19.7.09

Country Joe & The Fish


Omdat ik het zonde vond mijn 1938 Chevrolet cabriolet in de winter te gebruiken, diende er een ander voertuig te komen en na twee weken in een benzineslurpende 1957 Mercury limousine te hebben rondgereden (gekocht voor f.333,33), vond ik op een zaterdagmiddag ergens in de Betuwe een Ford begrafenisauto uit 1953. Diezelfde avond concerteerde Country Joe & The Fish in Amsterdam en ik repte me met mijn nieuwe aanwinst in de richting van het Concertgebouw. Op muziek van Kid Ory’s ‘Muskrat Ramble’ (hier eerst in een uitvoering door de band van de componist uit 1959, gevolgd door een uitvoering van Louis Armstrong uit 1962) had Country Joe McDonald een anti-Vietnamoorlogtekst geschreven, die er niet om loog: I-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die-Rag. (Ory’s dochter heeft jaren later, vanwege het gebruik van de melodie van “Muskrat Ramble’, een rechtzaak tegen McDonald aangespannen, die zij verloor.)
Ik had de gelijknamige elpee op Vanguard (VSD-79266) en beleefde niet alleen plezier aan de muziek, maar ook aan de hoes, waarop drummer Chicken Hirsh, oorspronkelijk afgebeeld als een rooms-katholieke hoogwaardigheidsbekleder door een angstige platenmaatschappij ontdaan was van zijn mijter, die geretoucheerd was in een rood-wit keppeltje met een molentje erop.
Barry Melton (The Fish) zou ik jaren later nog eens in een van mijn programma’s ontvangen. Hij is trouwens nog steeds muzikaal actief en trad recent op in Frankrijk en Engeland. Country Joe heb ik - ik meen in de vroege jaren tachtig - gepoogd op te nemen in Rotterdam, maar toen ik daar samen met NOB-technici arriveerde, bleek hij de avond tevoren in een open haard getuimeld te zijn. Het optreden ging niet door. Ik ben veel zijn platen blijven verzamelen omdat ze stuk voor stuk, vanwege het schoppen tegen Amerikaanse heilige huisjes, de moeite waard zijn. Hier zien we Country Joe & The Fish: duidelijk herkenbaar zijn Country Joe (foto rechtsboven), Barry Melton, Bruce Barthol en David Cohen.

Links de tot keppeltje gereduceerde mijter van Chicken Hirsh op de hoes van de elpee, rechts zoals het hoofddeksel oorspronkelijk bedoeld was, op een pion in het spel dat bij de plaat hoorde.

The Fish:
Barry Melton nu (links) en toen op een foto op de achterkant van de elpee 'I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die'.