9.11.11

Zingende zusjes


Of de heren Bing Crosby, Harry Barris en Al Rinker - gezamenlijk "The Rhythm Boys" - een voorbeeld waren voor zingende damestrio's valt achteraf moeilijk vast te stellen, in ieder geval ging het zowel bij de heren- als bij de damestrio's in de Verenigde Staten om "close harmony" en dat was nieuw en dat had succes. 'The Boswell Sisters" (foto) uit New Orleans - Connee, Martha & Vet waren echt zussen, ze startten als een klassiek trio: Martha, piano; Vet, viool en Connee, cello; maar toen jazz populair werd ging Vet banjo spelen, Connee klarinet, saxofoon en trompet, terwijl Martha de piano trouw bleef. Ze gingen ook zingen en in maart 1925 vond de eerste opname plaats, het grote succes volgde vijf jaar later toen ze via Los Angeles in New York belandden en regelmatig optraden met de band van de gebroeders Dorsey. Hier een korte documentaire over de Boswells.
"The Andrew Sisters" - Patty, LaVerne en Maxene - waren eveneens echt zussen, kinderen van een Noorse moeder en een Griekse vader. Het trio begon als imitators van "The Boswell Sisters", hun eerste succes was in 1937 met "Bei Mir Bist Du Schön", een oospronkelijk jiddisj liedje waarmee sommige Amerikanen geen raad wisten en het "Buy a Beer Mister Shane" noemden.
Ook "The Ross Sisters" - Aggie, Elmira en Maggie - oorspronkelijk uit Texas waren echte, zingende zusjes, alleen voegden ze aan hun zang iets kenmerkends toe, zoals hier in "Solid Potato Salad". "The Ross Sisters" traden kort na de Tweede Wereldoorlog een paar jaar in Engeland op.