5.1.07

Gefeliciteerd

De Groene Amsterdammer is het enige nog leesbare Nederlandse weekblad. De lezers werd gevraagd naar hun Eeuwige Televisie-Top 5 en sinds een uur weet ik de uitslag: het verzameld werk van Kees van Kooten en Wim de Bie. Lees mee wat Groene-televisierecensent Walter van der Kooi schrijft:
Kees en Wim zijn oer-Hollands, wortelend in stadse, vrijzinnige kleine burgerij, warme nesten, nuchterheid, redelijkheid en verdraagzaamheid. Gezegend met groot taalgevoel: met acteertalent dat zich uitte in honderden typetjes maar ook in een prachtige 'Dienstlift' van Harold Pinter. Met een scherpe blik voor trends, niet om die 'watchend' te verkopen maar om er de draak mee te steken; en met het vermogen voor actuele onwikkelingen en dilemma's rake scenes en metaforen te vinden. Culturele antropologen van eigen habitat. Maar ook moralisten, Bie meer dan Koot, en zich daardoor, onbedoeld en wellicht ongewild (althans veel ongewilder dan Freek) steeds meer ontwikkelend tot het geweten van weldenkend Nederland. met de jaren misschien wel minder mild, door maatschappelijke verharding, maar blijvend bemind en beminnend door een fundament van humanisme, door mededogen en een 'wie lacht niet die de mens beziet'. Dat alles gevat in enorm komisch talent, grote intelligentie en sterk ontwikkelde smaak. ondenkbaar zonder persoonlijke en artistieke vriendschap die de som meer deed zijn dan de delen.
Koot en Bie zijn het beste wat de Nederlandse televisie heeft voortgebracht en is overkomen. enerzijds waren hun aard en arena
in en in Nederlands, anderzijds hadden ze waarschijnijk, waren over de grens geboren, ook elders kansen gemaakt op een carriere, ook op de televisie."
De Groene Amsterdammer, onafhankelijk wekblad sedert 1877, Postbus 353, 1000 AJ, Amsterdam.
fragmenten van Van Kooten & de Bie op http://www.groene.nl