren gaan klinken door het draaien van een wiel en worden gestopt door een toetsenbord, vaak zitten er ook nog een of meer sympatische snaren op het instrument. Je zou je kunnen afvragen waarom ik een branle gespeeld op een draailier op dit blog heb gezet. Ik heb daar een simpel antwoord op. Omdat het uiteindelijk om de muziek gaat en ik niet van anachronistische verkleedpartijen houd, wanneer ik iemand in een fluwelen wambuis accordeon zie spelen, dan word ik onpasselijk, begrijp me goed, zo'n accordeonist mag best een branle spelen, maar trek er dan geen middeleeuws costuum bij aan, want dat botst: accordeons bestonden destijds niet. Stel dat we de branle uit Bresse laten bewerken tot een vierdelig werk voor strijkkwartet en voorzien van de handtekening van de (niet-bestaande) Italiaanse barokcomponist Bernardo Chammerini, ik wed dat sommige luisteraars hun gezicht bij voorbaat al in de Concertgebouwkleinezaalplooi trekken en zich in de richting van de Van Baerlestraat reppen, terwijl ze hun neus optrekken voor een draailier. Want zo gaat dat, voor die mensen is muziek net oranjemarmelade, als die niet van Chivers is, dan deugt de marmelade niet. Ik heb dat nooit zo goed begrepen, ik bedoel de scheiding tussen "klassiek" en andere muziek, zoals bijvoorbeeld volksmuziek, want veel zogenaamde klassieke muziek is ontleend aan volksmuziek, een niet gering aantal befaamde componisten lustte er terecht wel pap van en gebruikte die folklore ook in hun werk. Bovendien is de term klassiek in muziekverband vaak een onzinterm, want je kunt twintigste-eeuwse-muziek toch moeilijk van dat predikaat voorzien. Maar het gebeurt veelvuldig, net zoals in het oude-auto-wereldje, waar een (wan)product als de American Motors "Pacer" rustig een klassieker genoemd wordt.

31.1.25

Achterwielaandrijving


 

Simca

 

Een advertentie van Simca, die voor degenen die zich niet voor automobielhistorie interesseren een vraag oproept: waarom werd de advertentie in het 20 octobernummer van "De Auto" door NEKAF (Nederlandse Kaiser-Frazer Fabrieken N.V.) geplaatst, terwijl als er al een associatie met NEKAF bestaat, die met het leger-manusje-van-alles, de Jeep is. NEKAF was een redelijk zelfstandig assemblagebedrijf dat de producten van de pas na de Tweede Wereloorlog begonnen Amerikaanse autofabriek Kaiser-Frazer in elkaar zette, maar in 1955 ook Simca's en Hillmans. Ook de Jeep en de Willys "Aero"en zelfs Saabs kwamen soms uit het Rotterdamse bedrijf.

Wilbur

 

Wilbur De Paris, trombone met zijn broer Sidney, trompet en Omer Simeon, klarinet plus enige anderen in 1958  met "Panama" in een moordend tempo.


30.1.25

T. 13



T.13  was de eerste Bugatti  die commercieel leverbaar was vanuit de fabriek in Molsheim. Oorspronkelijk was het een viercylinder met 8 kleppen, later was ook een 16 klepper leverbaar , die vanaf 1914 tot na 1920 leverbaar zou blijven. De wielbasis was 2 meter, maar er was ook een 2,4 meter  en een 2,55 meter wielbasis leverbaar, die heetten respectievelijk T.15 en T.17. Wat er alllemaal mogelijk was op basis van  de T.13 is gedeeltelijk te zien op de foto's. 

 

29.1.25

Peugeot

 


Ettore Bugatti had gewerkt voor Prinetti & Stucchi, De Dietrich, Mathis en Deutz voordat hij zijn eigen naam op de radiateur van een auto kon zetten, maar toch bleef hij actief voor andere fabrieken. Zo bouwde hij een  klein autootje dat hij eerst probeerde te slijten aan een Duitse fabrikant,  maar dat  uiteindelijk  als Bébé bij Peugeot terecht kwam. Hij bouwde voor zelfde firma een prototype (foto onder), maar dat werd, in dezelfde periode (1912) als de Bébé, geen succes. In 1930 produceerde hij wel de motor voor de Peugeot 201X (foto 3).

