12.11.08

Pourtout


In 1937 kwam de film "Le Schpountz" uit, met Fernadel, als dagdromende kruideniersbediende Irénée Fabre, in de hoofdrol. Een kleinere rol was weggelegd voor de persoonlijke auto van regisseur Marcel Pagnol, een Peugeot uit 1935. Een heel bijzondere Peugeot, een zogenaamde Eclipse met een Pourtoutcarrosserie. De Eclipse had een stalen dak, dat met assistentie van een electromotor geheel in de kofferruimte verdween, zodat de auto zowel als coupé en als cabriolet kon worden gereden. Het ontwerp was van de voormalige tandarts en ontwerper voor Pourtout Georges Paulin. "Carrosserie Pourtout" was in 1925 opgericht door Marcel Pourtout en bouwde op de chassis van merken als Bugatti, Voisin, Hispano-Suiza, Bentley, Peugeot enz. schitterende automobielen.

Peugeot 601 Eclipse gesloten

Peugeot 601 Eclipse open

Pourtout (en dus Paulin) was ook betrokken bij het ontwerp van de Darl'mat Peugeots, de zogenaamde "Sports Spécials" die op 19 en 20 juni 1937 tijdens de 24 uur van Le Mans uitstekend voor de dag kwamen (7e, 8e en 10e plaats).


Pourtout ontwierp ook een speciale carrosserie voor de Bentley van de Griekse scheepsmagnaat Embiricos. In 1949, de wagen was toen tien jaar oud, behaalden Hay & Wisdom op 25 en 26 juni de zesde plaats tijdens de 24 uur van Le Mans.