6.9.13

Cohen 2

In 1892 is Alexander Cohen (foto), dan anarchist, journalist in Parijs en van zijn hand verschijnt een artikel in de "Figaro", waarin hij de Duitse sociaal-democratie belachelijk maakt. Tegelijkertijd vind in het gebouw van het blad een door hem samengestelde tentoonstelling plaats van objecten van de Duitse sociaal-democratie. 
Ik citeer Cohen:
"Het was een schone, door verscheidenheid uitmuntende collectie. Men zag er hoeden en petten - om op te zetten! - van gevarieerd model, maar de ene en de andere versierd, aan de buitenkant met een rood veertje, en, binnen in de bol, met het portret van deze of gene, streng beginselvast kijkende kerkvader der Partei. Daar waren, verder, een zwaarvergulde, blikken 'Parteiuhr', met, op de wijzerplaat, een met de wijzers tegen de kapitalistische stroom oproeiende Marx (Karl), een porceleinen pijpekop, met de omlauwerde afbeeldsels van het truimviraat Karl Marx-Friedrich Engels-Ferdinand Lassale, een koffiekom, met de vrolijkgekleurde maar niettemin gekonstipeerd starende kleermakerstronie van de Hochherrschaftlicher kleermaker Paul Singer, een 'Parteibadehose', met, op het linker halfrond, de Out-Testamentische trekken van Karl Marx, en, op het rèchter, die van Ferdinand Lassalle ... ná de verzoening, wat ik afleidde uit de bizonderheid, dat de genossen, over de bilnaad van het zwembroekje heen, zuurzoet tegen elkaar grimlachten; manchetteknopen, luciferdoosjes, doekspelden, broches, verlovingsringen enz. met de konterfeisels van Karl Marx, Wilhelm Liebknecht, August Bebel, Paul Singer, Friedrich Engels; een paar met kraaltjes geborduurde pantoffels, op de éne een gelauwerde Marx, op de àndere een dito Engels, en, boven beider hoofd, een banderol met de ophitsende leus: 'Durch Kampf zum Sieg!', en, tenslotte, een witglazen foezelflesje - in Harderwijk heette zo'n flakon, waarmee jenever in de kazerne werd gesmokkeld, een 'platluisje' - met, aan de voorkant, een portret van Karl Marx, na drie dagen gebruik van het "Parteivorstandshaarundbartwuchswasser", en, aan de achterzijde, het rituële  opschrift "Proletarier aller Länder, vereinigt Euch!""
Zo'n man verdient een standbeeld op de restanten van het Zaailand en ieder jaar dient de burgemeester op Cohens geboortdedag (27 september) een heldere klaroenstoot te geven die tot de Tuinen te horen moet zijn.