1.3.20

STRIJD 6

Hij moest twee keer bellen voor de deur bij Staterinx werd opengedaan. "Is je vader thuis?" begon hij. "Ja, mijn man is thuis",  kwam het antwoord. "Wie kan ik zeggen of  beter waar komt u voor?"
"Voor de natuur in het dorp!" Hij  dacht dat het beter  was om het algemeen te houden. "Nou dat treft, behalve mijn man is toevallig het rayonhoofd natuurbeheer Struynderboon op visite. Maar komt u binnen." 
De heren zaten gebogen over een aantal kaarten aan de eetkamertafel toen hij binnenkwam.  "U wilt iets opmerken over de natuur in het dorp, die gaat u ter harte? Dat is mooi, hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in alles wat leeft en bloeit en altijd weer boeit, deste beter", zei Struynderboon . 
"Ja, daarom begrijp ik niet dat een schitterende vijver als de Hobbedobbe plaats moet maken voor een onbenullig woonwijkje." Zo dat was eruit, alleen had hij misschien het woord onbenullig niet moeten gebruiken. 
Struynderboon keek Staterinx vragend aan: "Hobbedobbe? Dempen?" "De Hobbedobbe is inderdaad een vijver die gedempt gaat worden omdat er een tekort is aan bouwgrond voor betaalbare woningen", zei Staterinx. "Gezichtbepalende natuur met zeldzame diertjes en grasjes?", vroeg Struynderboon. 
Hij zei: "Van die diertjes en grasjes, weet ik niet, maar ik vermoed wel  dat ze er zijn en gezichtbepalend is de Hobbedobbe zeker!" "Dat kan natuurlijk van iedere vijver gezegd worden", zei  Struynderboon, "maar uiteindelijk  gaat het bij ons om de diertjes en de  grasjes en of de Hobbedobbe beschermd dient te worden kunnen we op deze  kaart zien", en hij wees op een plattegrond van het dorp.  Staterinx pakte een vergrootglas en Struynderboon ging daarmee op zoek naar eventuele rode stippen die de aanwezigheid van zeldzame natuur zouden tonen. "Rond de Hobbedobbe en in de Hobbedobbe is geen enkele rode stip te zien, dat betekent dat wij als vereniging geen bezwaar kunnen maken. Wij kunnen dus niets voor u betekenen, want wij kunnen wettelijk pas ingrijpen en bezwaar maken als er sprake is van plannen om ernstige schade toe te brengen aan bijzondere natuur. Dat is heel nauwkeurig omschreven."