11.7.11

Burgeroorlog

Gister naar Berlikum met een k, want dat ligt in Friesland, want met een c gespeld ligt het in Brabant, voor een bijzonder concert en de CD-presentatie van "Gerard en Compagnie"*.
De Gerard is Gerard Nijborg, niet zo lang geleden een van de motoren van "Kalis", maar nu de aanvoerder van een nieuw gezelschap en dit keer in de weer met een heel bijzonder project: liedjes en verhalen uit de Amerikaanse burgeroorlog. Dat daarvoor fors in de boeken moest worden gekeken staat buiten twijfel en dat bleek gister duidelijk: een reeks van foto's en een goede keuze van liedjes met knappe arrangementen en uitstekend musiceren zorgden voor een prachtige middag in het doopsgezinde kerkje van het net genoemde Friese plaatsje. Als ik me toch een klein puntje van kritiek mag veroorloven: de verhalen in het programma verdienen een wat duidelijker presentatie. Maar zo iets kan natuurlijk ook aan de geluidsversterking liggen.
Heel bijzonder zijn het begin en het slot van de CD waar de "Menaemer Feintsjes", met een authentiek klinkend koperarrangement van "Dixie" en "Battle Hymn of the Republic", zich laten horen.
De CD "Songs of the American Civil War" kan besteld worden door een email te sturen aan gerardgrietje@wanadoo.nl Een ultrakort fragmentje van de "Bonnie Blue Flag" ziet u hier.