25.7.11

Rue de Lappe


Honderd jaar geleden was de Rue de Lappe, een steenworp van de Place de la Bastille, de straat van de Auvergnaten, nu zijn er nog twee zaken die aan die tijd herinneren: het restaurant "La Galoche" en een winkel waar producten uit Auvergne worden verkocht, waaronder een kastanjelikeur.


De Auvergnaten kwamen eind negentiende eeuw in grote getale naar de Franse hoofdstad, net zoals Italianen en er ontstond een muzikale tweestrijd. De Auvergnaten* brachten hun doedelzakken, de cabrette en musette, de Italianen** hun accordeon. Beide groepen hadden hun danslokalen, de Italianen noemden de hunne al gauw musette, dat was bepaald niet naar het zin van de Auvergnaten, want uiteindelijk was dat de naam van een van hun doedelzakken. Uiteindelijk hebben de Italianen de strijd gewonnen, want wie vandaag de dag aan specifieke Parijse muziek denkt, zegt "musette". De muzikale vrede is inmiddels al lang getekend, want zelfs in Auvergne is het heel normaal om naast een cabrettist een accordeonist te zien spelen, vaak nog aangevuld door iemand op de vielle à roue of draailier. De foto boven toont de Rue de Lappe in de jaren dertig, de foto er onder het Auvergnaatse restaurant "La Galoche", waar het interieur is opgevrolijkt met zeker honderd paar galoches (een soort klompen), een paar muziekinstrumenten een een wandschildering met een cabrettespeler.

Wat muziek betreft eerst een, zeg maar geciviliseerde, uitvoering van een befaamd liedje uit Auvergne, op een manier zoals dat met folklore vaker gebeurd, gelukkig is de cabrette wel aanwezig, daarna een duet van een cabrette en een accordeon, dat meteen laat horen hoe uitstekend de instrumenten bij elkaar passen en tenslotte een volksdansgroep uit Auvergne.
*Een uitstekende CD met traditionele muziek uit Auvergne is "Musiques tradionelles d'Auvergne et dut Rouergue op Marianne Mélodie 031054 830, veel samenspel van cabrette en accordeon, maar ook solo-opnames van de cabrette.
** De meest beroemde Italiaanse acordeonist in Parijs was Charles Peguri, opnamen van hem en andere accordeonisten zijn te vinden op Frémeaux & Associés S.A. FA021.

Wie geinteresseerd is in een moderne groep met een uitgebreid instrumentarium, waaronder vielle à roue, verschillende doedelzakken en accordeons, gaat op zoek CD "Eau Forte"van Les Brayauds, Ocora Radio France Harmonia Mundi HM83.