25.1.16

Bestelwagens

Een drietal bestelauto's met een speciaal doel, de eerste is een bestelwagen op basis van een T-Ford, uitgerust als lijkwagen, het hekwerk boven dient voor de kransen.
 
De tweede wagen is een auto die dient voor het transporteren van arrestanten, de driehoeken op de wieldoppen verraden het merk: Triangel, dat op 26 augustus 1918 onstond door de samenvoeging van  drie Deense automobielfabrieken: Thrige, Jan en Anglo-Dane tot "De Forened Automobil Fabriker A.S." in Odense.
Thrige, opgericht in 1909 door Thomas B. Thrige in Odense,  begon met de constructie van een electrische vrachtwagen, die verkocht werd aan tabaksfirma in Kopenhagen, in 1912 wist Thrige een behoorlijk aantal taxi's in de Deense hoofdstad te slijten met uit Frankrijk geïmporteerde motoren van het merk Ballot, daarnaast worden personenauto's, vrachtwagens, autobussen en brandweerauto's gebouwd.
Jan werd in 1915 opgericht door Jan Hagemeister in Kopenhagen en had spoedig succes door een auto aan de Deense prins Axel te verkopen en een andere aan prins Georg van Griekenland. In februari 1916 won een Jan de door de Københavns Motor Klub uitgschreven winterrit van 405 kilometer. 
Anglo-Dane, eveneens uit Kopenhagen, was de oudste van de drie samengevoegde fabrieken, opgericht door H.C. Fredriksen in 1890 als rijwielfabriek en omdat Engelse fietsen veel gevraagd waren, koos Frederiksen voor de naam Anglo-Dane. In 1902 zond Frederiksen zijn oudste zoon Axel naar Detroit om een kijkje te nemen in de automobielindustrie. De productie in Kopenhagen beperkte zich in het begin tot bestel- en vrachtwagens en ook Anglo-Dane sleet een bestelauto aan een tabaksfirma, de firma E. Nobel aan de Vestergade. 
De derde auto is een ambulance, die in gebruik was bij de Israelische equivalent van het Rode Kruis,  gebouwd op basis van een Standard Vanguard Estate uit het begin van de jaren vijftig.