17.7.12

Waar? 2

Dankzij Ronald van den Boogaard kreeg ik van Anne (is a man) uit Israël een oplossing van het raadsel waar de gister geplaatste foto in Israël genomen was. Ik citeer:
"Het eerste dat opvalt zijn de koepels. Je denk dan al snel aan moskeeën, maar dat hoeft niet. Zeker zo'n blauwgeverfde koepel is wat onverwacht. De koepels zijn meestal wit of groen, of goudkleurig als ze fatsoenlijk onderhouden zijn. Dan kan het ook een synagoge of een kerk zijn en op die manier is iedere wat oudere plaats in Israel een kandidaat. Van Beer Sheva in het zuiden, Jeruzalem, Ramle, Yafo en hoe meer je noordwaarts gaat hoe meer kandidaten.
Wat echter daarna opvalt zijn de donkere stenen. Basaltblokken. Daarmee wordt aleen gebouwd op of rond de Golanhoogte (waar basalt vandaan komt). Dat reduceert de mogelijkheden aanzienlijk. Steden als Tzfat (Safed) of Tverya (Tiberias) komen dan in aanmerking. Of de omgeving van Tzfat waar een aantal 'tombes' van beroemde rabbis gelegen zijn en waarvan de blauwe kleur nogal kenmerkend is. Op de Golan zelf kan ik zo gauw niets anders bedenken dan druzensteden als Majdal Shams. Hoewel, van al die keren dat ik door Majdal Shams ben gereden, herinner ik me vooral de laagbouw en het vlakke karakter van de stad. Op de foto zie je iets meer een heuvel. Tzfat lijkt me de beste kans. Ik spendeerde nog tien minuten met het zoeken naar plaatjes op het internet en vond ondermeer de tombe van Rabi Meir Baal Hanes: (רבי מאיר בעל הנס) Het lijkt me dat dit het is. De tombe is in Tverya (Tiberias)."

Het lijkt me niet onwaarschijnlijk, ik logeerde in een hotel aan het meer en herinner me vaag dat ik op zoek ben geweest naar het graf van een rabbijn, het zag er allemaal nogal verwaarloosd uit en dat sprak me - natuurlijk - wel aan.