18.11.17

NPO Radio 4

Zaterdag, en natuurlijk valt er ook vandaag een en ander te melden, zoals het nieuwsoverzicht, de actualiteiten en vanzelfsprekend een overzicht uit de ochtendbladen, want lieve luisteraars, het nieuws mag u niet ontgaan en alhoewel uiterst aangename muziek de hoofdzaak is in dit programma op de vroege zaterdagochtend, wilt u natuurlijk graag weten wat er in ons landje en in de rest van de wereld om u heen is gebeurd. Zijn er koeien losgebroken op de A27? Mag u, behalve als het Zwarte Piet is, een inbreker doodslaan? Is een auto door het opsteken van een sigaret in vlammen opgegaan? Allemaal zaken waarover u wilt worden geinformeerd en straks krijgt u van mij alle details over dit uiterst belangrijke nieuws te horen. Maar eerst is er muziek en omdat de nacht net afgelopen is, waar kan ik beter mee beginnen dan met "Eine kleine Nachtmusik"van Wolfgang Amadeus Mozart.
En dan gaan we nu naar onze luisteraar van de dag en dat is op deze zaterdagochtend geen luisteraar maar een luisteraarster, mevrouw Blankette Veulemans - van Drommelaar uit Goes, die ons heel veel over haar lievelingsmuziek gaat vertellen en ons bovendien natuurlijk gaat uitleggen waarom die muziek haar favoriete keuze is.  
"Goedemorgen, mevrouw Veulemans, of mag ik Blankette zeggen?
"Zeg jij maar Blankette, dat is wel zo gezellig op de vroege ochtend, vind je ook niet?
"Natuurlijk, Blankette. Donkere luchten vanmorgen in 't Zeeuwse zeker, Blankette?"
"Jazeker, jazeker, somber weertje hier, hoor!"
"Blankette, wat is jouw keus van de dag, wat is jouw favoriete muziek, waar luister jij het allerliefst naar?
"Naar de Sabeldans!"
"Naar de Sabeldans?"
"Naar de Sabeldans van Adam Karremans."
"Zo zo, dat is een heel opwindend stukje muziek, Blankette! En waarom is de Sabeldans jouw favoriete muziekje?"
"Ja, waarom is dat mijn favoriete muziekje? Dat zal ik je vertellen. Ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel met Russische componisten, behalve dan met Tsjaikovski met zijn Zwanenmeer enzo. Maar die andere, moderne Russen, zoals bijvoorbeeld die Straatvinski en hoe heet hij ook alweer Sostokawits, kunnen me gestolen worden. Wat een wanklanken, daar wordt een mens horenddol van.  Maar de Sabeldans, hé? Prachtig, prachtig! Maar jij wilt natuurlijk weten, waarom dat mijn favoriete muziekje is?"
"Dat willen alle luisteraars graag weten, Blankette."
"Nou dat zit dus zo, mijn man zaliger  zat, toen wij pas getrouwd waren, bij de marechaussee. Hij had als zodanig ook een groot tenue compleet met  kolbak en sabel. Iedere zaterdag zette hij, zo uit bed, zijn kolbak op, gordde zijn sabel om en dan danste hij voor mij, terwijl hij 'De Veleta' zong:  'Ken je de veleta niet, mooier dans bestaat er niet, op een grote rasse tree, doen we samen heerlijk mee'."
"De veleta, Blankette? Niet de Sabeldans? En alleen maar gekleed in kolbak en sabel, Blankette?"
"De veleta en alleen maar gekleed in kolbak en blanke sabel!"
"En dan volgt nu de Sabeldans, lieve luisteraars."