24.1.08

Dinky 5

Dinky Toys was een merk in modelauto's, dat te vergelijken viel met asperine in pijnstillers: modelauto's heetten Dinky's. Er was een fabriek in het Verenigd Koninkrijk, die hoofdzakelijk Britse voertuigen produceerde en er was een fabriek in Frankrijk, die, niet alleen Franse, maar ook Amerikaanse voertuigen maakte.

Hillman Minx (Britse Dinky Toys)

Peugeot 203 (Franse Dinky Toys)

Plymouth Belvedere (Franse Dinky Toys)

Aan de feitelijke alleenheerschappij van Dinky Toys kwam in de tweede helft van de jaren vijftig een eind: Corgi Toys kwam op het toneel en Corgi- autootjes hadden ramen.

Corgi Toys Ford Consul

Al heel gauw verschenen modelauto's met vering, opengaande deuren, kofferdeksels, motorkappen en zelfs verwisselbare wielen. Corgi en Dinky beconcurreerden elkaar met allerlei onverwachte snufjes. Heel mooi, maar het kwam de duurzaamheid niet ten goede, dus is er op dit moment een levendige handel in reserve-onderdelen. Er zijn bovendien mensen, die de teloorgang van een stevig stukje speelgoed dermate betreuren, dat ze modellen zijn gaan maken in de trant van de oude Dinky Toys. Modellen, die Dinky gemaakt zou kunnen hebben..., maar nooit gemaakt heeft.

Op Dinky Toysachtige manier door DGM gemaakte Packard 1930

Pseudo-Dinky Toys van Odgi: een Jowett Javelin