16.8.11

Denemarken



Rondneuzend in een Deense tweedehandsboekenzaak vond ik veertig jaar geleden bovenstaand boekje: een Deens handboek soldaat. en alhoewel ik de taal niet meester ben, kan ik lezend de meeste dingen wel begrijpen. Zo weet ik dat Deense soldaten in 1935 om de tien dagen hun soldij ontvingen: op de 1ste, de 11de en de 21ste van de maand, en dat ze eerste vijf maanden vijftig øre per dag verdienden en daarna 65 øre.
Wie een beetje zijn best doet is in staat Deens te lezen. Ik citeer:
"Saa langt Danmarks Historie gaar tilbage, har Danskerne været et fri Folk under en fri Konge. De har talt Dansk og levet efter de Love, Konge og Folk fandt stemmende med Landets Tarv, og Dannebrogs røde Dug met det hvide Kors har i over 700 Aar været det Mærke, om hvilket de har samlet sig."
(Zo ver de Deense geschiedenis teruggaat zijn de Denen een vrij volk onder een vrije koning geweest. Ze hebben Deens gesproken en geleefd met wetten, koning en volk overeenstemmend met het landsbelang en Dannebrogs (Deense vlag) rode doek met het witte kruis is meer dan 700 jaar het waarmerk waaronder ze zich verzameld hebben.)
Aan dat vrije volk onder een vrije koning kwam in 1940 een eind, daarom verbaast me een kaart achterin, waarop precies omschreven staat waar de verschillende garnizoenen zijn. Ik weet dat het om een kaart in vredestijd handelt, maar toch, hebben de Denen (net als de Nederlanders) de Duitse bezetting niet zien aankomen?