17.3.21

OP REIS

 
 Wanneer u  straks weer op reis mag
 
Uit de gids "Landelijke heerlijkheden rond Fötelburg en Häherbach":
Meteen bij de gemeentegrens van Übelschwandau ziet u onder het bord met de naam van de gemeente een hele reeks met andere plaatsnamen, want in Übelschwandau worden de zaken uiterst voortvarend aangepakt en dus heeft het dorp een band - een zogenaamde jumelage - met dorpen in de 27 andere landen van de EU, in ons land is dat met Lutjelollum en in België is dat met  Gooreind, over deze twee plaatsen verschenen respectievelijk de warm aanbevolen deeltjes “Op  stap met fiets en step in het land van Grutte Pier” en “Grensoverschrijdend pedaleren” (Uitgeverij Geseire te Junne). 
Übelschwandau heeft de toerist veel te bieden, zo is er op het plein midden in het dorp een magistrale fontein in de vorm van een vraagteken met het opschrift in zogenaamd frakturschrift “Haben wir es nicht gewusst?”, met vlak er naast een gedenkteken voor de in de oorlogen van 1870-’71, 1914-’18 en 1939-‘45 gevallen soldaten afkomstig uit Übelschwandau. Ook een bezoek aan de centraal  geplaatste kerk, de Sankt Adalarduskirche met zijn doopvont uit 176 v.C. en een nog oudere uit roodkoper opgetrokken preekstoel is zeer de moeite waard. Aan de Von Bublitzkystrasse vindt U het geboortehuis van Orgas von Bublitzky, uitvinder van de schellenboom, zo typerend voor de Duitse marsmuziek, ook staan enige composities op zijn naam, waaronder “Frisch hinauf” en “Frisch hinunter”, marsen, die nog altijd gespeeld worden door het “Heeresmusikkorps Freistaat Bayern” als zogenaamde “heiße Super-Knüller zum Marschieren”.
Het is welicht verstandig de nacht in Übelschwandau door te brengen in het beste en tevens enige hotel ter plaatse "Zum Großen Schwindel" waar Stutbucher Trumpf, een achterachterneef  van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, met wie hij qua uiterlijk ook enige gelijkenis vertoont, de scepter zwaait. De maaltijden in zijn restaurant zijn niet te versmaden, aan te bevelen is zijn Tagesmenu bestaande uit: Pariser Zwiebelsuppe met glutinfreies Panzerschwarzbrot, Ziegenmagen nach Hebammerart gefüllt mit Linsen, Landschinken und Rosebuttenmarmelade en Kaffee mit Fötelburger Karottenschnapps toe. Wanneer u vroegtijdig telefonisch boekt betaalt U per nacht, per couvert en per persoon slechts 95 Euro. Vooral de nacht van vrijdag op zaterdag is het dikwijls druk, omdat in de zaal naast "Zum Großen Schwindel" het fameuze jongenskoor "Die Übelschwandauer Tumbasängerchen" repeteert en die mogen, zoals u begrijpt, gehoord worden.