27.8.17

Nagekomen

Nederland (Texas). Ik moet er toch iets meer over zeggen. Ik was onderweg van Lake Charles naar Houson, toen ik het plaatsnaambord zag. Ik sloeg linksaf, ontdekte de meubelwinkel van Rienstra en besloot meer te willen weten en eindigde op een soort stadskantoor met de mededeling: "I'am from Nederland too, but from the other side of the Atlantic." 
Er werd ogenblikkelijk actie ondernomen en er verscheen een jongeman van een historisch genootschap. Ik was nieuwgierig of iemand nog Nederlands sprak. Nee, de laatsten die die taal spraken waren vlak na de Tweede Wereldoorlog gestorven. Volgende vraag: Sinds wanneer wonen hier mensen van Nederlandse afkomst? Sinds het eind van de negentiende eeuw. Ze werden hier naar toegelokt onder valse voorwendselen, het zou hier een goed gebied zijn om een boerderij te beginnen, maar dat  is het alles behalve, we liggen hier in een gebied waar regelmatig huricanes voorkomen met alle gevolgen van dien. Een aantal mensen  is zelfs teruggekeerd naar Nederland. 
Vervolgens wordt ik naar een wat  tragisch ogend windmolentje gebracht, waarin binnen de nodige Nederlandse zaken zijn uitgestald. Ik word nog uitgenodigd het Tex Ritterpark, genoemd naar een countryster, die Nederland zijn thuis noemde, te bezoeken, maar Houston wacht.