14.5.20

Alfa Romeo



 Het is een van de klassieke ontwerpen uit de vroege jaren dertig: Alfa Romeo's P3, een eenzitsachtclinderracewagen getekend door Victor Jano. Het was meteen raak, met Tazio Nuvolari aan het stuur werd de eerste race, waaraan werd deelgenomen, gewonnen. Financiële  problemen bij de fabriek zorgden ervoor dat wagens in 1933 op stal bleven,  tot ze werden overgenomen door de Scuderia Ferrari, die er de Grote Prijs van Italië en Spanje mee won.
 
Groot was mijn verbazing toen ik gister, fietsend zo'n vijf kilometer van mijn huis, op de voorhof van een garage een op een P3 lijkende bolide zag staan. Goed, de wielen waren aan de kleine kant, maar je weet maar nooit. De wagen moest van dichtbij worden bekeken en toen was mijn oordeel gauw geveld, geen monoposto zoals de P3, maar een op de bodemplaat van een Volkswagen "Kever" gemaakte pseudo-Alfa Romeo.

 
Nu is het fenomeen mij niet onbekend, een paar jaar geleden zag ik, geparkeerd naast Hotel des Indes in Den Haag een bedriegelijk op een Bugatti  Type 37 lijkende auto, eveneens op een VW-onderstel.