11.7.25
Ambassador
O ja, natuurlijk vreten ze varken van de barbeque, hebben ze kaal geschoren koppen, dragen ze rare korte broeken en mouwloze t-shirts, zitten ze onder de tatoeages, overschreeuwen ze zich, beschouwen ze Trump als hun heiland en vernielen ze hier hun Nash uit 1940 nog meer, dan die al vernield was. Helaas zijn er Nederlandse laagschedels die in gestrekte draf deze idioten imiteren. Van het ene stel dwazen naar een andere Amerikaanse gek, die zijn 600 uit 1941 voorzien heeft van een chassis(!) en een Chevroletmotor, hij heeft het over een Nash Ambassador 600, dat woord "Ambassador" slaat nergens op, maar hij is duidelijk al tweeeneenhalf jaar bezig een auto te slopen, in plaats van een boekje te raadplegen.
10.7.25
Y
Hagopian
9.7.25
Veritas?
Volkslied 4
Ons "Wilhelmus" is een net volkslied, er worden geen andere landen belaagd, er wordt zelfs niet gekweeld dat Nederland het beste en mooiste land is op deze aardkloot, want zulks schijnt toch het eerste te zijn waaraan de meeste "national anthems" moeten voldoen. Ophitsen! Toen in de vorige eeuw de Afrikaanse lieden zich ontdeden van het koloniale juk hadden ze natuurlijk meteen na hun vrijwording een nationaal gezang nodig en wonderlijk genoeg werden dat zeer Europese riedels. Ik heb een behoorlijk aantal grammofoonplaten met Afrikaanse muziek, allemaal goed beluisterbaar, of het nu uit Congo komt of uit Algerije, maar met de volksliederen gaat het mis. Er valt niets terug te vinden van wat de "eigen muziek" zo mooi maakt. Ik heb een aantal volksliederen op een rij gezet, eerst Ghana (heel Engels), daarna Burkino Faso, Congo, Angola, Ethiopië, Algerije, Zuid-Afrika en Nigeria. Opvallend is dat de meeste volksliederen gezongen worden in de taal van de voormalige kolonialisator.
8.7.25
Reclame

Volkslied 3
En wat horen wij hier? Voor de zoveelste keer de melodie van het Britse volkslied, maar nu als het volkslied van Liechtenstein""Oben am jungen Rhein". Bovendien was Lullys compositie van 1871 tot 1918 ook nog als "Heil dir um Siegerkranz" de Kaiserhymne in Duitsland. De Zuid-Amerikaanse republieken, nadat ze zich in de negentiende eeuw van Spanje hadden losgemaakt, kozen allemaal voor iets spectaculairs, iets dat klonk als kwam het regelrecht uit een Italiaanse opera, de militaire pakjes die er bij gingen horen leken meer op operettekostuums, maar dit terzijde. Ik neem ze even voor u door. Eerst Paraguay en daarna Uruguay, Venezuela, Columbia en Argentinië. Heel, zeg maar, hartstochtelijk toch?
7.7.25
Hotchkiss
Volkslied 2
Ah, dacht u, dat verhaal dat de Britten een oorspronkelijk Frans lied als volkslied hebben daar klopt geen bliksem van. Maar ik ga het bewijzen. Het bewijs heb ik uit het excellente boek van Bart van Loo "Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk". Zwitserland had, als ik me goed herinner, op dezelfde melodie als "God save the king/queen" een nationaal volkslied, maar daar kwam in 1981 verandering in en men zingt nu de zogenaamde Zwitserse psalm, in vier talen. Het is opvallend dat volksliederen gewijzigd worden en dat dan weer tot problemen leidt. In de "Overture 1812' citeert Tchaikovsky een volkslied dat in 1812 nog lang geen volkslied was. In Duitsland zingt men na 1945 het derde couplet van het Deutschlandlied omdat men de beide eerste coupletten te nationalistisch vindt. Maar wie wil zwelgen in nationalistische bombast, reppe zich naar Kazakhstan, het is duidelijk dat het land eens deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, waar ze ook nooit genoeg konden krijgen van het ophemelen van het moederland. Soms is de melodie van een volkslied gepikt van een heel ander lied, zo is de melodie van het Fries volkslied afkomstig van een Duits studentendrinklied "Vom hohen Olymp herab". En tenslotte is er het volkslied van Maleisië, dat als "La Rosalie" in de negentiende eeuw werd gecomponeerd door Pierre-Jean de Béranger, maar nu "Negaraku" heet en niet met een andere tekst mag worden gezongen, dus ook niet met de originele.
6.7.25
Kleur
Pseudokleurenfotografie, want de prentbriefkaarten hebben een zwart-witfoto als basis en die zijn fantasievol ingekleurd, zodat de tweeramer op een van de foto's een geel dak, een rode zijkant en een grijze voorkant heeft, gelukkig zijn de meeste minder extreem, wel heb ik een vraag over de Leidsche Boschjes (meervoud) en de Moskeekerk. Moskeekerk?
