17.7.10

Hoes

Waar ik de hoes vandaan heb? Geen idee. Er zit geen grammofoonplaat in en als die er wil in zou zitten, zou ik de plaat niet kunnen afspelen, want ik heb er niet de juiste apparatuur voor. Ik lees de "Belangrijke Mededeeling".
1e De Pathéplaten hebben boven andere platen voor, dat het gebruik van naalden overbodig is.
2e De Pathéplaten moeten bespeeld worden met een Pathéweergever speciaal voor deze vervaardigd en welke voorzien is van een onverslijtbare saphir.
3e Men begint de platen te bespelen vanaf het midden (men plaatst de saphir aan den buitenkant tegen de k;eine opstaande rand)
4e De Pathéplaten moeten bespeeld worden met een snelheid van 90 a 100 omwentelingen per minuut.
5e De Pathéplaten kunnen bespeeld worden op elke andere spreekmachine die regelmatig loopt, mits voorzien van de speciale geluidgever Pathé voor platen.
Grammofoonplaten die niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten moeten worden gespeeld ken ik, ik heb een aantal eigen opnamen van de omroep, gemaakt voordat de bandrecorder in zwang kwam. Maar dit is een ander systeem, waarbij een specifiek apparaat noodzakelijk is en dat bovendien sneller draait dan de 78 tpm, die gebruikelijk is. Pathé schijnt de speler tussen 1905 en 1915 te hebben gemaakt en de hoes is dus zo'n eeuw oud. Maar hoe zag zo'n Pathéweergever er uit en hoe klonk die? Op YouTube vond ik twee voorbeelden.