 

Zo kan he† ook 25

Het wordt tijd de serie 'Zo kan het ook" te beëindigen en ik ga dat doen met een stukje globalisering, want waarom zingen en spelen de Groninger Stroatkinkers over hun liefde voor Groninger meisjes op de manier zoals dat gebruikelijk is in het Amerikaanse bluegrassrepertoire, een  manier van zingen en musiceren ooit bedacht door Bill Monroe. Simpel. Omdat ze het leuk vinden. Hetzelfde gebeurt in Tsjechië. En in Japan. Ik herinner me de eerste Japanse auto's die tot ons kamen en hoe er gemopperd werd over imitatie, dat mopperen is jaren geleden al verdwenen, maar of dat met deze Japanse jodelaar en het jodelen in Japan in het algemeen zal gebeuren, waag ik te betwijfelen. Wij hadden hier ooit Olga Lowina, maar het jodelen in Nederland is nooit echt van grond gekomen. In Congo werd de rumba  wel razend populair en je moet ook niet vreemd opkijken van een Soedanese mambo. In feite is die globalisering van muziek al een paar eeuwen aan de gang, de polka afkomstig uit Bohemen maakte rond 1840 furore in Parijs, de tango uit Argentinië kon je rond 1900 in Europa al  horen.


28.1.25

Loewy

 

Ik had eind jaren veertig, begin jaren vijftig natuurlijk veel meer met vliegtuigen dan met  auto's. De oorzaak was dat vliegveld Leeuwarden onder handbereik lag. Ik  was daar vaak te vinden  na schooltijd. Loewy, de ontwerper van deze Studebaker had duidelijk gekeken naar vliegtuigen en ik heb werkelijk geen idee of ik daarom nog precies weet waar ik de dit model Studebaker voor de eerste keer zag.
Hij week af van alles wat ik aan auto's kende, voor- en achterkant leken op elkaar. Het was in mijn ogen een schitterende auto en hij reed op de Groningerstraatweg,  vlak bij het Groningerplein in Leeuwarden: een Studebaker "Champion" met de zogenaamde "bullet nose".

Jollity Farm

 

In 1967 viel er, in tegenstelling tot vandaag, nog  wat te lachen als muziekliefhebber. Je had P.D.Q. Bach aan één kant van  het muzikale spectrum en de Bonzo Dog Doo Dah Band aan de andere kant. Op de lp "Gorilla " van The Bonzo's stond "Jollity Farm" dat ik al had op een 78-toerenplaat als "comedy foxtrot" van Jack Payne and His B.B.C. Dance Orchestra uit 1930. Payne was in 1928 de baas van de afdeling dansmuziek van de B.B.C. en tegelijkertijd leider van B.B.C.'s eerste dansorkest.

Bloemetje

 

Decreet

Nu president Trump zoveel decreten  heeft getekend is de  kans groot dat sommige oekazes in de grote hoeveelheid verloren gaan, een daarvan is het  verbod op het bezit en gebruik van toiletpapier in de presidentiële suite van het Witte Huis. Trump heeft vicepresident  J.D Vance aangesteld als hoofd kontlikker, d.w.z. dat hij zelf niet  likt, maar dat hij bij toerbeurt bepaalt wie die dag de presidentskont mag likken. Zodra de president  zijn grote boodschap heeft afgeleverd trekt hij aan een schellekoor waarna een opname klinkt van de Village People met "Y.M.C.A.", waarna de  gereedstaande kontlikker zich spoorslags naar het presidentiële toilet dient te bewegen. Er schijnen zich in de presidentiële vertrekken al kleine worstelingen te hebben voorgedaan, maar tot nu toe heeft vicepresident J.D. Vance alles in redelijk goede banen kunnen leiden, vooral nadat hij waarschuwde dat hij bij groter onheil  zelf zal gaan likken.