Volkslied
Ik moet me nodig eens bezig houden met het volkslied. Ik bedoel met volkslied, het soort liederen als ons "Wilhelmus", dat trouwens, al is het stokoud, nog geen honderd jaar ons volkslied is. Het is een merkwaardig lied, gewijd aan de, aan degene die de vader des vaderlands wordt genoemd, hij was van Duitse bloed en eerde de Spaanse koning, alsof Alva, die voor de Spaanse koning hier orde op zaken moest stellen, zo'n lekkertje was. In Spanje hebben ze natuurlijk ook een volkslied, "La Marcha Real", maar dat heeft geen woorden, alleen een melodie. Is het dan wel een volkslied? Sinds 1932 is "Het Wilhelmus" ons volkslied, daarvoor hebben ze met verschillende andere liederen het volk trachten te verheffen o.a met "Waar de blanke top der duinen", dat uit 1870 dateert en voor het laatst populair was bij de NSB. Van "Het Wilhelmus" bestaat bij mijn weten geen gewijzigde versie, zoals die bij het Amerikaanse volkslied: "Oh, say can you see, any bedbugs on me", "Waar de blanke top der duinen" kent wel zo'n versie, precies uit de tijd toen het door de NSB gezongen werd; "Waar de blanke top der duinen afgezet met prikkeldraad en op elke honderd meter weer zo'n vuile rotmof staat, juich ik aan het vlakke strand, hij komt nooit in Engeland. Engeland, nee, het Verenigd Koninkrijk, eert met het volkslied de Britse monarch, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat God save the king of queen" van Franse origine is, gecomponeerd werd door Jean-Baptiste Lully als "Grand Dieu sauve le roi", Georg Friedrich Händel wist het pasklaar te maken als Brits volkslied. Die wetenschap moet voor Nigel Farage en kornuiten gekmakend zijn. Het Franse volkslied kent waarschijnlijk de meeste afwijkende versies, zoals deze van Franz Liszt. of deze van Allan ("Hello Muddah, Hello Faduh") Sherman of deze, fel door het gezag bekritiseerde versie van Serge Gainsbourg.
5.7.25
Frans
Renault had in 1939 zijn "Suprastella" met een achtcylindermotor met een inhoud van 5448cc, een open versie werd tot staatskaros bevorderd.
Lap steel 2
4.7.25
Lap steel
3.7.25
Pistoletjes
Wie op het fantastische idee gekomen is om bij het Joodse jeugdvoetbaltoernooi uitgerekend de met tatoeages overladen Bouwe Dod uit te nodigen, terwijl tatoeages in het jodendom verboden zijn, is de vraag. Maar hopelijk smaakten de pistoletjes met parmaham na afloop heel lekker.
2.7.25
Naar het beloofde land
Klassiek?
Hawaii 2
Eenmaal succesvol gearriveerd op het vaste land van de Verenigde Staten waren er speciale firma's die het instrument trachten te verbeteren, zoals de van oorsprong Tsjechische broers Dopera, ze noemden hun gitaar dobro (Dopera Brothers), die het in de accoustische countrymuziek heel goed deed.
1.7.25
Klein
Hawaii
Vorige week liet ik in het serietje over Cajunmuziek een steelgitaar zien. Hoe de steelgitraar in Louisiana belandde liet ik in midden. Hij komt uit Hawaii, maar in feite is het nog ingewikkelder, want toen Mexicanen en Portugezen tweehonderd jaar geleden naar Hawaii kwamen om er koeien te hoeden, brachten ze gitaren mee. Hawaiianen kenden alleen maar trommels en ze wisten niet goed wat ze met die gitaren aan moesten. Ze legden ze op schoot en begonnen met een kam, een sleutel of iets dergelijks klanken te produceren. Toen ze daarmee succes hadden, kwamen ze er mee naar het Amerikaanse vaste land en ontstond er een ware rage.
Drenthe 2
Iedere bijeenkomst van de Drentse "Donald J. Trump Appreciation Society' en dat zijn er minimaal drie per week begint met zingen van het door Mark Rotte gecomponeerde loflied: "Grote Trump wij loven u", waarvan hier de tekst: "Grote Trump wij loven u, Heer, o sterkste aller sterken, Heel de wereld juicht voor u en bewondert uwe werken."
30.6.25
Tweelingzus
Lammechien Pestebubbonica, geboren Bretzelmann, die na een kortstondig huwelijk met Giuseppe Bimotore Pestebubbonica, vanwege hun zoontje Armonico de achternaam Pestebubbonica bleef behouden, tweelingzusje van Annechien Bretzelmann en drogisterij- en postagenschaphouder in Valthermond. Drents linedancekampioene en vertrouwelinge van Caroline v.d. Plas, mogelijk BBB-kandidaat Tweede Kamerverkiezingen 19 oktober 2025.
Glastonbury
Naast Bob Vylan traden vermoedelijk ook The Peatels, The Rolling Cones, Take Rat, Ed Kieran, The Boo, UB 50 en nog enig ander gespuis, op in Glastonbury, dat te beroerd is een originele naam te verzinnen.
29.6.25
28.6.25
Stud