10.4.24

Tagung

 

Hij  is ontstemd en dan heb ik het niet over een Bösendorfer of een Steinway, maar over jonkheer Zwanzer van Schtumpfhoffen. Net als in 2019 had hij dit  jaar gehoopt - samen met zijn vrouw Swantje (spreek uit Swantsje) - deel te nemen aan de "Tiritomba Tagung" in Oberammergau. Na functioneel leeftijdsontslag als huzaar van Boreel vormde hij met Swantje het veel gevraagde duo "Zwanzer & Swantje" dat optrad op bruiloften en begrafenissen en vorig jaar voor de allereerste keer had meegedaan aan  een internationale competitie, met het  duet uit "De Parelvissers". Ze waren geëindigd op de vierentwintigste en één na laatste plaats. Er zat meer in dan een één na laatste plaats, had hun manager - Pieter-Jan Frodelteut -  hun bezworen, veel meer, maar dan zouden ze het dit jaar over een andere - populairder - boeg moeten gooien. Met "Daar zijn de appeltjes van oranje weer" of "Hup, sansee de platte boender". Zwander & Swantje hadden aan beide liedjes verdomd hard gewerkt en nu dit. Eerst werd de "Tiritomba Tagung" vanwege corona uitgesteld, nog  eens uitgesteld en daarna afgelast en leek alle moeite voor niets geweest. "Jullie zijn in Oberammergau voor de in ons land uiterst populaire "Thierry en de Baudettekes" geëindigd en  daar moet je hoop uit putten", had Pieter-Jan hun bezworen. Dat was waar. Thierry en de Baudettekes hadden nota bene de oude carnavalskraker "Stront, wie heeft je  gescheten?" uit 1916 in het Latijn bewerkt, zodat succes verzekerd leek. Thierry had de negen coupletten voor zijn rekening genomen en de Baudettekes,  gekleed in  drolvormige costuums, hadden als achtergrondkoortje steeds "Hic Turci, Hic Turci" gezongen, waarbij vooral het "Turci" van Gideon van Meijeren als contra tenor luid en duidelijk viel  te horen.

Van manager Pieter-Jan hadden ze de goede raad gekregen alle deelnemers aan de Tiritomba Tagung 2019  op hun telefoontjes op te nemen en dat hadden ze gedaan. Kijk vooral naar degenen die met de prijzen gaan  strijken, had Pieter-Jan  gezegd. Op de eerste plaats was de Alternative (zodra Duitsers dat woord in de mond nemen, moet je uitkijken, vond Zwanzer en dat vond hij niet alleen) Bauernkapelle "Um Gottes Willen" met jodelzang van Witwe Veronika Wurstebrötchen  uit Berchtesgaden geëindigd. Net als  de weduwe waren alle leden van de boerenkapel mannen gekleed in een uiterst laag uitgesneden zwarte dirndl, terwijl ze een buitengewoon valse versie van de "Posthoorn Galop" jodelden en speelden. Op  de tweede plaats kwam een Deen, wiens naam Zwanzer niet kon verstaan, maar die begonnen was met de mededeling dat hij een "Aufstehender Komediant" was, om daarna over  te gaan  in het Engels en in  gewoon Nederlands een moppentapper bleek te zijn. "God", zo begon hij, "wants to know what is going on in de United States, so he asks George W. Bush, Barack Obama and Donald Trump to come to his  office. He questions Bush. "What did you do?" "Well, I tried to bring peace to the world and errase dictatorships". "That's fine", says God, but you went into war!" "That was a mistake, I should not have gone that far." "Okay, have a seat on that chair on my right. Now Barack, what was your  goal during your eight years in office?" "First of all I wanted every American citizen insured against any possible sickness and I wanted more equality, but not everything worked out because I had to deal with an unwilling Congress." God nodded and said: You may sit to my left. And now Donald Trump, tell me about you presidency!" Trump points at God and shouts to  Him: "You're sitting on my throne!"

Publicitair was de Tirotomba Tagung 2019 voor het duo een  succes geweest, niet vanwege de  uitvoering van het duet uit de Parelvissers, maar vanwege Zwanzers achternaam. Zowel de plaatselijke krant "Oberammer Anzeiger" als de regionale televisie hadden Zwanzer van Schtumpfhoffen uitvoerig geïnterviewd want het stamslot van de Schtumpfhoffens had ooit in het naburige Saulgrub gestaan. Zwanzer wist dat een nazaat van de eerste Swinebard - toen nog von - Schtumpfhoffen in 1631 naar de Holland was gekomen om daar als gemeen soldaat in het leger te gaan dienen. Die traditie had zich geslachtenlang voortgezet, zo had hij ook voor een militaire loopbaan gekozen om uiteindelijk ritmeester der cavalerie te worden. Zijn vrouw - Swantje - had hij leren kennen tijdens  een oefening op de Drentse hei,  vertelde hij met verve aan de lokale media, Swantje was de dochter van de eigenaar van de  lokale kroeg in Donderen: "dort ging ich abends noch ein Absäckerchen hohlen. Zwanzer ging zelfs zover uitgebreid de plagerijen van zijn schoonmoeder,  de Friezin Uilkje Steunstra-Steunstra (Swantjes vader en moeder waren neef en nicht) te etaleren: "Und dan hat sie mir damals gefragt was 'hawwe jo de earrebarre wol ris oppe rûchskerne sitten sjoen' bedeutete und dan habbe ich geantwortetet: 'heb jij de spaarpot wel eens op een pakje boter zien zitten" und dan habben wir gelachen Mensch, was habben wir einen  grosen Lol gehabt".

Verslaggeefster Gudrun Rotzkocher van de "Oberammer Anzeiger" begon zich langzamerhand af te vragen waarom de hoofdredacteur van de krant haar naar deze met zichzelf ingenomen idioot had gestuurd? Moest ze deze onzin, die ze niet eens kon spellen, wel noteren? Ze gooide haar vraaggesprek over een andere boeg. Wat wist de man van zijn voorgeslacht, toen ze in plaats van Van nog Von Schtumpfhoffen heetten? Maar Zwanzer deed net  of hij haar vraag  niet verstond en begon uitgebreid zijn tijd als huzaar van Boreel te beschrijven, het "Hup Cavalerie, Hup Cavalerie" was niet van de lucht: "und dann mussen Sie wissen dass als Husar von Boreel, man immer Moeilekeiten in Holland hat mit das Wort Boreel, man fugt sehr graach, wenn man nicht zum Regiment behört , eine d dortbei und dann kriegt man ein Hurenhaus, verstehen Sie?"  Rotzkocher knikte  begrijpend, want wat kon ze anders en zei dat ze zowel  genoeg had voor haar artikel, waarop Zwanzer zei: "Sie mussen die d dort auslassen, sonst geht  es  ganz falsch!"