2.5.10

Kranten 5















































































Maandagochtendblad "Ons Volk" was een illegaal blad. De exemplaren in mijn archief zijn gedrukt en dateren uit het laatste oorlogsjaar. De meest merkwaardige rubriek uit het blad is: "Uit het dagboek van een mol", de titel begrijp ik, een mol leeft ondergronds, maar het taalgebruik zonder werkwoorden, niet. Later, april 1945 gaat "Ons Volk" samen met "Voorlichting Overzeesche Gebieden" en heet het "Ons Rijk". Met in grote kapitalen op de voorpagina "ONS RIJK IS EEN GROOT RIJK".


Als waarmerk gebruikt men een vierkant met daarin vier vierkanten: Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. De redactie schrijft in het eerste nummer: "Al bijna vijf jaar lang hebben de vrije deelen van ons Koninkrijk op voorbeeldige wijze hun plicht gedaan in de rijen der geallieerde volkeren. Binnenkort zullen wij, Nederlanders, ons ook in deze machtige rij kunnen scharen en dan kan eindelijk vrij Nederland met alle krachten meehelpen aan het verjagen der Japanners uit bezet Indonesië. Herrezen Nederland kan dan gaan vechten voor herrijzend Indië, zoals destijds het vrije Indië zijn deel heeft bijgedragen in den strijd tegen Duitschland. Meehelpen aan Indië's bevrijding zal straks onze eerste taak en onze duurste plicht zijn. dat spreekt vanzelf. Maar door vij jaren ellende der bezetting werden wij, Nederlanders, in-ons-zelf-gekeerd, als mensch en volk. Daarom zijn wij soms verg eten wat ons jegens Indonesië te doen staat na den oorlog in Europa.. Als straks onze grenzen weer worden geopend - ook onze geestelijke! - moet onze eerste blik en onze eerste tocht zijn naar de andere deelen van het Koninkrijk. "Ons Rijk" wil daarbij een wegwijzer zijn."
Wat me opvalt is dat er twee namen gebruikt worden: Indië, maar ook Indonesië. Op pagina vier vind ik behalve de namen van een aantal op de Filipijnen bevrijde Nederlanders ook onderstaande Maleische Les.