23.3.21

BURGER

 

Gister schreef ik in een regel dat ik militaire voertuigen civiliseerde, vandaag laat  ik een aantal zien.  Want wat in de realiteit gebeurde kan natuurlijk op schaal ook. Wie in 1947  het Nederlandse vrachtwagenpark bekeek zag veel min of meer verbouwde legervoertuigen uit de dump, in heel Europa zal dat niet anders  geweest zijn en zelfs legervoertuigen uit de  Eerste Wereldoorlog eindigden niet allemaal op de sloop, de Nash "Quad". een vierwielaangedreven en -gestuurd voertuig deed her en der in de  landbouw dienst. Ik neem aan dat de eerste foto van een Leyland "Terrier" is, die in 1928 bij het War Department in dienst kwam.

 

Deze Bedford "OXD" zag je vlak na de oorlog bij vrachtrijders overal, hij had een zescylindermotor. Overigens kreeg zelfs de Jeep een civiel uiterlijk, vaak werd er een houten cabine opgezet.


Deze vrachtwagen met een gedeeltelijk rond dak was gebouwd door Crossley, een fabriek die ooit een Bugatti in licentie bouwde. Hij had een viercylindermotor met aandrijving op alle wielen en werd voornamelijk aan de RAF geleverd.

 

Niet alleen Britse voertuigen gingen naar de dump en werden vervolgens  in civiele kledij gestoken, ook met Amerikaanse legervoertuigen, zoals met deze GMC, gebeurde het.