31.1.07

Kapelye

Er werd precies op die dag een Elfstedentocht gehouden en ik reed met de smoor in naar Duitsland om de klezmergroep ”Kapelye” te interviewen en te zien optreden. De aanvoerder Henry Sapoznik had ik eerder ontmoet in Brussel, in 1978 als ik me goed herinner, het groepje “The Delaware Water Gap” rondom hem speelde toen, wat ik maar zal omschrijven als, ouderwetse stringbandmusic. De Gap was op toernee geweest in Duitsland en het gesprek kwam op jiddisj. Nee, ze hadden niet geprobeerd in die taal met Duitsers te converseren, bang te worden versleten als achterlijke neefjes, die een in onbruik geraakt dialect spraken.
Ik was veel te vroeg bij het hotel waar “Kapelye” logeerde en waar ik met Sapoznik had afgesproken, ik bestelde een koffie en nog een en dacht aan de gemiste Elfstedentocht. Toen ze er eindelijk waren, wilden ze eerst eten, daarna ging ik met Sapoznik naar zijn kamer, omdat hij een groot wantrouwen had jegens Duitse douches, zette hij die aan voordat de bandrecorder liep, want dan kon de douche intussen op temperatuur komen. Tot zijn grote vreugde kwam er in ieder geval water uit. Dat zei hij niet zomaar, zo’n opmerking hoort tot het joodse harde grappen repertoire. Het werd een goed gesprek.
En het concert ‘s avonds maakte de reis ook meer dan de moeite waard.
Sapoznik werd later directeur van het historisch geluidenarchief van het Yivo, bracht historische klezmeropnamen uit en zijn stichting “Living Traditions” organiseert o.a. ieder jaar “KlezKamp”, een gelegenheid waar klezmermusici elkaar kunnen ontmoeten.
“Kapelye” is nu gereduceerd tot een trio met twee mannen van het eerste uur: klarinettist Kenny Malz en tubaspeler Eric Berman, aangevuld met toetsenist en zanger Peter Sokolow.