1.12.12

Mathis

 
Vorige week zaterdag kocht ik tijdens een vergadering van de CONAM  een pagina van 'Retromania' van october 1996 over de Mathis 'VEL 333' (Véhicule léger 3 chevaux, 3 roues, 3 places), een autootje dat op de Parijse Salon 1946 tentoongesteld werd.  Het is een verbazingwekkend voertuig, waarvan ik nog steeds geen model heb kunnen ontdekken, alhoewel ik ooit van iemand een tot Mathis VEL 333 verbouwde VW 'Kever' heb gezien. Maar mooi en precies was anders, dus ik ben  maar niet aan eigenbouw begonnen. Er schijnt wel degelijk nog een echt exemplaar van de auto te bestaan, waarvan niet meer dan 15 exemplaren zijn gebouwd. Ik vind het een prachtig gestroomlijnde auto, die navenant heel weinig benzine gebruikte: 3,5 liter op 100 kilometer. 
Het ontwerp is van Jean Andreau die ook speciale versies van de Peugeot '402' en '802' uit de tweede helft van de jaren dertig had getekend. 
 Onder de motorkap van de 'VEL 333' huisde een tweecylinderwatergekoeldeboxermotor, waarvan de cylinders ieder een eigen radiateur hadden. De cylinderinhoud was 707cc, de wagen had vier versnellingen en een maximumsnelheid van net boven de 100 km/u.