16.8.14

2018


Zoals u ongetwijfeld weet is Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa en dus is het hoogtijd om bij Frederik-Jaap Struyschcondt, persvoorlichter van het evenement, die  voor vier jaar is vrijgemaakt van  zijn functie als directeur van het Fries Aardappeldrukmuseum in Scharnegoutum, telefonisch te informeren wat ons over een viertal jaren te wachten staat.
"Nou, we hebben Anneke Douma, u weet wel de zangeres van het lied over de Bonkevaart, waarmee ze tot ver over de grenzen van Friesland een paar jaar geleden een enorm succes had, gestrikt om een speciaal lied te componeren dat precies op de jaarwisseling  2017/2018 door haar op de Brol wordt uitgevoerd met begeleiding van het combo De Havankers uit Snakkerburen, genoemd naar de wereldberoemde Leeuwarder schrijver Havank. Dat leek ons een stevige, maar vooral ook uiterst  culturele start. Tussen twee haakjes: het waarmerk van Leeuwarden, de Oldehove, zal worden  verlicht met 151.437 gele en blauwe ledlampjes, die met een frequentie van achttien millisecondes aan en uit zullen flitsen. Geel en blauw vanwege de Leeuwarder kleuren en achttien om het jaar waarin de festiviteiten plaats vinden nog eens extra te  onderstrepen."
"Juist en wat gebeurt er op het gebied van de beeldende kunst?"
"We hebben het plan een route uit te zetten langs de mooiste beeldhouwwerken in de Friese hoofdstad: langs de Mercuriusfontein en langs het beeld van Roosje Cohen, om slechts een paar voorbeelden te noemen. Vooral het laatste beeld komt in het centrum van de belangstelling te staan: de overweg bij de Schrans gaat in 2018 zelfs  dicht, of misschien is het zelfs beter te spreken over het feit dat de overweg open blijft, in ieder geval vertrekken de treinen naar Groningen een jaarlang niet van het hoofdstation,  maar van het station Leeuwarden Achter de Hoven, zodat er alle ruimte is om dagelijks Roosje Cohenwedstrijden te houden, waarbij de deelnemers vanaf de kruising Groningerstraatweg/Anne Vondelingweg via Voorstreek, Kelders en Weaze enzovoort, enzovoort, verkleed als Roosje Cohen achter een kinderwagen gevuld met kleine handelswaar ongehinderd door een spoorwegovergang tot aan de Julianalaan in Huizum kunnen rennen."
"Iedere dag opnieuw?"
"O ja, we hebben nu al meer dan duizend inschrijvingen, want zo herinnert Leeuwarden zich zijn joodse inwoners het best, begrijpt u?"
"Wat gebeurt er op de Nieuwestad?"
"Grote plannen, nee, grootse plannen. Originele plannen ook. Net als 's zomers in Parijs wanneer daar  langs de Seine zand wordt gestort voor Paris Plage komt er op de Nieuwestad zand, veel zand. Onder de naam Leeuwarden on the Beach kan daar op een badhanddoek geluierd worden, maar kunnen ook zandkastelen worden gebouwd, voor het hoogste kasteel wordt maandelijks de Abe Bonnemaprijs ter beschikking gesteld. Leeuwarden European Capital of Culture wordt een fantastisch feest."