29.11.10

ABK 2

TWAALF

Nooit was het aantal vrouwen bij een boksmatch zoo groot als bij den veldslag Dempsey contra Tunney. Ook was er een knaap van twee jaar op een van de duurste plaatsen. Een aanbod van 2400 gulden voor een plaats werd geweigerd. Er kwamen meer dan honderd vliegtuigen met toeschouwers uit heel Amerika. Dempsey had het gelaat vol "treffers", maar mevrouw bemint hem nochtans met onveranderlijke liefde. De totale opbrengst der toegangsplaatsten bedroeg:
f.6.646.650.-.
Als men dit alles heeft vernomen, komt men tot de onderstelling, dat hiermede dan toch het toppunt vanden waanzin is bereikt.
IJdele waan. Dan komt pas het bericht, waarbij al het andere finaal in het niet verzinkt:

Reuter meldt:
Twaalf mensen zijn bij het luisteren naar de match per draadlooze gestorven aan emoties, van wie zeven tijdens de opwindende 7de ronde!


En wij idioten, maken ons druk om Sacco en Vanzetti, om zeven opgehangen communisten, om het schandaal der onbewaakte overwegen, alsof een menschenleven nog waarde had....
En daar zitten, verspreid over de wereld, twaalf lijken bij hun Radio. Het stoffelijk overschot van... ja, van wat eigenlijk? Van een soort natuurgenooten, in staat zich dermate op te winden om twee kerels, die elkaar op de maag, op de kaken, op het hoofd timmeren tot een van de twee er bij neerligt, dat van spanning en hartstocht hun hart stilstaat.
Hetgeen beteekent, dat we niets, neen, niets zijn opgeschoten sedert de Romeinen, als opvoeding tot den oorlog en om de zenuwen te stalen, de zwaardvechters bij wijze van volksvermaak lieten snijden en kerven tot er een bij neerviel. Het Christendom versloeg de antieke goden. Op een na: Mars.
Maar wie in hetzelfde Amerika van 's menschen dierlijke herkomst gewagen durft, wordt, als schuldig aan geloofsschennis, zwaar gestraft!
27 september 1927
Meer over ABK hier.