3.12.19

Komt allen

Veertig jaar geleden gevonden in een kast van een Hilversumse omroepvilla:

UITZENDING 17 december 1957 NCZ
omroeper van dienst

Dan volgt nu het wekelijks radioprogramma van de Nationaal Christelijke Zendvereniging "Soli Deo Gloria",  met een korte causerie van doctoranda C.T.H. Wrocht-Worstebroodje, gevolgd door een lijst van de deze week binnengekomen bijdragen voor de verkoping ten dienste  van de zending in Afrika.

Goede morgen waarde luisteraars.
Hedenochtend, zo vlak voor de jaarlijkse herdenking van de geboorte van de Heiland, wil  ik het met U hebben over de tekst van het lied "Komt  allen tezamen", oorspronkelijk in de Engelse taal geschreven  als "O come all ye faithful" en vertaald, neen, op waarlijk schitterende wijze herdicht en aangevuld door  een anonieme kunstenaar die wij hoog in ons banier dienen te hebben, want wat hij heeft gewrocht en aan papier heeft toevertrouwd kent, zeker in onze kontreien zijn weerga niet. Laten wij als voorbeeld van 's mans gevoel voor Kunst - met een grote K - het vierde couplet eens onder onze loupe nemen, het luidt: "Het licht van de Vader, licht van den beginne, zien wij omsluierd, verhuld in het vlees". Hoe treffend wordt hier de alles verblindende duisternis doorboort met  het vage schijnsel van een zaklantaarn die in beide handen vastgehouden wordt, waardoor het  licht enigszins gedimd ons, geknield rond de kribbe, bereikt. Dit is een weergaloos beeld: de lantaarn, afgeschermd door de vingers, waardoor het licht ervan een rose tint krijgt: "Verhuld in het vlees", zegt de dichter op uiterst en onnavolgbare poëtische wijze. Er wordt de komende dagen overal ter wereld weer veel gezongen en onze harten zijn terdege verblijd wanneer wij allen tezamen komen. Laten laten wij evenwel eveneens proeven van de woorden die wij zingen want er steekt zoveel meer achter ieder kerstlied. Rest mij u gezegende en bijster verblindende dagen toe te wensen.
omroeper van dienst
Deze week kwamen de volgende bijdragen binnen voor de op 17 januari aanstaande verkoping ten behoeve van de zending in Afrika.
Een verzilverde bonbonschaal van J. Tokkelandus te Blija, een mud aardappelen van H. Bokterbam te Scheemda, een sopraanblokfluit van H. ter Hoepel te Zelhem, drie vulpotloden van  kantoorboekhandel Gruppenmans te Arnhem, een altblokfluit van C. ter Hoepel te Doetinchem, bladmuziek "Daar zijn de appeltjes van Oranje weer" van B. Lippenfeld te Soestdijk, vier vulpotloden van kantoorboekhandel Gombertsen te Arnhem, een slof "Old Mac"-sigaretten van Lubbe Rammelaar te Ulrum, keilbouten door Sybren van der Pots Sr. te Morra en een doos ongesorteerde, gebruikte smeernippels van G. Hakkedans te Amsterdam.