4.7.20

MOUNT RUSHMORE

Iedere Amerikaan kent het monument. "Mount Rushmore": de uitgehakte, enorme beeltenissen van George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln in de Black Hils van South Dakota. De "Founding Fathers", die de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Saten verbeelden. In 2007 vond ik bovenstaand t-shirt in St.Paul, met een afbeelding van de "Original Founding Fathers": Chief Joseph, Sitting Bull, Geronimo en Red Cloud.
Chief Joseph, bij zijn eigen volk, de Nez Perce, bekend onder de naam In-mut-too-yah-lat-lat (Donder over het land komend van het water) heeft zich tot zijn dood in 1904 hevig verzet tegen de reservatenpolitiek van de Amerikaanse regering. Zijn volk, werd ondanks een overeenkomst met de regering het eigen land te behouden, gedwongen te verhuizen naar een reservaat in Oklahoma, waar velen van stierven door malaria en honger.
Sitting Bull (Thathanka lyotake), een Lakota, werd in 1867 opperhoofd van de Teton Sioux Nation en ondanks een in 1868 in Fort Laramie gesloten verdrag met de regering, werd zijn land, nadat er in de Black Hills goud gevonden was, aangevallen door het Zevende Cavalerie Regiment onder aanvoering van generaal Custer. Deze aanval in Big Horn werd door de Lakota Nation, geholpen door een aantal Cheyennes en Arapaho's, afgeslagen: alle Amerikaanse soldaten sneuvelden. Sitting Bull trok met zijn volgelingen naar Canada, maar na de buitengewoon strenge winter van 1881 gaf hij zich over. na een gevangenschap van twee jaar werd hij naar het Standing Rockreservaat in South Dakota verbannen. In 1885 sloot hij zich aan bij Buffalo Bills wildwestshow, die een tournee maakte door Europa. Na zijn terugkeer wilde de federale regering opnieuw de reservaten verkleinen en verdelen, o.a door het aanstellen van eigen opperhoofden. Sitting Bull behoorde daar niet bij. Vermoedelijk werd hij vermoord door medewerkers van een door de regering aangesteld opperhoofd.
Geronimo (Goyahkla), een Apache behorende tot de Bedonkohestam, werd geboren in wat nu New Mexico heet, maar destijds nog deel uitmaakte van Mexico. In 1858 werd Geronimo's nederzetting, terwijl hij afwezig was aangevallen door een legertje Mexicaanse soldaten onder aanvoering van kolonel Carrasco. Bij deze aanval werden Geronimo's vrouw, kinderen en moeder gedood. Vanaf dat moment leidde Geronimo een legertje volgelingen, dat uiteindelijk in 1886 slechts uit 36 mannen, vrouwen en kinderen bestond, maar dat de Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten zoveel last bezorgde dat er duizenden soldaten jacht op maakten. Op 4 september 1886 gaf Geronimo zich over aan generaal Nelson A. Miles. Geronimo werd gevangen gezet in Fort Pickens (Florida), zijn gezin in Fort Marion (in dezelfde staat) , in 1887 werden zij herenigd gevangen gezet in de Mount Vernon Barracks in Alabama om in 1894 naar Fort Sill in Alabama te worden verplaatst. Gedurende zijn laatste levensjaren werd Geronimo een beroemdheid en bezocht hij onder meer de wereldtentoonstelling in St. Louis in 1904, maar hij mocht niet terug naar zijn geboortegrond. In februari 1909 viel hij van een paard en bleef hij een nacht buiten liggen tot hij de volgende dag gevonden werd, hij stierf op 17 februari aan de gevolgen van een longonsteking als gevangene van de Verenigde Staten in Fort Sill, zijn graf ligt op de Apache Indian Prisoner of War-begraafplaats aldaar.
Red Clouds moeder was een Oglala, zijn vader een Brulé (beide stammen behoren tot de Lakota), hij werd opgevoed door een broer van zijn moeder, Chief Smoke. In 1866 en 1867 werd er oorlog gevoerd tussen Amerikaanse troepen en Cheyenne, Lakota en Arapaho, een oorlog die bekend werd onder de naar Red Cloud's War, waarbij uiteindelijk het volledige Amerikaanse legertje, bestaande uit 81 man, in de pan werd gehakt. Amerikaanse onderhandelaars stelden vast dat veel van de onvrede onder de Indianen gerechtvaardigd was en stelden voor grenzen te stellen aan de gebiedsuitbreiding van blanke settlers en zich terug te trekken uit de gebieden van de Lakota. Maar de verhoudingen bleven gespannen en toen in 1874 goud werd ontdekt in de Black Hills (zie hier boven onder Sitting Bull) werd generaal Custer op een verkenningsmissie gestuurd. In mei 1875 bezocht een delegatie, met onder meer Red Cloud, Washington D.C. in een laatste poging president Grant over te halen de instroom van goudzoekers te stoppen en de eerder gesloten verdragen te eerbiedigen, maar het Amerikaanse Congress besloot anders: ze boden de Indianen $25.000 voor hun land, waarna dezen zich in een reservaat dienden te vestigen. De delegatie weigerde het voorstel te aanvaarden. Spotted Cloud, een delegatielid zei: "When I was here before, the President gave me my country, and I put my stake down in a good place, and there I want to stay.... You speak of another country, but it is not my country, it does not concern me, and I want nothing to do with it. I was not born there... If it is such a good country, you ought to send the white men now in our country there and let us alone." Red Cloud werd gedwongen in een reservaat te leven, maar ondanks dat, bleef hij zich verzetten tegen de politiek van de Amerikaanse regering steeds meer land te moeten afstaan. Hij stierf in 1909 op 87-jarige leeftijd in het Pine Ridgereservaat (South Dakota), waar hij ook begraven werd.
Dat het Mount Rushmoremonument uitgerekend werd uitgehakt in de Black Hills wordt door Indianen nog steeds als een provocatie beschouwd.