27.1.25

Baron

In 1919 stond op de Parijse vliegtuigsalon een gesloten en redelijk gestroomlijnde tweedekker voor de - ook toen al - snelle zakenman, die zich samen met een piloot wilde verplaatsen , helaas bleef het succes van het vliegtuig uit en besloot baron De Marçay, net als andere Franse vliegtuigconstruceurs de markt uit te  breiden en auto's te gaan bouwen. Hij had, net als Farman, luxe limousines kunnen maken, maar koos voor de in opkomst zijnde uiterst lichte racewagens:  sportieve cyclecars. Het werd een kleine met een een door Anzani (geen onbekende vliegtuigmotorconstructeur uit de Eerste Wereldoorlog) gebouwde luchtgekoelde tweecylinder met een innhoud van 1100cc als aandrijvingsbron.

 

Zo kan het ook 24

 


"Lady be good" is wat je een jazzstandard kunt noemen. Lester Young (foto) had het nummer op zijn repertoire, maar ook Artie Shaw en niet vergeten Art Tatum  en Charlie Parker. Geschreven door  de gebroeders Gershwin,  (George de muziek en Ira  de woorden) als een musical in 1924 van dezelfde naam. "Lady be good" is behalve een liedje  uit de musical, net als "Fascinating Rhythm trouwens, tijdloos gebleken, maar zo moet het origineel geklonken hebben.

26.1.25

Dumptruck

 

Muir-Hill was een bedrijf  in Manchester dat op basis van  Fordsontractors niet alleen smalspoorlocomotieven bouwde, maar ook "dumptrucks" als deze. Een Dinky Toysmodel verscheen in de serie "Supertoys" in 1948  onder nummer 562, maar werd later vernummerd in 962. De chauffeur zit op een draaibare zetel.

Springtime

 

 


Springtime for Elon and the GOP

Zo kan het ook 23

 


Dit is een van de meest merkwaardige muziekfragmenten die ik  ken. Het origineel, de  "Polovetser Dansen" maakt deel uit van de opera "Prins Igor", een compositie van de Rus Aleksandr Borodin. Maar in de Verenigde Staten kreeg  de compositie grotere faam als "Stranger in Paradise", met name in  de uitvoering van Nelson Eddy (foto).

25.1.25

White 2

 

De laatste White-personenauto werd op speciale bestelling in 1936 gemaakt, de fabriek in Cleveland was namelijk 18 jaar eerder overgeschakeld op de productie van vrachtwagens. De firma, ontstaan uit een naaimachinefabriek, was al eerder van benzine in plaats van stoom als aandrijvingsbron voor zijn auto's gaan gebruiken. Dat gebeurde rond 1910. Maar de hoogtijdagen voor het merk lagen daarvoor toen de Amerikaanse president Theodore Roosevelt een White gebruikte en Webb Jay met zijn "Whistling Billy" (foto boven) bijna 120 km/u reed.

Zo kan het ook 22

 

Vijfenzeventig jaar geleden, we konden luisteren naar Hilversum 1 of 2, kwam met enige  regelmaat "In  a  Persian market" van de Engelse componist Ketèlbey (foto)  voorbij. Het maakte op mij zo'n indruk dat ik  het begin nog steeds kan fluiten. Wilbur De Paris zette het, hoe wonderlijk, ook op het repertoire.

24.1.25

Duits(?) automobilisme

 

Dat linker autootje is natuurlijk een in Duitsland in licentie gebouwde Austin Seven, een Dixi DA 1, later - in 1929 -  toen de Dixifabriek in Eisenach was overgenomen maakte het wagentje furore als BMW Dixi. Rechts staat een Swift, afkomstig uit een fabriek in Coventry die tussen 1900 en 1931 auto's bouwde, na eerst naaimachines, fietsen en gemotoriseerde driewielers te hebben gefabriceerd. Het merk verdween omdat het niet kon concurreren  met merken als Austin en Morris. Opvallend is het verschil in verlichting van beide auto's, de Dixi heeft electrische verlichting, de Swift carbidlantaarns. Beide auto's komen uit Hessen, ERB staat voor Erbach, OF voor Offenbach.

