16.1.23

Singer

 

Israel Zamir schreef het boek "Journey to my father, Isaac Bashevis Singer"*,  die titel geeft exact weer hoe een vijfentwintigjarige zoon vanuit Israël na twintig jaar zijn beroemde vader in New York in 1955 voor de eerste keer  opzoekt en hoe hun contact verder verloopt. Zamir woonde destijds in een  kibboets en was lid van Ha-Shomer Ha-Tsa'ir, een socialistische zionistische organisatie, die in de Verenigde Staten (McCarthy!) als communistisch werd beschouwd en waardoor een bezoek onmogelijk werd gemaakt. De directeur van een instituut voor K.I. (kunstmatige inseminatie) in Israël was echter behulpzaam en Zamir kreeg een certificaat dat hij op een K.I.-station werkzaam was,  waardoor hij scheep kon gaan naar New York.
Een paar jaar eerder had ik kennisgemaakt met K.I. Ik bracht een zomervakantie door op een boerderij in Hoornsterzwaag en zo nu een dan kwam iemand van een K.I.-station voorbij die tochtige koeien insemineerde. In Fryslân noemde men zo'n man een motorbolle (motorfietsstier). 
Jaren later, ik werkte mee aan een VARA-tv-programma, kreeg ik de tip van een collega-Citroën-Traction-Avantrijder, die werkzaam was aan de Leidse universiteit, dat een pastoor in een klein Limburgs dorp afgestudeerd was op het onderwerp K.I. Daar zat een item in: pastoor en kunstmatige inseminatie. Ik belde de man en een paar dagen nam hij de filmploeg en mij mee naar een K.I.-station. Ik herinner me de enorme stieren, het geloei en hoe één van de stieren naar een houten bok bedekt met een koeienhuid werd geleid. Een man schoof een zaadopvangbuis op de stierenpik en binnen seconden had de stier zijn boodschap gedaan. Ik vroeg, de camera draaide, of de man met de buis het leuk werk vond. Hij gaf een fantastisch antwoord: "Jawel meneer, het bevredigt me!"
*Arcade Publishing, New York, 1995. ISBN 1-55970-309-1 (hc) ISBN 1-55970-353-9 (pb)