20.10.19

MG 3

De MG K3 rechtsvooraan gefotografeerd tijdens het jaar evenement van het "Triple M Register" in Hurwenen is een zeldzame auto, niet alleen werden er maar 33 exemplaren van  gebouwd, maar de auto was bovendien ooit eigendom van de Siamese prins Bira of voluit Birabongse Bhanudej Bhanubandh, kleinzoon van de Siamese koning wiens levensverhaal met veel dichterlijke vrijheden  werd verteld in de film "The Kind and I". Ik schreef Siam, maar dat land zoekt u vergeefs op de kaart van Zuidoost-Azië, het heet al jaren Thailand.  Prins Bira kwam voor studie naar Engeland en werd al spoedig opgenomen in het  "White Mouse"-raceteam van zijn neef prins Chula.
De K3 heeft een zescilindermotor met bovenliggende nokkenas en een inhoud van 1087cc, één SU-carburateur met supercharger, een Wilson pre-selectorversnellingsbak en een topsnelheid van net geen 180 km/u. 
Boven een model van een K3 (met racenummer 22), dat ik jaren geleden bouwde, onder een ander model in de racekleuren van Siam en duidelijk behorend tot het "White Mouse" raceteam. Zie het witte muisje op  de spiegel.

Het is een 1/43 model van een door prins Bira gereden ERA (English  Racing Automobiles), een Britse firma opgericht door Humphrey Cook, Raymond Mays en Petert Berthon met als doel de Duitse en Italiaanse overheersing van de racesport in de jaren dertig een halt toe  te roepen. De Grand Prix-klas leek te hoog gegrepen, vandaar dat men uitging van de "voituretteklas" (motorinhoud tot 1500cc plus supercharger). Als aandrijving voor de ERA werd gekozen voor een flink gewijzigde Rileymotor.