22.5.08

Feininger

De in 1871 in New York geboren Lyonel Feininger wordt door zijn ouders, uit Duitsland afkomstige musici, in 1887 naar hun vroegere vaderland gestuurd om zich eveneens in de muziek te bekwamen. Maar het loopt heel anders Feininger gaat tekenen en maakt o.a. strips: "The Kinder-Kids en "Wee Willie Winkie's World".

In 1908 ontmoet hij Robert Delaunay in Parijs en maakt hij kennis met het kubisme. Feininger krijgt faam als als schilder en raakt bevriend met Wassily Kandinsky, Paul Klee en Alexej von Jawlenski, samen vormen ze de "Blaue Vier". Van 1919 tot 1926 geeft hij les aan het "Bauhaus". Nadat zijn werk door de nazis op een tentoonstelling "Entartete Kunst" is tentoongesteld, keert hij terug naar de Verenigde Staten.

Feininger heeft ook gecomponeerd, een tweetal werken van hem zijn te vinden op de CD "Dichter und Maler als Komponisten" (FSM Adagio FCD 91 001).
Een paar weken geleden werd ik gebeld door de eigenaar van een galerie in een dorp aan de Duitse Oostzeekust, hij was bezig een museum in te richten enkel en alleen gewijd aan Feininger en vroeg me of ik een Clevelandfiets had. Die had ik, maar ik begreep het verband niet tussen Feininger en mijn fiets. Dat werd me uitgelegd: Feininger had klaarblijkelijk een Cleveland meegenomen uit de Verenigde Staten en had veelvuldig in de Noordduitse omgeving, waar het museum komt, rondgefietst en geschilderd. Ik heb mijn Cleveland uit 1897 verkocht en over enige tijd staat hij in het Feiningermuseum.

Klaarblijkelijk had Feininger iets met fietsen, dit is een schilderij van hem.

Meer werk van Feininger: hier.