Zo kan het ook 21

 


Humoresque nummer 7 is een veel gespeeld werk van de Tsjechische componist Dvorak. Je komt het tegen op viool en cello maar waarschijnlijk het vaakst op piano. Pianogeweldenaar Art Tatum  gaf er zijn eigen draai aan.

23.1.25

White

 

White maakte in de jaren dertig vrachtwagens voor elk doel, van kleine bestelwagens voor de melkboer tot trucks met V12-motoren. In 1937 werd een verkenningswagen voor het Amerikaanse leger ontworpen, de M3A1, waarvan uiteindelijk meer dan 20.000 zouden worden gebouwd en die behalve in het Amerikaanse leger ook dienst deden in het Britse, Canadese en Russische leger. De van dezelfde neus voorziene halftrack, de M3 (foto boven) was tot ver na de Tweede Wereldoorlog overal te vinden. De M3 had een  zescylinder Whitemotor met een inhoud van net geen zeseneenhalve liter. Natuurlijk kwamen er derivaten met een andere codering, die ook door andere vrachtwagenfabrieken werden gebouwd.
In 1939/40 construeerde White onder de naam "White Horse". een interessante bestelwagen met een viercylinder luchtgekoelde motor achterin.
Begin 1949 werd onderstaande COE-(cab over engine)-truck geintroduceerd, de cabine kon binnen een halve minuut gekanteld worden.

Zo kan het ook 20

Hier werd het liedje bekend door Rowwen Hèze als "Bestel maar", maar het origineel kwam uit Los Angeles van Los Lobos als "Anselma".

22.1.25

Golden Earring(s)

Ik moet ver terug in de  tijd, maar omdat de afgelopen dagen de "Golden Earring" in  het nieuws was, lijkt het me wel leuk. André van der Louw en ik interviewden lang geleden de  band voor "Hitweek". Hun oefenruimte was een  rolschaatsbaan  aan de Haagse  Savornin Lohmanlaan., waar de jongens werden  afgericht door Fred  Haayen. Het ging er heel streng aan toe. Je zou bijna zeggen dat Haayen een loopbaan als dompteur was misgelopen. Voor zover ik me herinner  schreef de band zijn naam nog als "Golden Earrings", later zou die s aan  het eind vervallen.

Double & Triple

 

Terwijl de État tot 1935 moest wachten op de bestelde aanhangrijtuigen onderzocht een andere Franse spoorwegmaatschappij, de P.L.M. of het mogelijk was een snelle dienst tussen Parijs en Lyon te openen met gelede Bugattitreinnstellen waar plaats was voor 74  eersteklaspassagiers. Omdat het zicht te beperkt zou zijn voor de machinist werd de kiosk op de "Double" hoger geplaatst. Op 25 mei 1934 werd het treinstel tijdens een rit van Parijs naar Lyon aan de pers voorgesteld. Maar wat met twee gelede rijtuigen kan, kan ook met drie en dus bestelde de État begin november 1935 twee "Triples", die medio 1936 werden afgeleverd. Hier onder mijn model van de "Triple" van de État dat ik in gedeelten heb moeten fotograferen. Na de État bestelde de Alsace-Lorraine vijf "Triple"-treinstellen. Een "Triple" van de État had 144 zitplaatsen, die van de AL 131. De maximale snelheid van een "Triple" was 140 km/u.



Zo kan het ook 19

 


Henry Mancini's "Moon River " door een mandolineorkest uit Bandoeng

21.1.25

Trommelen

 

Настало время, что я был на своем груди барабана*

*Het is weer hoog tijd dat ik op mijn borst trommel