13.9.13

Museum 3

Vandaag  gaat op het Zaailand het nieuwe Fries Museum open, net alsof het vandaag geen vrijdag de dertiende is, maar misschien stond deze datum ook wel beschreven in de nalatenschap van Bonne Abema of Abe Bonnema of hoe de man ook heten mag.  En zijn wil schijnt in Leeuwarden wet te zijn.
Gister kocht ik (hoe toevallig) op de markt een brochure uit 1935 "Gids voor Leeuwarden" uitgegeven door de "Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer te Leeuwarden". Op pagina 16 staat volgende advertentie:


 Op pagina 19 volgt een korte beschrijving:
"Juist tegenover de Kanselarij heeft men het Friesch Museum, bevattende: een schat van historische bizonderheden omtrent lijfdracht, versieringen, wapens; vele oudheden, opgegraven uit de talloze afgegraven terpen.
Een wereldberoemde muntverzameling.
Een ongeëvenaarde porceleinverzameling, geschonken door wl. Mr. Age Looxma Ypey; de vijf prachtige kamers van wl. den Leeuwarder kunstschilder Bisschop en de Hindelooper kamers. Een schilderijenverzameling van oude en nieuwe meesters. In de kelders een complete installatie van het zuivelbedrijf, uit den tijd , toen de boer nog zelf boter en kaas maakte.
Geopend: Zondags van 12-4, overige dagen, 's zomers van 10-5, 's winters van 10-4. Toegangsprijs 25 cents. Op Kerst-, Paasch- en Pinksterdage, zoomede Zaterdags n.m. 10 cents per persoon."