2.3.08

Fess

Hoog tijd om de algehele somberheid te verdrijven en is slechts één probaat middel: het pianospel van de bijna dertig jaar geleden overleden Henry Roeland Byrd.


Dit is de hoes van zijn in 1980 verschenen elpee "Crawfish Fiesta", zijn enige elpee, die n.b. een dag na zijn overlijden uitkwam.
Byrd geboren in 1918 in Bogalusa (Louisiana) verhuisde heel jong samen met ziijn pianospelende moeder naar New Orleans, zij was het, die hem zijn eerste pianolessen gaf. Later werd hij onder de hoede genomen van Tuts Washington en in 1949 kreeg Byrd met zijn bandje The Midriffs zijn eerste contract, afwisselend met Dave Bartholomews Swing Band, in een nachtclub in New Orleans. De eigenaar van de nachtclub noemde de langharige Byrd "pianoprofessor" en dat was de reden dat The Midriffs Professor Longhair and his Four Hairs Combo gingen heten. In datzelfde jaar werd een eerste plaatje gemaakt: "Baldhead" voor het Star Talent label, een jaar later werd hetzelfde nummer nog eens opgenomen voor Mercury. Maar het grote succes bleef uit en behalve pianopel in Earl King "Big Chief" in 1965 wordt van Byrd niets meer vernomen. Zelfs in New Orleans wordt hij dood, of minstens verhuisd gewaand.
In werkelijkheid werkt hij als manusje-van-alles in een platenwinkel en heeft al jaren geen piano meer aangeraakt. In 1971 wordt hij herondekt en in 1972 treedt hij met groot succes op tijdens het tweede New Orleans Jazz and Heritage Hestival. In 1978 volgt een tournee door Europa een jaar later door de Verenigde Staten. In 1979 sluit hij een platencontract met Alligator Records en wordt "Crawfish Fiesta" opgenomen, dat op 31 januari 1980 wordt uitgebracht. De nacht ervoor sterft Byrd in zijn slaap.


New Orleans is veel meer een stad van pianisten dan van gitaristen en Byrd is er slechts één van, maar hij is wel degene, die heel duidelijk de Caraibische invloed op de muziek van New Orleans laat horen. Ik heb een aantal nummers van hem op een rijtje gezet om te beginnen "Tipitina". Vervolgens "Whole Lot Of Loving", "Walk Right In/Shake, Rattle And Roll",
"Hey Little Girl" en "Baldhead" samen met The Meters.
En om af te ronden: een New-Orleansfeestje: Professor Longhair, The Meters, Earl King en Dr. John met "Big Chief".