5.3.10

Oud

Plastic betekende voor modelbouw ongekende mogelijkheden. Waren de eerste modelauto's nog van bedrukt blik en kwam later zamak (ook gespeld zamac en een legering bestaande uit zink, aluminium, magnesium en koper) in gebruik, vanaf de de jaren vijftig zien we een verschuiving naar plastic. De Franse firma Minialuxe, actief sinds 1959 komt eerst met een reeks Franse auto's uit de jaren vijftig op de markt, maar vanaf 1964 verschijnt onder de naam "Les Tacots" een serie modellen naar auto's gefabriceerd tussen 1891 en 1918.

Een van die alleroudste betreft een modelletje van een Panhard uit 1891.


In 1895 verscheen deze gesloten auto, eveneens een Panhard-Levassor.

Ik zag een soortgelijke Panhard vorige zomer in een museum in Cleveland. De kleur van het Minialuxemodel is natuurlijk volledig misgegrepen.

Maar qua kleuren zat ook een andere Franse fabriek, RAMI met deze "Tonneau" uit 1899 er flink naast. Het model was van zamak, maar had plastic wielen.

Safir, eveneens een Franse firma, maakte veel gedetailleerder modellen uit zamak en plastic, bij deze Panhard van rond de vorige eeuwwisseling is ook de onderzijde van de auto met motor, versnellingsbak en uitlaat weergegeven. Ik heb de auto trouwens wel omgeschilderd. Met alle kritiek, die ik op deze fabrikanten heb, ze maakten echt oude auto's en die vind je tegenwoordig niet meer.