30.4.25
Gebod
Reboelje 2
Reboelje uit Friesland is de beste band die Nederland ooit heeft voortgebracht, originele teksten, originele muziek. Bovendien stond de band ook in het theater zijn mannetje. De band was actief tussen 1987 en 2003. Zanger Marius de Boer begon enige tijd later een sololoopbaan en had een platenfirma, hij overleed in 2023 op 62-jarige leeftijd. Tiede Lanting overleed al op 52-jarige leeftijd. Reboelje heeft zeer onterecht nooit de populariteit gekregen die hij verdiende, terwijl allerlei onnozelaartjes hier successen boekten.
29.4.25
Klokkengieters
De Bollées waren klokkengieters sinds 1715 in Le Mans, maar vanaf 1873 experimenteerden vader en zoon Amédée Sr. (1844-1917 en Jr. (1867-1926) Bollée met stoomrijtuigen. In 1885 bouwden ze een enorm rijtuig voor de markies de Broc, in 1878 had Amédée Sr. “La Mancelle” (links op de foto), vernoemd naar Le Mans, geconstrueerd, de wagen haalde een maximale snelheid van 42 km/u. Vanaf 1896 houdt Amédée Jr. zich bezig met door benzinemotoren aangedreven voertuigen. Een andere zoon van Amédée Sr., Léon (1870-1913) begint in Le Mans eveneens een fabriek: “Automobiles Léon Bollée”, hij bouwt kleine door benzinemotoren aangedreven auto’s, die hij voiturettes noemt. Vanaf 1903 krijgen zijn auto’s een normaal formaat. In 1910 staan negen modellen in de catalogus, één ervan staat rechts op de foto. Het klokkengietersbedrijf bestaat nog steeds, maar is inmiddels in Orléans gevestigd.
28.4.25
D.B.
27.4.25
Oranje
26.4.25
Taal 2
Vanzelfsprekend heb ik met belangstelling kennis genomen van het exposé van collega Tubbekke-Frutsel aangaande het sinterklaaslied "Zie de maan" etc. Toch wil ik mij enige opmerkingen veroorloven, om te beginnen over haar conceptie over "de maan", die zij duidt als nymfomaan. Ik zou eerder, zeker gedachtig aan sinterklaas, wanneer immers het nodige gestolen wordt in warenhuizen, de voorkeur geven aan kleptomaan. "Wild geraas" kan momenteel, nu het communisme te onzent vrijwel geheel onder is gegaan, nauwelijks aan die stroming worden gekoppeld, ik zou "wild geraas" eerder willen onderbrengen bij de eenmanspartij van Geert Wilders, zelfs de woorden "wild geraas" zijn in zijn naam onder te brengen. "Heerlijk" had ik, ere wie ere toekomt, gaarne toebedacht aan Eva "wat heb ik voor jullie, jongens?" Junek, het weglaten van haar naam, vind ik enigszins slordig, maar bij deze opmerkingen wil ik het laten.
Hendrik-Jan Vierseboom, letterkundige.
25.4.25
Taal
24.4.25
Wereldtheater
23.4.25
Oud 2
Los Cenzontles
Ze noemen zich Los Cenzontles (De Spotvogels) en het is een groep Spaanstalige, jonge mensen uit Los Angeles en omgeving die in een cultureel centrum door het maken van muziek gewezen worden op de cultuur van hun voorouders, maar ze zingen ook liedjes de gecomponeerd zijn door leden van Los Lobos. En er is zelfs een speciale jeugdgroep.
22.4.25
Hi Ho Hi Ho
nadat hij vluchtelingen voortdurend voor misdadigers heeft uitgemaakt, meent hij dat hij toch naar de begrafenis van de paus te kunnen gaan
21.4.25
Blik



Vampier
Goadec
20.4.25
Gloster
Goofy
19.4.25
Licentie
18.4.25
El Manisero
Ganz
Truck 2
Behalve de begintune "Roll on Big Mama", was er ook even voor zeven uur op woensdagochtend een eindliedje: "Keep on trucking" gezongen door Dave Dudley. Het ging in "Truck" regelmatig over niet betaalde CAO-lonen, wonderlijke praktijken van bazen die chauffeurs straften, gezond eten (want daar ontbrak het nog wel eens aan), problemen onderweg, zoals diefstal en een enkele keer over iemand die tot in Afghanistan reed. Ook herinner ik me de Groninger groep Quintus en toen ik ze vanochtend opzocht op YouTube was ik heel verbaasd mijn eigen stem te horen. Totaal vergeten.
17.4.25
Truck
Gisteravond dacht Sophie Hilbrand dat het de hoogste tijd was om samen met Nico Oudshoorn aandacht te besteden aan "truckerssongs". Nu weet ik daar iets van, omdat ik vijftig jaar geleden een programma maakte voor vrachtwagenchauffeurs, waar niet alleen aandacht werd besteed aan de sociale kant van het chauffeursbestaan, maar ook aan de (veelal )Amerikaanse muziek. De meeste truckersmuziek is een subgenre van country- & westernmuziek. Er zijn artiesten die zich alleen maar met het vrachtwagengenre bezighouden, zoals Joe Stampley, Dick Curless, Red Sovine, Tony Justice, Red Simpson, C.W. McCall en Dave Dudley, anderen doen een uitstapje naar het genre, zoals Terry Allen en Commander Cody. Kenmerk van al deze liedjes is de zware ritmiek, eventueel aangezet met het geluid van een dieselmotor, soms wijkt het ritme af en wordt zelfs een walsje gebruikt, zoals hier door Kinky Friedman. De meeste truckersongs zijn in de country- & westerngenre te plaatsen, maar er zijn liedjes die daar buiten vallen zoals deze van Grateful Dead, Harry Chapin en Little Feat. Nog een paar truckerssongs om aan te tonen dat het een geliefd genre is in de USA van Colter Wall, Garrett Bradford, Aaron Lewis, Bill Weaver en Alabama. De eerste Nederlandse truckdriverssong staat op naam van Neerlands Hoop met Scania Vabis.
16.4.25
Riley 7
De naam "Kestrel" (torenvalk) past beter bij een vliegtuig, toch noemde de in 1898 als fietsenfabriek gestarte Britse firma Riley in de jaren dertig één van zijn autotypes "Kestrel". Het type op de foto dateert uit 1937, een jaar voor de overname van Riley door de Nuffieldorganisatie, het imperium van William Morris. Later, in 1966, zou de naam "Kestrel" zelfs nog eens terugkeren, toen de Rileyversie van de Morris (of Austin) 1100 dat naamplaatje kreeg.
15.4.25
Riley 6

14.4.25
Riley 5
Een Riley 9 "Gamecock" uit 1932, een viercylinder met een 1087cc motor, alhoewel de fabrieksteamwagens een zescylindermotor hadden. Riley was in 1933 vierde in de 24 Uur van Le Mans en een jaar later 2e, 3e,5e, 6e, 12e en 13e. Successen stapelden zich op, maar toch ontstonden er financiële problemen, zodat Riley in 1937 werd overgenomen door Nuffield, zeg maar Morris.
1200
Grammofoonplaat
Yeşilgöz: "Wij zijn er voor de hard werkende,------erkende------erkende-------Ne------Ne-----Ne-------Nederlllllllllllll."